«Шацький нацпарк має розвиватися за європейськими стандартами», - Володимир Бондар*

2
2
«Шацький нацпарк має розвиватися за європейськими стандартами», - Володимир Бондар*
4 травня, перебуваючи з робочим візитом на Волині, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар взяв участь у нараді щодо стратегії розвитку Шацького національного природного парку, підготовки до нового туристичного сезону та співпраці підприємців для розвитку району. Він підкреслив, що до розвитку Шацького нацпарку потрібно підходити з державницької точки зору.



«Раніше дуже мало уваги приділялося розвиткові Шацького національного природного парку. І стан справ бажав бути кращим. Коли я почав працювати у Державному агентстві лісових ресурсів, то відвідав разом з керівництвом району Шацький нацпарк. Ми проїхалися рекреаційними пунктами парку. Їх рівень зовсім не відповідає сучасним баченням. Такий стан не задовольняє не лише керівництво Агентства, а й всіх, хто відвідує нацпарк», - наголосив Володимир Бондар.

«Однак, для того, щоб вивести розвиток інфраструктури парку та надання туристичних послуг на належний рівень, необхідні значні кошти. Шацький нацпарк і Держлісагентство не мають таких фінансових засобів. Тому, без допомоги бізнесу, звичайно, не обійтися», - зазначив він.

За словами заступника Голови Держлісагентства, він поставив завдання, щоб Шацький НПП розробив комплекс проектів та заходів, які б можна було презентувати представникам бізнесу для реалізації належного відпочинку для відвідувачів. Директор Національного природного парку Марія Христецька представила концепцію реконструкції центрального пляжу села Світязь у співпраці з місцевими бізнесменами.

«Ми хотіли б бачити, щоб центральний пляж виглядав приблизно таким, як на проекті. Це ми зробили візуалізацію. Зрозуміло, що ми не створимо таких умов уже сьогодні, але ми повинні знати і чітко ініціювати те, до чого прагнемо. Нічого нереального тут абсолютно немає. Пісок і трава. Але, щоб вчасно висипався той пісок, вчасно косився газон і була належна кількість лежаків і зон» - наголосила Марія Христецька.

Натомість, бізнесмени журяться, що за ними не збережуться раніше використовувані місця. Мовляв, вони не один рік вкладали кошти в облагородження території пляжу.

Представники нацпарку зазначили, що хочуть врегулювати ситуацію і підписати з підприємцями довгострокові угоди про співпрацю на умовах вигідних як для парку, так і для бізнесу. В той же час будь-яка діяльність не повинна порушувати прав місцевих жителів та шкодити природному середовищу. Адже Шацький Національний природний парк – територія сталого розвитку комфортна для мешканців і туристів та дружня до природного середовища.

На цьому акцентував і Володимир Бондар: «Наголошую, це не передбачає передання ділянок нацпарку у приватну власність бізнесу. Жодного метру землі Шацького національного природного парку відчужено не буде», - сказав він.

Як зазначив заступник Голови відомства, нацпарк має місця для рекреації. І ці місця для відпочинку мають бути організовані на належному рівні. Має діяти принцип державно-приватного партнерства, коли нацпарк, громада, місцева влада і бізнес зацікавлені у розвитку туризму.



«Керівництво Шацького нацпарку повинно розуміти ці завдання та виконувати їх задля того, щоб громадяни мали змогу безпечно та якісно відпочивати. А також запропонувати довгострокові проекти для бізнесу. Бізнес, у свою чергу, має розуміти, що все відбуватиметься виключно на умовах нацпарку. Має бути баланс інтересів між державним нацпарком, громадою, владою і бізнесом», - наголосив заступника Голови Держлісагентства.

Він також зазначив, що робота з розвиту рекреації та туризму не легка, і вимагає значного періоду часу.
«Дуже добре, що розуміння такої необхідності є. Шацький нацпарк має стати справжнім надбанням для України і розвиватися за зразками європейських національних парків. І тому ми тут зібралися щоб почути і обговорити різні думки та пропозиції», - звернувся до учасників наради Володимир Бондар.

У підсумку, більшість бізнесменів підтримали позицію, що центральний парк не має бути хаотичним. Його потрібно впорядкувати та облаштувати. Тому підприємці налаштовані на подальшу співпрацю з дирекцією Шацького національного парку.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
і там хоче ліс рубати?
Відповісти
Ну а деж санаторіі бізнес будуватиме...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні