Учені відкрили три нові планети

1
7
Учені відкрили три нові планети
Міжнародна команда астрономів використовувала нову техніку, щоб виявити відразу три юних планети навколо новонародженої зірки.

За допомогою телескопа ALMA вчені ідентифікували три збурення в газовому диску навколо зірки HD 163296, - повідомляє Рубрика.

Це перші планети, відкриті з ALMA, і, як запевняють астрономи, це найсильніше на сьогодні свідчення існування там планет, які тільки-но сформувалися.

Відкриття грунтується на їх аналізі спостережень із ALMA молодої зірки HD 163296, розташованої на відстані близько 330 світлових років від Землі в сузір’ї Стрільця. Маса цієї зірки приблизно вдвічі перевершує масу Сонця, але їй всього лише чотири мільйони років – одна тисячна віку Сонця.

“Ми шукали локалізовані маломасштабні рухи газу в протопланетному диску навколо зірки. Завдяки надвисокій роздільній здатності, з яким виходять зображення на ALMA, цей абсолютно новий підхід може допомогти виявити деякі з наймолодших планет в нашій Галактиці”, – говорить Річард Тіг, астроном з університету Мічігану і основний автор другої статті.

Група Тіга ідентифікувала дві планети, розташовані приблизно на відстанях в 12 і 21 мільярда кілометрів від своєї материнської зірки. Інша група під керівництвом Пинте ідентифікувала планету на відстані близько 39 мільярдів кілометрів від материнської зірки. Обидві групи використовували варіанти однієї і тієї ж методики, в основі якої лежить пошук аномалій в газовому потоці. Ці аномалії свідчать про взаємодію газу з масивним об’єктом.

Хоча за останні двадцять років було відкрито тисячі екзопланет, реєстрація протопланет залишається виключно важким спостережним завданням – до сих пір в цій області ще не було випадків безперечного ототожнення протопланети. Методи, які використовуються зараз для пошуків екзопланет працюють з вже сформованими планетними системами і для реєстрації протопланет такі методи не підходять.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
хм, вони коли небуть полетять на ту планету,на свої сусідні ще попасти неможуть,а заглядають бо-зна куди...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні