Нинішня реформа – це вбивство освіти із самої середини, – Ірина Фаріон

0
0
Нинішня реформа – це вбивство освіти із самої середини, – Ірина Фаріон
Народний депутат сьомого скликання, доктор філологічних наук Ірина Фаріон вважає, що реформи, які сьогодні активно впроваджує Міністерство освіти і науки, – це прицільне знищення національної освіти

Про це вона заявила в ефірі ток-шоу "Протилежний погляд LIVE" на телеканалі "Нова Волинь", - повідомляє Конкурент.

По-перше, в основі цих псевдореформ, зі слів Ірини Фаріон, лежить колосальний ієрархічний дисбаланс.

"У чому полягає проблема сучасної вищої освіти? Попри безпрецедентне безгрошів'я, попри те, що зарплата професора 6800 гривень, а зарплата учителя – 8000 гривень. Це щось таке, як приниження хірурга до рівня санітарки, скажімо, в лікарні", – зазначила вона.

По-друге, реформа – це наповнення освіти змістом. А зміст вищої освіти на сьогодні – катастрофа.

"Якщо у кожному місті ми маємо університет, це означає, що кожен університет реально має давати універсальну освіту. Універсальна освіта – це, передусім, поважна і серйозна гуманітаристика. Гуманітаристика – це українська мова, це історія, це філософія, це культура, це психологія... 2014 рік, листопад. Здавалося би, у нас почнуться серйозні реформи в освіті після того, як її активно знищував Дмитро Табачник. Замість Табачника приходить людина, яка у ще страшніший спосіб знищує українську освіту. Прізвище цієї людини Сергій Квіт. Він видає указ наприкінці листопада 2014 року про необов'язковість базових гуманітарних дисциплін, які і перетворюють інститути в університети. Необов'язковість української мови і необов'язковість історії України. І відбувається це під час Майдану. Після того Квіта викидують, як абсолютно непотрібний елемент, який і був, власне, імплементований в систему, щоб скасувати два укази Вакарчука. На його місце приходить представниця "Народного Фронту" Лілія Гриневич і поглиблює це питання тим, що в середню освіту практично вводиться мова національних меншин... В результаті ми тільки чуємо про те, як наше міністерство освіти профільне захищає мови національних меншин. І ми маємо по всій вертикалі мови національних меншин, з державного бюджету ми їх фінансуємо. Це називається реформа освіти? Це не є реформа освіти", – розповіла Ірина Фаріон.

Ще одна жахлива хвиля "реформ" у вищій освіті – це позбавлення вищих навчальних закладів статусу науково-дослідних.

Окрім того, фінансування Академії наук зводиться до нуля.

"Тобто це є війна з академічною наукою. Якщо ви хочете знищити АН, то тоді дослідники наукові мають зосереджуватися в університетах. Якщо ж знищуєте статус науково-дослідних інституцій університету, то де у нас буде академічна наука?" – зауважила політик.

Що стосується вищої школи, то вона абсолютно стає залежною від студента, який платить гроші.

"Студент, який платить гроші, табуйований від його відрахування. Бо якщо ми відраховуємо студента, який платить гроші, то ми тоді не маємо чим платити викладачам. Це називається реформа? Це є вбивство освіти із самої середини", – додала вона.

Ірина Фаріон зауважила, що в Ураїні обов'язково повинна бути бюджетна форма навчання.

"Хто у нас заробляє стільки грошей, щоб міг оплатити навчання дитини? Якщо нам будуть належно платити, то ми будемо платити за освіту. Але у нас більша частина країни виїжджає на заробітки до Польщі, до Чехії, до Італії, до Іспанії. І звідти, заробляючи гроші, оплачують освіту своїм дітям. В мене складається таке враження, що вища освіта працює для того, щоб підготувати випускника на експорт – ми продаємо дешеву робочу силу", – сказала вона.

Для викладачів вищої школи створюють неймовірно важкі умови праці – їх змушують публікуватися лише в окремо визначеній мережі, яка називається Scopus і Web of Science.

"В мене таке враження, що повернулася комуністична система освіти в своєму найгіршому вияві. Тільки якщо тоді це називалося "інтернаціоналізацією", то тепер це називається "космополітизація", "глобалізація", "англієзація" і повне вимивання українського складника. І це все подається під європейською "пудрою", – зауважила Ірина Фаріон.

Що ж до середньої школи, то там ситуація не краща: в середній школі об'єднали історію України з всесвітньою історією. Кожна школа може вибирати: читати інтегрований чи неінтегрований курс.

"Таке враження, що все робиться для того, щоб у свідомість дітей і юнаків не вкладали прив'язаність до своєї землі", – вважає Ірина Фаріон.

Але ще гірше те, що в Міносвіти було бажання злити в один предмет зарубіжну літературу і українську літературу.

"Ви уявляєте собі цей мікс пива із коньяком?" – прокоментувала політик.

Усі ці реформи, на переконання Ірини Фаріон, потрібні нашому космополітичному урядові, який не зацікавлений в тому, щоб національно свідома молодь врешті-решт колись прийшла до влади.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні