Лучанка Юлія Токарська показала унікальні ікони у Дубенському замку. ФОТО

1
5
Лучанка Юлія Токарська показала унікальні ікони у Дубенському замку. ФОТО
Луцька майстриня Юлія Токарська показала у Дубенському замку результат 20-річної праці – 16 вишитих унікальною технікою ікон та 7 ляльок.

Виставку «Всесвіт» вона відкрила у четвер, 17 травня. Символічно – на свято Вознесіння Христового та День вишиванки.

Юлія Токарська каже, що любов до вишивки у неї не з дитинства. Вперше взяла до рук голку з ниткою 20 років тому, коли була вагітною. Та й затягнуло.

«Я лежала у лікарні, а поруч була жінка, яка вишивала картини. Попросила, щоб вона показала стіжок, я спробувала і відтоді не можу відірватись», - розповідає майстриня.

Жінка каже, що постійно освоює нові техніки та прийоми, підбирає оригінальні кольори. Новинки випробовує на картинах, а вже над іконами працює відточеною рукою. Робота дуже клопітка. Першу ікону вишивала 2,5 роки, останню – 9 місяців.

З особливим трепетом майстриня ставиться до образів святих, над якими працює. Вона – одна з небагатьох, хто вишиває лики, адже більшість майстрів до вишитого одягу просто підставляють фото або малюнки.

«Часом образи приходять до мене уві сні, але зазвичай вони дуже розмиті, тому, щоб намалювати ескіз, мені потрібно передивитись десятки ікон – не лише українських, а й грецьких, зокрема афонських, європейських. Мої ікони – це збірний образ з десятків інших», - розповідає Юлія Токарська.

Один з улюблених її образів – Марія Магдалина.

«Вона ображена католицькою церквою і мене завжди це обурювало. Марія Магдалина –представник того жіноцтва, яка кинула все і пішла за Христом. Дуже хотіла вишити її в українському стилі – вона мені приснилась саме такою», - пригадує майстриня.

«З нею пов’язана одна цікава історія. Коли вишивала образ Марії Магдалини, мені не сподобались її очі, тому я вирішила розпороте одне, щоб переробити. Але після того, як я це зробила, на ранок у мене спух палець, потім були серйозні проблеми з ним. Я зрозуміла, чому так сталось, вибачилась і вишила, як було. Мабуть, вона хотіла саме так виглядати», - каже жінка.

Ще одна віха творчості Юлії Токарської – вишиті ляльки. Особливі вони тим, що вбрані у вишивку, якій 60-70, а то й 90 років. Майстриня давно збирає раритетні сорочки та рушники. На жаль, час їх попсував, тому у ляльках ці речі знаходять своє нове життя.

Директор державного історико-культурного заповідника «Дубно» Леонід Кічатий зауважив, що вражений представленими на виставці іконами та картинами.

«Я хочу подякувати пані Юлії за її високу майстерність, терпіння та натхнення. Я знаю, що вишивка шовковими нитками – це дуже складна робота. Потрібно багато років, щоб створити таку колекцію. Тому я бажаю їй ще більше робіт і представлення їх на ще вищих рівнях», - розповів посадовець.

«Я молю Бога, щоб таланти Юлії розвивались і дарували радість оточуючим. Ми усі руки Божі, але є особливі руки – це руки Юлії Токарської. Я вражений її іконами», - також зауважив керівник просвітницького відділу Волинської єпархії УПЦ МП Валентин Марчук.

Раніше ікони майстрині вже представляли у Луцькому замку та Києво-Печерській лаврі.

Фото Юлії Філіровської
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Умнічка
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні