Поради фахівця: як космічна програма «Аполлон» допомогла майстрам спростити роботу*

0
2
Поради фахівця: як космічна програма «Аполлон» допомогла майстрам спростити роботу*
Кожного дня ми користуємося звичними речами, що насправді виникли в процесі освоєння Космосу.

Одні із них очевидні, такі як навігація та зв’язок, інші менш очевидні, наприклад тефлонове покриття пательні.

Ми розповімо, як бажання американців досліджувати Місяць подарувало майстрам в усьому світі акумуляторні дрилі, шурупокрути та перфоратори.

Перед працівниками NASA стояло безліч надскладних завдань пов'язаних з польотом та безпекою екіпажу. Однак труднощі виникали й в питаннях дослідження місячної поверхні – земні дрилі не підходили для такої місії.

Дриль для Космосу повинен відповідати фантастичним вимогам, фактично нереальним для інженерів того часу.
Він мав бути потужним, але водночас компактним, повинен нормально працювати в умовах екстремальних температур і невагомості. А головне – володіти автономною системою живлення, щоб астронавти збирали зразки не прив'язуючись до розташування місячного модуля. І все це в середині 60-х років!

Коли працівники NASA зрозуміли, що не зможуть самотужки реалізувати такий проект, вони доручили розробку інструменту Black+Decker – компанії, що не мала нічого спільного з космосом, але випускала хороші дрилі.

Щоб зрозуміти, наскільки розробка була складною, наведемо приклад: тестування космічного дриля проводилось під водою і на борту літака, що моделював умови нульової гравітації.

Фахівці Black+Decker впоралися із завданням. Вони вирішили безліч технічних проблем, в тому числі міцності корпусу, бездротової роботи, оптимізації витрат енергії і збільшення потужності.

Їх дітище використовували астронавти на Місяці в 1971 році, під час місії Аполлон-15. Бездротовий дриль Black+Decker допоміг пробурити отвори завглибшки 3 метри, взяти зразки і успішно виконати місію.

Співробітники Black+Decker та NASA створили умови для технічного прориву – завдяки їхнім напрацюванням з’явився сучасний сегмент акумуляторних інструментів.

Редакція дякує магазину садового інструменту «Домотехнік» за допомогу в підготовці матеріалу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні