Христос так би не зробив, - клірик УПЦ МП про відмову причащати «неканонічних». ІНТЕРВ'Ю

37
18
Христос так би не зробив, - клірик УПЦ МП про відмову причащати «неканонічних». ІНТЕРВ'Ю
Унікальний спікер днями побував у Луцьку. Один із тих, з ким цікаво і просто говорити про справи церковні. Його заяви іноді «лоскочуть нерви» багатьом «можновладцям у рясах» в Україні, в тому числі й в УПЦ. І це при тому, що він – клірик УПЦ.

Архімандрит Кирило (Говорун) - один із найавторитетніших церковників в Україні й знаний далеко за її межами. Богослов і філософ, який у складний час не боїться відверто висловлювати свої думки про томос, автокефалію та конфлікт усередині церкви в Україні. Часто ці думки - досить критичні щодо УПЦ.

Під час дводенного перебування у Луцьку отець Кирило прочитав публічну лекцію у стінах СНУ і взяв участь у конференції, яку організовувала Волинська богословська академія. Послухати і побачити публіциста та богослова прийшло багато волинян.

"Волинь24" у свою чергу скористалася нагодою під час ексклюзивного інтерв'ю почути від о. Кирила прості відповіді на ті злободенні складні питання, якими переймаються тисячі прихожан Волині з обох патріархатів. Тим паче, що українська церква нині на порозі доленосної події - надання томосу на автокефалію.

...Розмовляємо із о. Кирилом одразу після його лекції та презентації книги у стінах СНУ. Коли враження і емоції від зустрічі дуже свіжі,
а почуте спонукало задуматися над багатьома питаннями.



Довідково. Архімандрит Кирило (Говорун) - доктор філософії, кандидат богослів'я, старший викладач Стокгольмської школи теології, старший науковий співробітник Центру дослідження релігії факультету філософської освіти і науки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, науковий співпрацівник Колумбійського університету (США), публіцист.

У 2012-2014 - науковий співробітник Єльського університету. З лютого 2016 року, запрошений в Інститут Гаррімана (Колумбійський університет, м. Нью-Йорк). Предмет дослідження: релігійний вимір Майдану та війна на сході України.

Тривалий час очолював відділ зовшнішніх зв'язків Московського патріархату в Москві. Керував відділом зовнішніх церковних зв'язків УПЦ. І до 2012 був першим заступником голови Навчального комітету РПЦ.

Свого часу розійшовся у поглядах із патріархом Московським Кирилом Гундяєвим саме щодо українського питання.




- Отче, буквально щойно після вашої лекції ми розмовляли із колишнім Луцьким міським головою Богданом Шибою, який теж був тут, про томос і його наслідки. Він висловив дуже слушну, як на мене, думку: аби з томосом та автокефалією не вийшло так, як з проголошенням незалежності України. Коли суспільство мало величезний запит на зміни, а в результаті до влади прийшли меркантильні люди, які тим скористалися. І ми досі боремося з тими наслідками. От як уникнути такого?

- Я думаю, буде здійснений оптимальний сценарій, найкращий у цій ситуації. Напевне, що буде багато проблем. Ви озвучили точку зору, яка, мені здається, є дуже реалістичною. Вона базується на досвіді. І більше того – це дуже ймовірний сценарій для цього томоса. Але нас це не повинно зупиняти.

Навіть те, що до влади в Україні прийшли люди, які не завжди відповідали мріям тих, хто боровся за незалежність України, не нівелює і не робить безглуздою незалежність України. Тому що створюється нова можливість, новий потенціал для зростання українського православ’я. Скористаємося ми цією можливістю чи ні, залежить від нас. Але Бог нам дає такий шанс. Якщо ми будемо свідомі та відповідальні цій місії, це сприятиме нашому особистому зростанню і зростанню всієї церкви та всього суспільства. Якщо ні – тоді, звичайно, це буде ще одна згаяна можливість.

Але навіть якщо на перших порах ми знову погрузнемо у суперечках, хто старший, хто більший, хто кращий, це не знищить нових можливостей, які весь час будуть перед нами виникати на базі цього томосу. Тому треба бути реалістами, чітко усвідомлювати і оцінювати всі ризики і негативні наслідки цього року. Залишаючись реалістами, бути оптимістами. А головне – робити, працювати. Це зараз нам відкривається поле для роботи, до якої всім треба долучитися.

- Скажіть, чому в той час, коли вирішувалася доля української незалежності, коли створилася в нас ще одна церква, чи ви мали перед собою вибір: лишатися в УПЦ або перейти в УПЦ КП?

- Так, я залишився в УПЦ і не пішов у Київський патріархат. Я розумів багатьох інших, які зробили так само, незважаючи на те, що Київський патріархат, мабуть, більше відповідає запитам українського суспільства як такого.

Це те, що називається канонічністю. Політичною мовою - легітимність. Для деяких людей легітимність не має значення. Для декого - має. Мені здається, треба поважати точку зору і одних, і інших.

Тим, для кого канонічність має значення, повинна бути створена нова можливість. Над чим теперішня влада сьогодні, власне, і працює. І треба віддати їй належне. Влада думає про те, як дати великій кількості українських громадян легалізувати те право, ту легітимність, яку вони поки що реалізувати не можуть. Тобто не можуть ходити до церкви, яка не є легітимна. Церква повинна знаходитися на стороні українського суспільства, яке протистоїть агресії.



- Ви сказали, що влада допомагає. А як ви ставитеся до того, що влада робить це не без вигоди? Адже не секрет, що Петро Порошенко приймав ці рішення з огляду на величезне бажання стати Президентом країни і на другий строк.

- Так. Це той випадок, коли інтереси одного конкретного політика співпадають з інтересами багатьох в українському суспільстві. Ці інтереси не повинні бути тим самим інтересом, так? Вони можуть просто ситуативно співпадати. Якщо від цього виграє Порошенко - слава Богу. Для мене особисто важливо, щоб від цього виграла церква.

- Ви говорили про канонічність, для нас, волинян, ця проблема часто очевидна на прикладах поїздок до Почаївської лаври. Ось один із випадків: під час екскурсії в Почаїв тамтешній священик перш ніж причастити школяра запитує, чи знає він "Отче наш". Той каже, що знає і читає його. Але священик відмовляється причащати, бо чує, як підліток читає "Отче наш" українською мовою. Чи має він таке право, на вашу думку?

- Це неправильно, то хибний пастирський підхід. Я б так сказав: Христос так би не зробив. Особливо щодо дітей. Як він казав своїм учням апостолам? "Не заважайте дітям приходити до мене". Там були різні міркування. Можливо, вони теж були легітимні, але Христос це все відкинув.

Саме це пояснює і той епізод, до речі, який недавно трапився в Запоріжжі, коли митрополит УПЦ підтримав священика, котрий відмовився відспівувати дитину, хрещену в іншому патріархаті. Це якраз класична ілюстрація слів Христа. Дитинка відправилася до Христа, а тут з'являється священик, який забороняє це. Це не євангельський підхід.

- З початком подій на Сході у нас на Волині були випадки, коли священик УПЦ відмовлявся відспівувати героя АТО?

- Це те саме. Знаєте, коли трапився цей запорізький епізод, приблизно тоді в Техасі, в Америці злочинець розстріляв школярів. Здається, жоден із цих школярів не був православний, а може, навіть і християнином не був. Але я пам'ятаю, як у всіх православних церквах молилися за тих дітей, які загинули. Тому оце, мені здається, правильний християнський підхід.

Коли відмовляються це робити, це політизація питання. Прикро, коли заручниками політичних програм або ідей роблять дітей чи загиблих наших воїнів.



- Можна запитати, хто вас запросив на Волинь і чому ви відгукнулися на це запрошення?

- Запросила Волинська богословська академія. Я вперше в Луцьку, маю це визнати, що це мій "гріх". Я з величезним задоволенням знаходжуся у вашому місті. Так, ще поталанило з погодою, сонце підсвічує найкращі сторони міста. Повинен сказати, що я просто вирвався сюди буквально на кілька днів між іншими поїздками. Я тільки позавчора повернувся з Вінниці, а вже післязавтра лечу до Риму. І так трапилося, що Волинь стала на моїй дорозі. Абсолютно вдячний Богу за це.

- Чи знайомі ви з очільниками українських православних церков Волині? Чи маєте заплановані зустрічі з ними?

- Не сильно знайомий, тому що ми не мали багато нагод спілкуватися. Але був би дуже радий познайомитися ближче і відкритий до цього.

Зараз спілкуюся із багатьма архієреями і в Україні, і за її межами з православних церков, католицьких. У Римі в мене будуть зустрічі у римській курії (центральний уряд католицької церкви - авт.). До цього у Греції я зустрічався із членами синоду Константинопольського патріархату, з ієрархами з інших церков. Всім треба спілкуватися один із одним. І це буде запорукою того, що ми уникатимемо конфліктів і напруження. Треба бути просто людьми, по-людськи ставитися один до одного. Це запорука уникнення конфронтації.

- Разом із тим на Волині були якраз випадки таких конфліктів, боротьби за парафії, які часто виходили за межі здорового глузду... Іноді мені здається, що самі священики мали б мудріше чинити в цих справах.

- Так, була конфронтація. Я про це знаю. Але не завжди в цьому справа. Часто буває, що люди мудріші за священиків, за своїх пасторів.

- Як би ви прокоментували слова митрополита Луцького і Волинського, керуючого Волинською єпархією УПЦ КП Михаїла, які свого часу досить скандально прозвучали? Він сказав про те, що кожна свічка, придбана волинянами в храмі УПЦ, - це куплений патрон для вбивства наших дітей.

- ...Я єдине можу сказати: не став би узагальнювати ситуацію в УПЦ. На мою думку, те, що відрізняє цивілізацію від нецивілізації - це те, що цивілізація ніколи не узагальнює звинувачень. УПЦ дуже різноманітна. Я знаю там багатьох українських патріотів, які допомагають людям у зоні АТО, які їздять на Схід...

- ...І в нас на Волині такі є. Для прикладу, отець Олександр Лановий із Оконська - відомий волонтер.

- Так отож. Тому все це дуже різноманітно. УПЦ знаходиться у дуже складному положенні. В УПЦ є проблема проводу, який або мовчить, або говорить не те, що люди очікують від церкви. Але я переконаний: більшість у церкві не солідарні із цими заявами і з цим мовчанням. Є певне розгалуження, розрив між вірянами УПЦ, між духовенством УПЦ та єпископатом УПЦ, який збільшується. Ця дистанція весь час росте.



- А як би ви порадили медійникам нині називати УПЦ? Я про те, що у ЗМІ існує така дискусія, як доречно в нинішній українській ситуації писати: УПЦ, УПЦ Московського патріархату чи взагалі РПЦ.

- Юридична назва, зареєстрована Міністерством юстиції, - Українська православна церква. Це формальна назва цієї церкви. Якщо ми говоримо юридичною мовою, то маємо говорити тільки так. Якщо ми говоримо по суті, то це звичайно УПЦ Московського патріархату, чим вона є насправді.

Це самоврядна частина Московського патріархату. Але форма самоврядування дуже сильно варіюється, бо залежить від особистостей, які на чолі цієї церкви. Тобто ці норми, з одного боку, прописані в документах церкви, з іншого - повністю залежать від тлумачення і втілення цих норм керівниками.

Тому юридично грамотно писати УПЦ. Я взагалі вважаю, що треба називати людей, церкви, громади так, як вони самі себе називають. Це повага до них. Це теж ознака цивілізованості.

- Ви тривалий час працювали в Росії. Чи ви особисто знайомі з Кирилом Гундяєвим, патріархом Московським, і яка він людина?

- Добре знайомий. Він дуже багатосторонній, я б так сказав. Він у будь якому разі більше, ніж його медійний образ. У мене особисто із ним були дуже позитивні моменти співпраці. І він принаймні на моїй пам'яті був дуже відкритою і дуже інтелектуальною людиною. Я можу сказати, що я багато чому навчився від нього. Навіть критикуючи його. Повинен сказати, що я вдячний йому за багато що.

Але саме тому, що я вчився у нього (а я думаю, що я добре вчився), мав змогу в якийсь момент не погодитися із ним. Ми розійшлися із ним щодо українського питання. Це було ще до війни: 2010-2011 роки.

Так що врешті я повинен був піти у відставку, бо не відчував себе спроможним працювати із ним, коли він мав таку позицію щодо України. Я був із ним відвертий і щирий, так як був відвертий і щирий сьогодні із аудиторією. Поважаючи його, я не погодився із ним і зробив свій вибір.



- Не секрет, що достойно сприймати церковників, особливо керівної ланки, часто заважає їхня пристрасть до збагачення. Коли бачиш дорогі автомобілі, на яких їздять єпископи, розкішне життя перших осіб церкви, здумуєшся, а чи Богу вони служать і заради чого? Як ви до цього ставитеся? У одного відомого митрополита УПЦ о. Павла (Лебедя) навіть прізвисько в народі є "Паша-мерседес". Він, до речі, з Волині, і вчився в Луцьку, і починав своє служіння тут. Точно так і з митрополитами з іншого патріархату...

- Не буду підтверджувати щодо того, як і хто його називає. Але так, він волиняка. Хоча ви знаєте, це людське. Люди люблять демонструвати свої статки, коли їм всередині чогось бракує. Коли людина має глибоке духовне наповнення, вона може бути і забезпеченою, але вона цього не демонструє. А часто цієї забезпеченості їй і не потрібно.

Я наприклад, не буду засуджувати священиків, які щось мають. Це їхнє право. Ми живемо в демократичному суспільстві. Демократичне суспільство передбачає повагу до приватної влансості. Раз ми декларуємо, що ми європейська країна, то повинні за європейськими цінностями і оцінювати священиків. Не погоджуюся, коли це робиться демонстративно. А найголовніше, коли люди щось мають і не діляться. У наш скрутний час, коли стільки нужденний, від свого надлишку треба ділитися з тими людьми, які потребують допомоги.
Текст - Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото - Ірина КАБАНОВА.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
18

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В часи Христа ,його церква вважалася сектою і була "неканонічною".
Відповісти
Чого тільки не бовкнеш аби застовбити за собою право на щось... Популісти бувають і серед священиків. Сатана не спить спокушає і не всі в цій боротьбі витримають.
Відповісти
найголовніше, щоб священник не забував, що він дав обітницю служити Богу, а не мамоні
Відповісти
такі фарисеї є ще більш небезпечними, ніж клан Зінкевичів. з тими все ясно. цей криється під личиною пристойної людини і несе ту саму пургу. він чудово знає різницю між поминанням на Літургії та келейною молитвою, друге не виключає молитовну згадку чужих прихожан, перше - виключає. краще вже мати справу з бандитами Зінкевичами. там принаймні розумієш, що це відвертий ворог. і він розійшовся з Церквою не через українське питання, а через підлабузництво католикам.
Відповісти
тобто те, що він тусував у Москві, ніяк не смутіло запрошуючу сторону. ох і падли ж. ох і падли.
Відповісти
видно,в коментарях щирі християни. Справжні послідовники Христа))
Відповісти
Христос таких як ви гнав копнями з храму.
Відповісти
те до Отче наш па рускі не знали?))
Відповісти
не богохульствуй. хто ти такий, щоб розказувати про діла Божі ? Бог милосердний навіть до самого останнього покидька
Відповісти
інколи проявом милосердя до ідіота є вчасно видана пі...юліна.
Відповісти
таким психам як ти, також Бог прощає. але тільки тим, хто покається
Відповісти
моя розмова з Богом це не твоя справа. дивись за своєю клунею і не лізь до інших.
Відповісти
ТО шуруй звідси із своїми дурнуватими коментами
Відповісти
Коли це дана особа набула статусу авторитета в правомлавному світі. На даний момент лише балачки про те як збаламутити ще більше наш народ. Окрім цього, не зрозуміло де саме служить даний священник. Де його прихід. І чому саме він так обізнаний у перебігу подій щодо томосу. А чи є в даного священника благословіння на дані вислови свого правлячого архієреє. Церковне життя в першу чергу то послух.
Відповісти
послух у чому ? ти чув дзвін, але не знаєш, де він
Відповісти
Послух у своєму служінні матері Церкві на благо православному народові. Водночас, дана люлина несе лише смуту і розбрат. Жодного повчального слова, чи слова любові до ближніх. Лише пусті балачки про якісь відомості щодо томосу. Бог знає- сатана гадає. Спаси вас Господи.
Відповісти
ПОВТОРЮЮ ще раз. для особливо обдарованих. священник служить Богу, а не церкві, народу і т.д. томоси, канонічність - це все суєта.
Відповісти
Якщо так, то нехай служить Богу, а не молотить язиком у ЗМІ! І для особливо обдарованих хочеться зауважити - досить роздирати Церкву православну . Якщо канонічність суєта, а канони грунтуються на святих апостолів - то да
Відповісти
проповіді священника до віруючих (і до невіруючих також) - один із способів служіння Богу, бо в Біблії сказано:"Ідіть по цілому світі й усьому творінню проповідуйте Євангеліє". важливою є віра в Бога, дотримання заповідей, а не канони. у кожного своя дорога до Бога. правильна вона чи ні - покаже час, бо життя вічне і кожному воздастся по ділах його
Відповісти
Згідна з Вами Константин.Особливо з Вашими словами про те ,чи мае дана особа благословіння на публічне висоловнювання своеїОособстої думки,причому ,думки,ака дуже роходиться з постановами Святих Вселенських Соборів та вченнім Святих Отців.То як це розуміти-ми вже самі розумні і можемо жити по своему уму-розуму,а канони Святої Апостольської церкви нам вже не указ?Не важко догадатися куда сліпий приведе сліпого .Жити по своему уму -розуму можна,та спастися-НІ!Сам Спаситель нас попереджав про вовків в овечій шкурі,наст новляли і Апостоли Христові ,про таких..І Святі Отці говорили,що в остані часи буде дуже багато лукавства(до правди підмішуватимуть брехню)і тому нам ,зарас особливо ,як ніколи раніше,щоь не зійти з істинного шляху і спастися необхідно постійно читати Святе Письмо та тврои Святих Отців,тому що це наш Оріентир в темряві брехні до Царстав Небесного.Потім не буде нікому оправдання ,шо мовляв ми не знали,або що нам так сказали..тепер інформаціі досталь і не знае тільки той хто не шукае,а хто шукае істину- тому Бог обовязково відкривае.
Відповісти
Полішуків-теологів і знавців канонічного права з МП бомбить ніпадєцкі. Після отримання томоса будуть масові істерики))
Відповісти
який Томос, хворе? хто і кому, головне, його дасть?
якій з чотирьох існуючих в Україні умовно православних структур?
найшвидше російським старообрядцям вже)
Відповісти
а як самі 150 років були "нєканонічєскіє" чому замовчують?!
Відповісти
не були. невизнаний адміністративний статус церкви і ряжений балаган - це різні речі.
Відповісти
ряжений балаган - правильне визначення для РПЦ
Відповісти
РПЦ перейняла все можливе і неможливе від наших єпископів, які тікали на схід від католиків. До того основними ознаками РПЦ були п'янство та лінощі, а після того - п'янство, лінощі та корупція, зокрема, торгівля кафедрами. і незважаючи на це все, це є церква. Філарет добре над нею пролетів)
Відповісти
найбільше РПЦ перейняла від монголо-татар, особливо такі "достоїнства" як брехня, віроломство, обман, підступність. ЯКІ КАТОЛИКИ були у Києві з 988 по 1448 рік ?
Відповісти
- і мають на це «право»! Вигадаємо ще бога, ще матір його, ще брЄд собачий, -все одно без доказухи, і гуд!!! Стадо барррранів завжди найдеться, щоб спонсорувати цих покидьків
Відповісти
покажіть мені, тварини, хоч одну могилу воїна, якого відмовився відспівати наш волинський священик. прізвище, ім'я загиблого (чи померлого), де служив. де похований. якщо не звів рахунки з життям сам, бо таких вони не мають права відспівувати. і пельки свої врешті заваліть, придурки. значна більшість військовослужбовців нинішніх народжені-хрещені ще до того, як Денисенко викусив накося з престолом РПЦ і приліз гадити життя людям сюди, ще до розколу, тобто попи мають право їх ховати. якщо це греко-католик, сім'я викликає свого священика. і тільки від КП стоїть нестерпний сморід. ніяк трупів не наїдяться.
Відповісти
а ти поїдь у Почаївську Лавру або у Зимненський монастир і попроси там українською мовою священника висповідати тебе
Відповісти
і що, може скажете ,що не там сповідають на українскькій мові?якщо так ,то або говорите про те що не знаете,а або лукавите(а значить служите лукавому).Сама сповідалася на українській і в Почаевській лаврі і в Зимно.А в Почаевській лаврі навіть у молдавського духівника сповідалась на українській.Взагалі то мені всерівно на якій мові сповідатись,головне аби мене зрозуміли і направили на путь істинний.Головне душу спасти ,а не зациклюватися на тому що не мае великої ваги для спасіння.
Відповісти
значить вам на відміну від більшості пощастило
Відповісти
Не можу це назвати винятком,тому що кожен раз я сповідалася тільки на українській і жодних проблем в цьому ніколи не було.Як вже сказала,для мене мова не грае головної ролі,головне порозуміння заради спасіння душі.Мій спвіпрозмовник може говорити на мові якій йому зручніша,а я на своїй,головне щоб я його розуміла .а він мене.Богу головне наше щире покаяннє,а на які мові ви Йому його принесете,це не мае ,повірте,а ні найменшого значення.
Відповісти
так, для вас мова не грає ролі, а от для попів з РПЦ має значення. я знаю не від одного, що попи РПЦ у Почаєві і Зимному відмовляються сповідати, причащати українською мовою. питають, в яку церкву ходиш. якщо не в РПЦ - допобачення.
Відповісти
мікола.. на якій мові сповідатися і в яку церкву ходити це абсолютно різні речі.Вибачте те що ви обьеднали це питання в одне,тільке доводить про вашу безграмотність в церквоних канонах.А церковні канони це на просто закони затверджені звичайними грішними людьми(депутами чи керівников країни, наприклад)Церковні канони це серьозні речі,їх затверджували на Вселенських Соборах іерархи Православної Апостольскої Церкви,на які крім того що були висиокодуховними людьми,так на них ще була благодать Святого Духа(Третього Лиця Бога) і вони мали на собі благодать Священства.Тобто вони являються
посередниками між Богом і людьми,їх просвіщав Дух Святий .І нарушувати ці канони те саме ,що пртивитися Богу.Якби люди усвоїли ,то багато чого могли б зрозуміти і все сатло б на свої місця.А люди тепер в основній масі ,як на здобуття земної професіі,то викладають і свої гроші і роки ,а на вивчення богослівя,хоча б читання Святого Евангелія ,так зовсім не находять часі,зате люблять розсуждати і щось доводити,почернувши інформаціїї невідомо з яких грязних джерел інформаціі.А від цього ж залежить де ми собі здобудемо місце і Вічності!ви розуміете яке це серьозне питання?
Відповісти
тож те ,що попи УПЦ дуже допитуються чи ви взагалі людина належите до единої признаної світом првославям КАНОНІЧНОЇ в Україні церкви,то цим вони виконують постанови Вселенських Соборів,а не якісь свої політичні чи людські амбіціі.Якщо вони не будуть допитуватися і причащати всіх підряд,то цим порушуватимуть канони Православної церкви!А ви знаете слова зі Святого Пиисання :"проклят всяк творяй дело Господне с нерадением"..? тобто вони будуть потім серьозно відповідати перд Творцем Світу за те що преступили закони передані Ним православним черз Своїх посердників.І тим хто причащав і тим хто причащав НЕ мирян НЕ канонічної церкви і тим мирянам що причащалаися попустяться великі іскушеня ще в цьому житті.Ви можете зрозуміти як це серьозно -нарушувати Божі заповіді?Зрозумійте ,мікола,київський "патрархат НЕ канонічний зовсім не через мову(і в УПЦ МП е церкви де служать на українській),а через те що їх архіереї відкололися від КАНОНІЧНОЇ та за заманила за собою в погибель велику масу людей.Про це поперджав ще Святий Лаврентій Чернігівський(пошукайте цого пророцтва в інтернеті)Ця церква не признани ніким в Святовому Православіі,вона мае благодаті.Вона розкольницька.А канонам Святої Апостольсокї церкви ,в нашій Православній церкві можна причащати лише тих хто до неї належить і ні в якому разі хто відколовся чи взагалі не належав ніколи.Тож не плутайте святе з грішним.Порушувати небесні закони це не те саме що порушувати земні.Це значно серьозніше.
Відповісти
тож те ,що попи УПЦ дуже допитуються чи ви взагалі людина належите до единої признаної світом првославям КАНОНІЧНОЇ в Україні церкви,то цим вони виконують постанови Вселенських Соборів,а не якісь свої політичні чи людські амбіціі.Якщо вони не будуть допитуватися і причащати всіх підряд,то цим порушуватимуть канони Православної церкви!А ви знаете слова зі Святого Пиисання :"проклят всяк творяй дело Господне с нерадением"..? тобто вони будуть потім серьозно відповідати перд Творцем Світу за те що преступили закони передані Ним православним черз Своїх посердників.І тим хто причащав і тим хто причащав НЕ мирян НЕ канонічної церкви і тим мирянам що причащалаися попустяться великі іскушеня ще в цьому житті.Ви можете зрозуміти як це серьозно -нарушувати Божі заповіді?Зрозумійте ,мікола,київський "патрархат НЕ канонічний зовсім не через мову(і в УПЦ МП е церкви де служать на українській),а через те що їх архіереї відкололися від КАНОНІЧНОЇ та за заманила за собою в погибель велику масу людей.Про це поперджав ще Святий Лаврентій Чернігівський(пошукайте цого пророцтва в інтернеті)Ця церква не признани ніким в Святовому Православіі,вона мае благодаті.Вона розкольницька.А канонам Святої Апостольсокї церкви ,в нашій Православній церкві можна причащати лише тих хто до неї належить і ні в якому разі хто відколовся чи взагалі не належав ніколи.Тож не плутайте святе з грішним.Порушувати небесні закони це не те саме що порушувати земні.Це значно серьозніше.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні