--> «Їдьте вже, потім вода буде, як сеча». На Світязі готують до сезону пляж. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Їдьте вже, потім вода буде, як сеча». На Світязі готують до сезону пляж. ФОТО

10
5
«Їдьте вже, потім вода буде, як сеча». На Світязі готують до сезону пляж. ФОТО
Сезон відпочинку на світязі ще не стартував. Поки пляжі порожні, торгові місця зачинені, а дороги – вільні від потоку туристів. Світязяни дивуються, чому більшість туристів їде на Шацькі озера вкінці червня та в липні. Кажуть, що й у ці дні там прекрасна погода. А головне – чиста вода.

«Їдьте вже. А то потім вода буде, як сеча. Бо наплив туристів такий, що той Світязь не витримує», - радять селяни. Їхні заробітки безпосередньо залежать від того, наскільки вдалим буде туристичний сезон і чи прихильною до Шацького краю буде погода.

Тим часом центральний пляж у селі Світязь готують до навали відпочивальників.


На пляжі у Світязі працює техніка. Обіцяють висипати піском місця для відпочинку
На пляжі у Світязі працює техніка. Обіцяють висипати піском місця для відпочинку


«ОН КІЛОЧОК. БАЧИТЕ?»

Гуде грейдер, працюють мотокоси... Місцеві підприємці показують деревяні кілочки, якими кожному з них вділили свою частину берега. Цьогоріч обіцяють зовсім інший пляж у Світязі.

«Он кілочок, бачите? То вже все поділено. У нас Шацький національний парк поділив пляж між підприємцями. Тепер кожен буде облаштовувати певну територію і доглядати за нею. Тут до літа пляж завжди заростає різухою. Якщо не косити, то тут зарослі. Туди люди в туалет ходять, а потім сморід стоїть», - розказує один із підприємців, який саме наводить лад на відведеній ділянці, Сергій Дударчук.

За кожним із підприємцем закріпили частину пляжу. Представники бізнесу взяли на себе зобов'язання облаштувати пляж для відпочинку всім необхідним (лавки, лежаки, тощо), висипати свою територію пляжу піском, покосити траву та порівняти територію. Кожен із підприємців, яким дозволили облаштувати пляж, може встановити тут свої атракціони. Розраховують на цьому і заробляти. Переконують, що ніхто не збирається боронити комусь купатися чи брати кошти за можливість побути на пляжі, бо це нонсенс.

Але те, що берег над Світязем, який у літній період є найбільш популярною зоною відпочинку для туристів з усієї України, треба облагородити, почистити і облаштувати всім необхідним для відпочинку – факт.

Часто туристам доводиться шукати місце, щоб позасмагати, практично серед болота
Часто туристам доводиться шукати місце, щоб позасмагати, практично серед болота

Поки на Світязі не дуже людно...
Поки на Світязі не дуже людно...


«ЩОБ ЛЮДИНА ВІДПОЧИВАЛА, А НЕ В БОЛОТІ СИДІЛА»

Не секрет, що стан світязького пляжу не один рік поспіль обурював багатьох відпочивальників.

«Та подивіться, що пишуть про відпочинок на Світязі: гадюшник пишуть! Хаотично стоять кіоски. Літом великий рух, дороги не можна перейти», - додає ще один підприємець, якого застали на пляжі, Анатолій Полінкевич.

Зауважують: їм треба, щоб людина "не просто прийшла на пляж, а лягла".

«А хоч нова директорка Шацького національного парку і молода (Марія Христецька – авт.), але ми підтримуємо її, бо взялася навести порядок. Сказала поробити трапи, поставити смітники. Дійсно, щоб людина сюди приїхала і відпочивала, а не в болоті сиділа», - каже Сергій Дударчук.

Раніше берег прибирали працівники Шацького національного парку та місцеві люди. Нещодавно керівництво парку уклало угоду із шацьким комунгоспом на прибирання цієї території.

Пляж у Світязі планують обгородити низеньким парканчиком, до 60-ти сантиметрів висотою, аби автомобілі не заїжджали на траву.
На те, щоби змінити пляж у Світязі, підприємці мають менше місяця часу. Кажуть, що стартували пізніше через непорозуміння з окремими селянами.
Наслідки бунтівних настроїв у селі. Люди не дали проводити роботи
Наслідки бунтівних настроїв у селі. Люди не дали проводити роботи
Сергій Дударчук, Анатолій Полінкевич та Руслан Ніколаєць - місцеві підприємці, які планують облаштувати пляж
Сергій Дударчук, Анатолій Полінкевич та Руслан Ніколаєць - місцеві підприємці, які планують облаштувати пляж


«А ДАЛІ БУДУТЬ ГРОШІ БРАТИ?»

Натомість дещо інша позиція у місцевих селян. Мешканці Світязя недавно збунтували і не дозволили підприємцеві поставити торгову точку на пляжі. Люди відверто говорять, що не вірять у те, що берег нікому не віддадуть в оренду.

«Це зараз просто так, а потім оренда, а далі куплять і будуть ще з нас гроші брати за те, щоб купатися», - нарікають.

«Якщо місцеві не дозволяють торгівлю, то й пончиками, виходить, торгувати не можна. Я прав чи ні? А нагодувати людей на пляжі чимось треба», - зазначає Анатолій Полінкевич.

Не приховують у селі й того, що бунтують щодо пляжу якраз ті, хто має катамарани і човни, ставить їх на березі, але нічого не платить за це. Коли людям сказали платити за територію, яку займає катамаран, вони обурилися.

Світязький сільський голова Микола Цвид нічого крамольного у рішення Шацького національного парку домовитися із підприємцями про облаштування пляжу не бачить. Каже, вже мають досвід минулих років, який довів, що так краще. Бо щоб заманити туристів до себе, справді треба покращувати умови на пляжі.

Підприємці стверджують, що слова про те, що пляє може з часом стати платним – нісенітниці. Мовляв, вони перші цього не дозволять. Зауважують: «Приїдете в липні і побачите, як тут буде гарно».
Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

Нині у селі майже порожньо
Нині у селі майже порожньо
Центральна набережна ще чекає туристів
Центральна набережна ще чекає туристів
А пляж готують до сезону
А пляж готують до сезону
Кажуть, на все менше місяця!
Кажуть, на все менше місяця!



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Антисанітарія, алкоголізм,кримінал, хамство. Шацькі озера втрачають свою привабливість, і перетворились на забігайлівку для нищих,малограмотних слоїв населення
Відповісти
Ага "нищих", !З такими цінами можна і на морі відпочити
Відповісти
тільки ніщі купляють поганої якості товари та послуги за більшу ціну. Багата людина не буде витрачати свої гроші на гидоту.
Відповісти
Нарешті за останніх 20ть років щось почали робити. Надіюсь, в тої Христецької все вийде.
Відповісти
Хто там що робить? Ви подивіться у якому стані зломаний грейдер стоїть! Таке враження, що з кожним роком все гірше і гірше стає! На фото одне страхіття і це 21-е століття? Жах! :(
Відповісти
Так сталося, що до анексіі Криму був на Світязі останній раз в 2000 році. Приїхав в 2014, тобто пройшло 14 років!!! По великому рахунку нічого не змінилося. В селі Світязь немає освітлення центральної вулиці (навпроти пляжу), всі ходять з ліхтариками, просто ужас. Туалет чути на 100 м., той, що стоїть на пляжі. Ціни просто дикі, пляж теж дикий, тобто як у лісі. Крім мішків з під цукру, що виконують роль урн, нічого немає. Поїхав на Турбазу, там тільки доріжку зробили з плитки тротуарної, все інше, як при союзу. Єдиний позитив, новий асфальт і то не з початку дорого. Брав лодку для рибалки, сітки через кожні 100 метрів, всі все бачать, знають чиї сітки і роблять вигляд, що їх немає. Спінінга покидати проблемно, немає слів просто. Був ще два рази, вирішив, що в Одесу чи Затоку дешевше, погода завжди стабільна, море тепле.
Відповісти
Усі роботи треба було ще у травні закінчити. Літо починається у червні. І люди на відпочинок приїдуть на початку літа. І що побачать? Розриті пляжі, відсутність туалетів, антисанітарію. Шкода, що "перлина Волині" і України у такому занедбаному стані. Цивілізація лише на окремих закритих базах
Відповісти
Відпочиваю на Гарті.
Краса. ОЗЕРО ЧИСТЕ, ПТАШКИ СПІВАЮТЬ, ВЕЛОСИПЕДИСТІВ З ПИРОЖКАМИ НЕМА - КРАСА.
ПОГОДА СУПЕР, ШУМНИХ КОМПАНІЙ НЕСА, ВЛДА ТЕПЛА.Влітку такої не застанеш. Ціни нижчі ніж у сезон.
Проїхався по набережній у Світязі, роботи киплять, щось роблять, міняють. Надіюсь все зміниться на краще
Відповісти
на моры дешевше хоча свытязь ближчий ы рыдныший
Відповісти
Можливо тут дехто не в курсі?!
Що таке національний природний парк?
Ша́цький націона́льний приро́дний парк — національний парк в Україні. Розташований у Шацькому районі Волинської області. Створений 28 грудня 1983 року для охорони рідкісних природних комплексів у районі Шацьких озер. Відноситься до зони регульованої рекреації. Використовується для відпочинку, проведення екскурсій, туризму. Забудівля та проведення масштабних господарських робіт заборонені.
До зміни директора ШНПП, берег доглядали як могли, сміття з під озера вивозили, але зажерлися. Жителі села вже давно обговорюють тему благоустрою берегу без шкоди для довкілля. Та от яка штука виходить, що на берег, і на саме озеро, «накинув оком» такий собі «бізнесмен» (таких раніше рекетами називали). І звик він усе, що йому сподобається собі до рук брати, тим паче, що схема є уже надійна та перевірена. Рейдерське захоплення землі називається, для народу по простому подається, як здача частини рекреаційного ресурсу для організації благоустрою. Який зараз облаштовують підприємці, а потім у них відберуть, бо плату за оренду піднімуть так, що ті самі договір розірвуть. А потім на торгах, тобто на тендері, за смішною ціною продадуть, тобто відадуть саме цьому «бізнесмену».
Схема перевірена і ніколи не підводила, якщо робити все тихо, щобі ніякий там «народ» не встиг отямитись і проти не виступив, бо тільки народний шум такі махінації і зупиняє.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні