Будинки Лесі Українки на Волині розсипаються. ФОТО

0
-1
Будинки Лесі Українки на Волині розсипаються. ФОТО
У селі Колодяжне Ковельського району руйнуються музейні будинки сім’ї Косачів.

Білий та сірий будиночки вкрились тріщинами, а під обсипаною штукатуркою помітно зогнилі дерев’яні конструкції.

Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк каже, що про пошкодження знає. З його слів, приміщення потерпають не лише від сирості та віку, а й від навали туристів.

«Музей Лесі Українки в Колодяжному зазнає, чи не найбільшої експлуатації від туристичних груп, тому що, починаючи від травня і закінчуючи жовтнем, там буває до 10-15 груп щодня», - каже музейник.

Очільник краєзнавчого музею запевняє, що найближчим часом планують реставрацію будинків Косачів. Частково хочуть замінити дерев’яні конструкції. Також у планах - укріплення фундаменту, штукатурка фасаду, доповнення експозиції, зміни інтер'єру тощо.

На все-про-все потрібно близько чотирьох-п'яти мільйонів гривень. На час реставрації музей можуть закрити.

«На період ремонтно-реставраційних робіт ми, безумовно, будемо виносити, переміщувати в інші приміщення меморіальні меблі. Зрозуміло, що це будуть якісь незручності для відвідувачів. Але ми будемо прагнути зробити це в стислі терміни», - пояснює Анатолій Силюк.

Ремонт музею планують завершити до 150-річчя народження Лесі Українки, яке святкуватимуть у 2020 році.

Зауважимо, білий та сірий будиночки відбудували у 1949 році за зразком оригінальних. Справжні ж, в яких жила сім'я Косачів, зруйнували під час Другої світової війни.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні