Російський шпигун «Басаєв» діяв на Волині з 2014 року

4
-7
Російський шпигун «Басаєв» діяв на Волині з 2014 року
На Волині діяв шпигун ФСБ. Про це на початку квітня 2018 року повідомили у Службі безпеці України.

Кримчанин Артем Дудко на прізвисько «Басаєв» добровільно здався працівникам СБУ і розповів як його завербували російські спецслужби.

Інтернет-видання Волинь24 дізналося, що саме робив на Волині диверсант-провокатор «Басаєв».

З КРИМУ – З ЛЮБОВ’Ю

Про “Басаєва” учасники націоналістичних організацій Волині знали давно. Виявляється, Дудко вперше з’явився на Волині 2012 року. Причина романтична – хлопець познайомився в дівчиною з Володимира. Того ж року молоді люди побралися...

Дудко – корінний кримчанин. Відомий був і в середовищі українських патріотів Криму. Там його знали, як агента кримського управління СБУ.

За часів влади Януковича спецслужби вважали своїм головним ворогом радикальні націоналістичні організації – то ж Дудко протягом 2012-2014 років намагався втертися в довіру до місцевих футбольних фанатів і кримських «свободівців» - пригадують сьогодні учасники українського підпілля на півострові.

Артем Дудко «Басаєв»
Артем Дудко «Басаєв»

«Цей сучьонок наводив міліцейські облави на українських націоналістів. Пригадую випадок 2013 року. Ми зібрались на нараду, а «Басаєв» раптом вийшов. Через півгодини приїхали силовики і влаштували обшук. Тоді ж «шмон» влаштовували і вдома у кримських «правих». А до Дудка чомусь міліціонери не заходили», - розповідає нам доброволець «Азову» з Феодосії Станіслав Єрмаков (псевдо «Крим»).

ВОЛИНСЬКІ ГАСТРОЛІ “БАСАЄВА”

Після анексії півострова ФСБ разом зі зрадниками в українських силових структурах отримали і їхню напрацьовану агентурну мережу.

Потрапив під влив російських спецслужб і Дудко. Влітку 2014 року він переїхав на Волинь – очевидно, з “пакетом” завдань від нових кураторів. Українські спецслужби сьогодні стверджують: «Басаєв» мав збирати інформацію, пробував організовувати теракти і замовні вбивства.


«Головним завданням його була фізична ліквідація одного з керівників патріотичних рухів в Україні» – запевняє начальник управління СБУ у Волинській області Юрій Фелонюк.

Прикриття у “крота” було ідеальне: дружина з міста Володимира-Волинського.

“Басаєв” втирається в довіру до місцевих фанатів футбольного клубу «Володимир». Використовуючи знайомство з ультрас, він, під час маршу 14 жовтня в Луцьку знайомиться з командиром волинських «азовців» Андрієм Дяченком.

«Під час спілкування мене одразу насторожило, що він говорив аж надто правильною українською мовою. Хоча це, очевидно, йому доводилось робити через силу. Дудко постійно питав, хто з кримчан емігрував до Волині і чи можу я познайомити його з проукраїнськими партизанами в Криму», - розповідає керівник волинського осередку партії «Національний корпус», майор полку Нацгвардії “Азов” Андрій Дяченко.

Місцеві націоналісти зв’язалися з кримськими побратимами. Після отриманої інформації про підозрілу репутацію Дудка припинили з ним спілкування. Тож нічого про підпілля на анексованих територіях він не дізнався – запевняє Дяченко.

ПРО КРИМ НЕ ЗАБУВ

Протягом 2014-2018 років Дудко продовжував регулярно бувати в анексованому Криму. Про це він не соромився розповідати новим волинським знайомим.

«Басаєв» казав що потребує регулярного лікування в Криму. Але начебто так хитро приховує свою проукраїнську діяльність, що ФСБ не має шансів його заарештувати», - розповідає заступник голови обласного осередку партії «Національний корпус» Олександр Дмитрук.

Скріншот листування Басаєва і Олександра Дмитрука
Скріншот листування Басаєва і Олександра Дмитрука

Втім, Дудко встиг наслідити і в анексованому Криму. «У 2015 році «Басаєв» навів на нас ФСБ. Ті підкинули патріотам набої і завели справу про незаконне зберігання боєприпасів. Кільком людям довелось тікати з півострова», - розповідає доброволець «Крим».

Того ж 2015 року «Басаєв»-Дудко починає робити спроби отримати зброю з АТО. Звертався до Андрія Дяченка, добровольця на псевдо «Крим» та інших бійців полку «Азов». Просить у них пістолети, автомати і гранати. Запевняє: у Криму його чекає вірний партизанський загін, який готовий розпочати диверсії проти російських окупантів.

“Зброю і вибухівку провезу через кордон за допомогою довірених водіїв маршруток” – казав провокатор.

На той момент довіри самозваний «партизан» у співрозмовників вже не викликав, тож ніякої зброї не отримав.

Того ж 2015 року «Басаєв» спробував стати бійцем полку нацгвардії «Азов», але контррозвідка підрозділу «відшила» підозрілого рекрута.

* * *

Невдаха-провокатор продовжував проживати в Луцьку, у Привокзальному районі. Займався бойовими мистецтвами в клубі «Гарда». А вже влітку 2017 року українські спецслужби зацікавились підозрілим кримчанином.

Басаєв в клубі «Гарда»
Басаєв в клубі «Гарда»

«Ми одразу розкусили «Басаєва» як людину, далеку від націоналістичного руху. Він говорив казенними і завченими фразами. Коли чув незручне питання – намагався уникнути відповіді. Людина він не дуже кмітлива і хоробра, то ж навряд чи наробив би великої біди», - запевняє Андрій Дяченко.

Сергій ШАПОВАЛ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не ганьбіться! Цей "терорист" давно вже дав спростування щодо поширеного про нього інформації!
Відповісти
Спростування????? Шановний, на Волині так не кажуть....
Здається ти «далеко» не перехожий.....
Відповісти
ржали всім відділом, як читали. наступного разу нехай дають грохнути когось з наших придурків, а потім вже заарештовуйте, а то двіжу ніякого)
Відповісти
які все ж таки наші нацики тупі)
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні