На Волині сім'я переселенців із Донбасу боїться, що залишиться без житла

4
0
На Волині сім'я переселенців із Донбасу боїться, що залишиться без житла
У родина переселенців із Донбасу, що зараз живуть у селі Хоцунь Любешівського району, проблеми із житлом. Олександр та Юлія стверджують, що їх із малою дитиною виганяють із будинку. Тим часом в райдержадміністрації спростовують це твердження.

Про це – у сюжеті Суспільного Волині.

Олександр та Юлія – із Донецької області. Вони розповідають, що їх виселяють з будинку, де вони мешкають, а йти їм просто нікуди.

«У мене були умови жахливі у Слов’янську в гуртожитку. Газ відключили, борги за опалення, ціни скажені до 5 тисяч. Таргани, блохи, миші, пацюки», – так переселенець Олександр Ніколаєв зі Слов’янська пояснює переїзд своєї родини на Волинь.

Він разом із дружиною, яка має інвалідність з дитинства, та 4-річною донечкою мешкають у селі Хоцунь Любешівського району. Там, зі слів чоловіка, сільська рада виділила їм безплатне житло для тимчасового проживання.

«Проблема із житлом зараз гостра, кажуть, що викинуть на вулицю», – стверджує Олександр.

За його словами, на житло з’явилися спадкоємці, які вимагають або виселятися, або купувати будинок чи платити за його оренду. Нібито дали час до 2 травня.

«Тепер викидають дитя на вулицю, і не знаю, куди йти, як нам бути», – скаржиться переселенка Юлія Бугайова.

Перший заступник голови Любешівської РДА Сергій Фесик, який опікувався родиною переселенців, телефоном розповів свою версію ситуації.

З його слів, цю родину ніхто виселяти не збирається, їх у селі прийняли радо. Каже, невдоволення гостей зі сходу викликало те, що їм не дають оформити чужий будинок на себе.

«Ну а хто ж віддасть їм хату? Ви приїхали, чужі люди, хочете жити – будь ласка, живіть. А віддавати хату ніхто не хоче. Одягом, їжею, принесли їм і картоплі, і тушонки, все, що треба, люди допомагають», – розповів посадовець.

Забезпечення житлом переселенців на Волині – це справа самих переселенців, каже заступниця директора департаменту соцзахисту населення Олена Комар. По прибуттю приїжджих, як правило, тимчасово заселяють у чужі будинки.

«У сільській місцевості це будинки, які були надані власниками житла для тимчасового або постійного проживання. На Волині станом на 1 квітня було обліковано 2 938 переселенців», – повідомила чиновниця.

Як каже керівниця громадської організації «Переселенці Криму та Донбасу», що опікується переселенцями, Аза Голощапова, три роки тому вона звернулася до депутатів облради із пропозицією прийняти програму з підтримки переселенців.

«Але за ці три роки нічого не змінилося. На Волині ще й досі немає ніякої програми, яка б вирішувала проблеми переселенців. Переселенці – не утриманці за рахунок місцевого бюджету. Бо ті гроші, які вони платять за оренду житла, за компослуги, ті податки із заробітної плати в місяць складають більше 10 мільйонів», – розповіла Аза Голощапова.

У місті Кривий Ріг, каже представник громадської організації Артем Линник, питання забезпечення тимчасовим житлом переселенців частково вирішили, звівши модульне містечко. Чоловік показує фото контейнерів, де, з його слів, живуть кілька сотень переселенців.

«Там немає шикарних умов, але є якесь первинне забезпечення, щоб людина, яка приїхала, могла десь спати, щось приготувати», – каже Артем Линник.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Наглість, то друге щастя. А для них то перше. Дали жити - живи. Їсти дали, вділи і їм ще мало. На халяву хату їм ніхто не дасть. Хай зароблять. А нє, то нехай їдуть назад, як не подобається.
Відповісти
А як же вони зароблять якщо звикли що все дається просто так! Селяни одяг їжу дали....а їм ще мало. От цікаво чи ті переселенці хоч клаптик городу собі посадили. Напевно що ні! А нащо , люди й так дадуть!
Відповісти
В іваничах теж такі були, теж речі приносили, їжу збирали, помагали їм, посиділи трохи, побачили що на ручках їх ніхто носити не буде і житло їм не світить і назад поїхали. Гастрольори хре.ові, от вони хто.
Відповісти
А чому це мають дарувати ? Я, от наприклад, 30 років живу на Волині , мені безкоштовно НІЧОГО не дали, сама заробляю, працюю, податки плачу. Пропоную виділити їм клаптик землі, матеріали і до праці...І кришу матимуть і городину. Хай собі будують і матимуть, бо так ще довго буде це питання незакрите і всі їм винні будуть.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні