Як на Волині у давнину розмальовували яйця на Великдень

0
4
Як на Волині у давнину розмальовували яйця на Великдень
Жителька села Бихів Любешівського району розповіла, як у давнину фарбували яйця до Пасхи.

Про це пише Район.Любешів.

«Були сіно, солома, кора дуба, латаття, кора ялини або сосни ну і, звичайно, цибульник. Щось із цього ми брали відварювали 5 хвилин, потім кидали яйце і через 3 хвилини виймали і вже воно мало якийсь колір», - розповідає волинянка Валентина Сидорчук.

Вона зазначає, що якщо сіно, то колір жовтий, або, якщо довше потримати у воді, то виходив зелений. Солома давала насичений жовтий колір, кора дуба – коричневий, ну і цибульник також давав коричневий. Чим більше тримали у воді тим насиченіший був колір.

Наразі яйця прикрашають наліпками, а от колись доводилось імпровізувати.

«Щоб на яйці був візерунок ми вирізували із газети хрестики, зірочки і прикріплювали на яйце, яке потім кидали у воду для забарвлення. Після 3-х хвилин дідусь виймав яйце і відривав ті кусочки газети. Таким чином виходили візерунки», - розповідає волинянка.

Вона пригадує й інший спосіб. Наприклад: товстими нитками обв’язували яйце, після чого так само кидали у воду. Потім відрізували ті нитки і на місці ниточок залишався природній колір яйця, або ж світліший від того там де не було ниток.

«Одним із методів фарбування був віск. За допомогою свічки дідусь воском на яйці малював першу букву імені кожного з родини. Потім забарвлював у якийсь колір і здирав віск. Таким чином на свято кожен мав своє яйце», - говорить Валентина Сидорчук.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні