--> На Волині хочуть вирощувати малину, як у Польщі | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині хочуть вирощувати малину, як у Польщі

1
3
На Волині хочуть вирощувати малину, як у Польщі
Найближчим часом на Волині планують створити перший у Західній Україні садівничо-городницький кооператив, який, керуючись польськими стандартами, зокрема щодо управління, об’єднуватиме місцеві господарства з вирощування малини.

Про це йшлося під час прес-конференції з нагоди започаткування проекту «Західноукраїнський садівничо-городницький кооператив». Зустріч відбулася 16 квітня, - пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Так, проект, який отримав фінансування від Міністерства закордонних справ Польщі (загалом йдеться про більше 60 тисяч євро), спільно започаткували товариство «Інтеграція Європа–Схід» із Кельце (Свентокшиське воєводство) та Волинська обласна громадська організація «Фонд місцевого розвитку» під патронатом Генерального консульства РП у Луцьку.

Координаторка заходів у рамках проекту в Україні, представниця ГО «Фонд місцевого розвитку» Ельвіра Яцута розповіла, що проект є своєрідним продовженням минулорічної програми «Підтримка українсько-польських ініціатив щодо розвитку садівництва та ягідництва у Волинській області».

Тоді для всіх зацікавлених осіб, зокрема для переселенців, було організовано тренінги за участю польських експертів, які ділилися практичними порадами про те, як можна започаткувати успішний бізнес у сфері сільського господарства на Волині.

«Цьогорічний проект важливий як для української, так і для польської сторони», – наголосив консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Марек Запур.

Він зауважив, що минулого року в рамках проекту залучали усіх охочих, тому «достеменно не відомо, наскільки ця співпраця була ефективною». Тож у 2018 році вирішили дещо змінити підхід завдяки налагодження контактів із окремими ОТГ.

Марек Запур зазначив, що прийом заявок для участі в проекті «Західноукраїнський садівничо-городницький кооператив» розпочнеться орієнтовно 20 квітня, а реєстраційну форму можна віднайти, наприклад, на сайті товариства.

Керівник проекту, голова товариства «Інтеграція Європа–Схід» Кшиштоф Каліта, своєю чергою, детальніше зупинився на основних засадах цьогорічного проекту.

«Ми запросили експертів із Свентокшиського та Люблінського воєводств, аби вони поділилися своїм досвідом із майбутніми учасниками проекту. Цього року ми хочемо зробити реальний бізнесовий проект. Зазначено, що проект реалізовуватиметься з 1 березня до кінця 2018 року, але це офіційні дати, фактично це не означає, що проект закінчиться в грудні цього року», – зауважив Кшиштоф Каліта.

Він розповів, що у рамках проекту польська сторона планує передати на Волинь 70 тисяч саджанців високоякісної малини, які хочуть висадити на обраних ділянках у межах області. В цілому йдеться про 10 гектарів. Кшиштоф Каліта наголосив, що для вдалого розвитку всього господарства важливо, аби плантації малини не були віддаленими одна від одної на більше, ніж 15 кілометрів.

«Вирощування малини – це одне, багато людей знають, як це робити. Але ми хочем показати це та навчити цього молодих підприємців. У Польщі зараз мало господарств вирощують малину, тому завдяки цьому проекту ми можемо вирощувати малину в Україні та реалізовувати її на польських ринках», – сказав Кшиштоф Каліта.

Окрім того, проект передбачає облаштування на території господарств холодильних установок чи мобільних холодильників, аби малину належно зберігали.

«Ми шукаємо реальних інвесторів, людей, які захочуть співпрацювати з нами та вирощувати малину. Ми можемо цього навчити, адже маємо більше, ніж 70-річний досвід у цій сфері. Також не є проблемою земля. Для нас важливий людський фактор. Якщо будуть реальні партнери, буде і малина», – наголосив керівник проекту.

Та додав, що одним із пунктів реалізації програми стане участь у агропромисловій виставці в Кельце наступного року, де можна буде представити результати проекту.

Директор департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА Юрій Горбенко, зі свого боку, зауважив, що область також приступає до реалізації амбітних планів. Так, заплановано утворити на Волині три місцеві кооперативи, які займатимуться картоплярством, садівництвом і молочарством.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Створіть спочатку....
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні