--> Майстри економії: ТОП-5 волинських посадовців, які купили авто за «копійки» | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Майстри економії: ТОП-5 волинських посадовців, які купили авто за «копійки»

3
5
Майстри економії: ТОП-5 волинських посадовців, які купили авто за «копійки»
Дорогі покупки при скромних зарплатах – головна розбіжність, яку знаходять у деклараціях чиновників. Аби уникнути запитань і претензій на цю тему, посадовці «примудряються» купувати землю, квартири і автомобілі за справжні «копійки». Бо якщо продавець – приватна особа, то це – його приватна справа, яку ціну виставити: чи кілька мільйонів, чи кілька тисяч.

Видання «Волинь24» підготувало підбірку найдешевших автомобілів імпортного виробництва, які торік купили місцеві декларанти (старенькі жигулі-москвичі, які дійсно можна придбати задешево, до уваги не брали).

Звісно, на ціну суттєво впливає стан автомобіля. Проте важко уявити, яким він має бути, щоб іномарку не з минулого століття купити за 10-15 тисяч гривень.

5. ДЕО НЕКСІЯ ЗА 15 ТИСЯЧ
Провідний інспектор Ковельського відділу Управління ДСНС Марта Милостива торік стала власницею нового авто – DAEWOO NEXIA 2007 р.в. Обійшлося така покупка чиновниці лише в 15 тисяч гривень.

Тим часом на автомобільних сайтах ціни на такі авто – від 2,7 до 4 тисяч доларів.

У Єдиному державному реєстрі МВС DAEWOO NEXIA зареєстрована на ім’я Марти Милостивої від 26 травня минулого року.


У родини посадовиці також – будинок площею 93 квадрати, дві земельні ділянки 6 і 10 соток ти частина квартири площею 95 квадратів в Ковелі. Заробітна плата жінки становила 95 тисяч гривень за рік, а в її чоловіка, який також працює в Управлінні з надзвичайних справ – 97 тисяч гривень.

4. МІКРОАВТОБУС ФОЛЬКСВАГЕН ЗА 14 ТИСЯЧ 600
Вдалу покупку автомобіля торік зробив керівник патрульної поліції Волині. Олександр Вовченко придбав вантажний міктроавтобус Volkswagen T4 (Transporter) 1998 р.в. за 14,6 тисяч гривень.

Вартість такого авто на сайтах – від 3,5 до 6 тисяч доларів.

Цікаво, що вказаний автомобіль не зареєстрований за Олександром Вовченком. Як пояснив посадовець, авто купив за такою низькою ціною, оскільки воно було несправним. У реєстрі ж його немає, бо продав. «Я продав цей автомобіль майже два місяці тому. Відповідна інформація буде відображена у декларації за 2018 рік», – пообіцяв патрульний.


У 2017 році Олександр Вовченко отримав 205 тисяч гривень зарплати (тобто місячний заробіток – 17 тис. грн).

3. МІКРОАВТОБУС СІТРОЕН ЗА 10 ТИСЯЧ
Мікроавтобус CITROEN BERLINGO 2002 р.в. за 10 тисяч гривень торік купила головна спеціалістка управління регіонального розвитку Ковельської райдержадміністрації Юлія Киричок.

Вартість такого авто на автомобільних сайтах – від 3,4 до 5 тисяч доларів.

У Єдиному державному реєстрі МВС CITROEN BERLINGO зареєстрований на ім’я Юлії Киричок від 13 червня 2017 року.


З іншого майна в чиновниці – частка у квартирі в Ковелі площею 16,4 квадрати, 8 соток у с. Черкаси Ковельського району та 6 соток – у Ковелі.

Зарплата у Юлії Киричок торік становила 59 тисяч гривень, а у її чоловіка – 9,6 тисяч гривень.

2. МІКРОАВТОБУС ОПЕЛЬ ЗА 10 ТИСЯЧ
Мікроавтобус Opel Vivaro 2001 р.в. за 10 тисяч гривень торік придбала бухгалтер Маневицького лісгоспу Світлана Дубровська.

Вартість такої автівки на автосайтах – від 5 до 7,2 тисяч доларів.

Інформація про наявність цього автомобіля в Світлани Дубровської в Єдиному державному реєстрі МВС – немає. Ймовірно, автомобіль поки не пройшов реєстрацію і є так званим «транзитним» (куплений закордном, «на бляхах»).


Іншого рухомого та нерухомого майна в декларації Світлани Дубровської немає.

Із заробленого торік: 38 тисяч гривень зарплати та 65 тисяч гривень соціальної допомоги при вагітності та народженні дитини. Чоловік бухгалтерки також працює у місцевому лісгоспі і заробив 86 тисяч гривень.

1. П’ЯТИРІЧНИЙ ФОЛЬКСВАГЕН ЗА 10 ТИСЯЧ
Найвдалішою чиновницькою покупкою можна вважати купівлю Volkswagen Passat CC 2013 р.в. за 10 тисяч гривень. Таку вигідну ціну вдалося знайти завідувачці відділу оформлення документів «Волинської фітосанітарної лабораторії» Ользі Кочкіній.

На автосайтах вартість подібного автомобіля коливається від 16 до 20 тисяч доларів.

У Єдиному державному реєстрі Volkswagen Passat зареєстрований на ім’я Ольги Кочкіної від 14 січня 2017 року.


У декларації чиновниці – 20 соток землі, квартира 54,4 квадрати і недобудований будинок 150 квадратів у Рожищі. Зарплата Ольги Кочкіної – 64 тисячі гривень за рік, а в її чоловіка – 99 тисяч гривень.

Людмила ЯВОРСЬКА (Відділ журналістських розслідувань «Волинь24»)

Фото автомобілів – ілюстративні
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А вони не вказали який "дід Мороз" такі подарунки робить,і як його знайти...?
Відповісти
Береться до уваги вартість авто вказана продавцем та покупцем при переоформленні , а 99% громадян вказують мінімально можливу суму з повітря. Сам купував рено 2002 року за 15 тис. Так що стаття дурниця
Відповісти
Дякую Вам, Людмило, у Вас завжди дуже цікаві журналістські розслідування!
Я сама стикнулася з подібною ситуацією, коли купувала квартиру: ріелтор, власник і нотаріус в один голос стверджували, що покупку можна оформити за "фейковою", заниженою в 10 (!!!) разів вартістю! І, відповідно, податків сплати в 10 разів менше...
Я на таке не погодилася принципово, бо що можна вимагати від президента й депутатів, якщо у нас самих усіх буде "рильце в пушку".
Шкода, що інші не розділять зі мною цю думку.
І ще одне: цікаво, куди дивиться податкова і чому не контролює подібні договори і нікого не притягує до відповідальності? Це ж ніби їхній безпосередній обов'язок...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні