Тріщини і грибок по кутках: у Луцьку руйнується історична пам'ятка. ФОТО

0
7
Тріщини і грибок по кутках: у Луцьку руйнується історична пам'ятка. ФОТО
У Луцьку будинок Косачів перебуває в аварійному стані. На стінах - суцільні тріщини, у кутках - грибок.

"Це будинок Косачів у Луцьку. У 1890-91 роках тут була службова квартира Петра Косача, батька Лесі Українки", - пише журналіст Андрій Тичина на своїй сторінці у Фейсбуці.

Як зазначає він, наразі у будинку Косачів розташовується адміністрація Луцького державного історико-культурного заповідника, працює дуже цікавий, але маловідвідуваний музей "Лесина вітальня".


"І добре, що маловідвідуваний. Бо соромно. Скрізь тріщини у кілька міліметрів, грибок по кутах. Співробітники музею кажуть, що це наслідок закинутого будівництва по-сусідству, за адресою Кафедральна, 13, яке вже 6 років застигло на рівні котловану", - пише журналіст.

За його словами, досі будинок Косачі тримався, але коли між ним та котлованом відкрили проїзд для транспорту, будівля почала тріскатися.


Проте у коментарях під дописом начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Петро Троневич пише, що справа не у транспорті та будівництві поруч.

"Причина полягає зовсім не в транспорті і не в новому будівництві, а в тому, що це крило будинку збудоване на засипаному сміттям рові Окольного замку. Його фундаменти провисають у цьому смітті далеко, навіть не торкаючись, материкового ґрунту. Сміттєвий культурний шар постійно просідає від біологічних процесів і від того, що атмосферні води, які попадають на ґрунт в старій частині міста збираються в засипаному рові Окольника й постійно течуть до річки", - зазначає Троневич.


Чиновник вважає, що для того, щоб зупинити процес руйнування будинку, фундамент необхідно поставити на залізобетонні балки на палях. Як це зробили, наприклад, в Успенському соборі Святогірського монастиря в селі Зимному.

Натомість користувачка Ксенія Вехетек пише: "Кажуть, що в деяких приміщеннях тріщини вже сягнули таких розмірів, що рука дорослої людини легко проходить".

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні