В Україні з 1 липня почнуть заокруглювати суми в чеках

4
18
В Україні з 1 липня почнуть заокруглювати суми в чеках
В Україні розпочнуть заокруглювати загальні суми у чеках з 1 липня 2018 року через припинення карбування монет дрібних номіналів.

Про це сказав на брифінгу директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко, - передає кореспондент УНН.

“Національний банк України у рамках продовження політики оптимізації готівкового обігу прийняв рішення, що з 1 липня в Україні застосовуватимуться правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків”, — розповів він.

Зокрема, він нагадав, що регулятор припинить карбувати монети номіналом 1, 2, 5 та 25 копійок. Водночас всі ці монети залишатимуться в обігу.

Зайвенко повідомив, що для спрощення розрахунків діятимуть правила заокруглення суми у чеку покупки в разі відсутності монет у покупця і продавця.

“Сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється у бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на нуль копійок. Сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється у бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на нуль копійок”, — пояснив посадовець.

У той же час, за словами директора Департаменту грошового обігу, якщо у покупця або продавця будуть дрібні монети, то вони і надалі можуть їх використовувати у розрахунках.

“Національний банк очікує, що правила заокруглення застосовуватимуться справедливо і прозоро для обох сторін розрахунків. Застосування правил заокруглення загальних сум розрахунків готівкою спростить щоденні розрахунки громадян та надасть можливість скоротити витрати держави на карбування та забезпечення готівкого обігу понад 90 млн грн на рік”, — підкреслив він.

Крім того, Зайвенко наголосив, що заокруглення жодним чином не призведе до подорожчання товарів та послуг.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
18

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Зайвенко повний кретин, заявляючи що це не призведе до подорожчання товару. У мережі магазинів сім-23 вже давно цінники закінчуються на 50 копійок, і ніяк не меньше. Це значить з кожного другого покупця будуть дерти зайвих 50 копійок. І взагалі цю владу треба заокруглити до нуля.
Відповісти
Чукча не читатель - чукча писатель!!! Наскільки я розуміюц це заокруглення в межах 5 копійок... замість 8.53=8.50 або 8.57=8.90
Відповісти
Якщо в обігу відсутні копійки ніхто не дасть решту 8.50 заокруглюється до девяти гривень. 8.90 теж не може бути, тому що девяносто копійок ніхто не дасть, їх просто не буде. Тому в середньому кожен другий покупець буде переплачувати 50 копійок.скільки торгівля вторгує зайвого за день рахуйте самі.
Відповісти
інфляція галопує.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні