«Будинок космонавтів» з острова на Світязі перетворюють на базу відпочинку. ФОТО

2
-1
«Будинок космонавтів» з острова на Світязі перетворюють на базу відпочинку. ФОТО
Будинок, який чимало років стояв посеред острова на Світязі, облаштвують під базу відпочинку. Схоже, уже цього літа він прийматиме гостей.

Роботи у будинку йдуть повним ходом. Люди, які працюють поруч, кажуть, що тут буде база відпочинку. Однак свого часу в Шацькому національному природному парку заявляли, що споруду з острова забрали, аби облаштувати у цих стінах музей флори та фауни. Будівлю мали перевести на хутір Гушівський і відкрити там музей.

Нині «будинок космонатів» знаходиться поблизу табору «Супутник» на Світязі, на території Гушівського хутора, де активно облаштовують під базу відпочинку. Його поставили на колоди, реконструювали, дещо змінивши зовнішній вигляд.

Йдеться про скандальну ділянку на території Шацького національного парку, яку облаштовували коштом єврогранту «Глобального екологічного фонду». І де саме за ці гроші спорудили кілька будинків. У березні цього року голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик підписав розпорядження про передачу двох гектарів землі ШНПП приватним структурам, саме на цих ділянках і знаходяться будинки, споруджені за кошти гранту.

Місцеві люди говорять про те, що база ніби-то належить нардепу Ірині Луценко, дружині Генпрокурора Юрія Луценка.

Таким цей будинок був кілька років тому
Таким цей будинок був кілька років тому


Зараз на цій території активно тривають роботи з підготовки до туристичного сезону. Працює техніка, тривають ремонти у будинках, вкладають бруківку на майбутній парковці.

А зараз він на території бази відпочинку
А зараз він на території бази відпочинку


«Будинок космонатів» з острова на Світязі називають легендарним, бо там побувало багато віп-персон. Звели маєточок у 1961 році.

Він довго слугував місцем відпочинку для різних компартійних діячів та інших «віпів», котрі навідувалися на Волинь. Через те, що там кілька разів частували космонавтів (Павла Поповича та Юрія Артюхіна), споруду й нарекли «будиночком космонавтів».
«Дожив» будинок лише до 2016-го. Споруду розібрали й оголосили, що згодом там буде музей.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Кропива, містична тополя та рештки «будиночка космонавтів»: що ховає острів на Світязі?

За спогадами світязян, на острові бував перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов та навіть Юлія Тимошенко. Нині на місці фундаменту – залишки цегли і кропива.

Історія "будинку космонавтів" навряд чи заслуговує на те, аби він перетворився на звичайний будиночок для заможних світязький туристів. Ці стіни - то одна з місцевих легенд. Тому можуть бути цікаві туристам. Однак наразі біля будинка - жодної інформації про нього. Як і про те, чи буде ж тут обіцяний музей?..

Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хай як, але це непогано
Відповісти
за великі гроші можна свою історію написати,яку завгодно
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні