Розповіли, чим небезпечні електронні цигарки для підлітків

1
-4
Розповіли, чим небезпечні електронні цигарки для підлітків
Кожен п'ятий український підліток сьогодні смалить електронну сигарету, свідчать офіційні дані Всесвітньої організації здоров’я. Вейп придумали у Китаї ще 14 років тому з доброю метою. Новий пристрій з приємним смаком підкупив тінейджерів в усьому світі.

Але якщо в більшості країн небезпеку вже відчули - молодь легко звикає палити, то Україна - наче на острові, повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень.

Як працює електронна сигарета знає майже будь-який школяр.

"Вейп - це звичайний акумулятор із випарником. Це називається мундштук, в ньому випарник, всередині є пружина розжарювання. Коли ви затискаєте кнопку - вона починає не підігрівати, а саме гріти рідину, яка починає випаровуватися і перетворюватися на пару. Ви тягнете в легені пару, яка випаровується, а потім видихаєте. Усе", - розповів школяр Дмитро Галкін.

Хлопець відставати від друзів не хотів, тому свою першу затяжку 15-річний школяр зробив кілька років тому. Є навіть окрема субкультура вейперів, які проводять змагання: хто красивіше та складніше випустить пару. Та розплата прийшла швидко.

"Почало в легенях постійно щось начебто тиснути. Я почав прокидатися вночі, тому що щось мені тиснуло. Через це я перестав займатися цим", - додав Галкін.

Те, що вейп шкодить здоров’ю і не тільки димом, тепер знає 17-річний Данило. Він ледь не став інвалідом після того, як у нього в руках вибухнув акумулятор для електронної цигарки, яку він купив на ринку.

Місяць тому в Івано-Франківську 12-річну дівчинку навіть шпиталізували у лікарню. Однокласник приніс у школу вейп похизуватись. Діти хотіли заправити сигарету, але не зуміли - рідина розлилася і п’ятеро учнів отруїлись. 

"У нас дикий ринок, неврегульовані електронні сигарети і діти вже залучаються до куріння в ранньому віці. Ми маємо статистику просто жахливу: якщо у нас п’ять років тому тільки 2-4% дітей пробували електронні сигарети, то кожен п’ятий учень вже є курцем електронної сигарети. Кожен п’ятий вже є залежним від нікотину через електронні сигарети", - розповів Андрій Скіпальський, голова правління ГО "Життя".

"Три мільйони осіб щорічно вмирає, і ці смерті прямо пов'язані з курінням. Як альтернатива був запропонований цей метод. Їх називають парильниками на відміну від курців", - повідомив Юрій Межибовський, торакальний хірург.

Що саме в цій рідині для паріння - невідомо нікому. Ми хотіли зробити лабораторні дослідження, але офіційні установи відмовили.

За словами заступника директора Національного Центрі превентивної токсикології ім. Л.І.Медведя МОЗ України Анатолія Подрушняка, відмова зумовлена тим, що цей товар незаконно реалізується на українському ринку. Тому досліджувати рідину - робота інших лабораторій.

Попит на електронні сигарети за останні 2-3 роки в Україні зріс у середньому на 30%. Тенденція світового вейп-ринку така, що в більшості цивілізованих країнах світу почали впроваджувати обов'язкову сертифікацію, обмеження або навіть заборону на продаж.

Однією з радикально налаштованих держав проти вейпінгу є США. Там уже діє цілковита заборона на продаж дітям. За Америкою пішли Канада, Велика Британія, низка держав Євросоюзу. У Китаї заборонені продаж і зберігання нікотинової рідини.

"У дітей виникає залежність саме від нікотину. Це вплив на нервову систему, насамперед на розвиток головного мозку, тобто це орган, який ще не сформований у дитячому віці, а формується аж до 24-25 років. Споживання нікотину у вигляді цих вейпів негативно відбивається на розумовій потім діяльності", - зазначив заступник Генерального директора Центру громадського здоров’я з нагляду за неінфекційними хворобами МОЗ України Владислав Збанацький.

Чому ж у нас узагалі не контролюють не то що продаж, а й навіть перевірку цього товару?

"Парламент України вважає, що діти України є другим сортом. Три роки динамити законопроект, який захищає майбутнє покоління від тютюнових та інших можливостей палити", - сказав Скіпальський.

Найприкріше - це те, що в Раді вже більше двох років лежить законопроект, який, зокрема, запроваджує заборону на продаж вейпів підліткам.

"Наразі таке відчуття, що просто тютюнові компанії, а це в основному 98% транснаціональні тютюнові корпорації, які знайшли дуже хороший підхід до парламентарів різних фракцій і груп, хочуть, щоб ці законопроекти просто не потрапляли навіть в сесійний зал", - заявила народний депутат Ганна Гопко.

Тим часом, нікотиновий пар буквально завойовує школи. Стильний гаджет, необмежений продаж дітям і куріння без зрадливого запаху. Батьки можуть навіть не підозрювати, що їхнє чадо - затятий вайпер із кількарічним стажем. Тому прямо зараз поцікавтесь у своєї дитини, чи не париться часом, бо влада з цього приводу не париться точно.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Єдине чим "париться" наша влада, то це як набити кишені собі,і олігархам...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні