--> Волинським гірникам дали частину зарплати | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Волинським гірникам дали частину зарплати

1
0
Волинським гірникам дали частину зарплати
Гірникам шахти №9 “Нововолинська” виплатили 26% зарплати за лютий, проте вони відмовляються працювати, доки не виплатять повну заборгованість перед Великоднем.

Станом на четвер, 5 квітня гірники продовжують протестні акції і вимагають виплатити заробітну плату повністю за лютий, - пише "Буг".

Нагадаємо, що 4-го квітня шахтарі 1-ї зміни відмовились спускатися в копальню. Генеральний директор ДП “Волиньвугілля” Андрій Пилипюк приїхав на зустріч з колективом. Він пообіцяв, що до вечора буде виплачено 25 % заборгованості, завтра постараються ще 25 %.

На рахунки працівників вугільного підприємства надійшло 26%, однак працювати вони відмовляються, доки не виплатять повну заборгованість перед Великоднем.

Андрій Пилипюк надав пояснення щодо ситуації із виплатами.

“Заборгованість не лише по “Волиньвугіллю”, така напруга і в інших об’єднаннях України. 4-го квітня було засідання Кабміну щодо заробітної плати вугільним підприємствам. Ми чекали на рішення щодо державних коштів. А ті ж, які є зараз у нас – спрямуємо на часткову виплату. Заборгованість фактично лише за один місяць, бо за березень ще не закриті рахунки”, – розповів Пилипюк.

Поцікавилися також щодо заяв з боку профспілок з махінаціями у реалізації вугілля та не звітуванням про зароблені шахтою гроші.

Пилипюк зазначив, що вугілля зараз реалізовують ТзОВ “УНП”, а не ДП “Держвуглепостач”, так як у перших є передоплата коштів і не потрібно чекати 45 днів на оплату.

Так, в березні із шахти №9 було добуто вугілля на 13 мільйонів, але за той місяць повністю оплати від підприємства ще не має.

З початку року від “УНП” отримали більше 19-ти мільйонів передоплати. У звіті про поступлення та використання цих коштів зазначено, що їх спрямують на заробітну плату шахтарям 9-ї, Бужанки, апарату управління ДП “Волиньвугілля” та іншим структурним підрозділам. Також на податки, матеріали, паливо тощо.

“З січня місяця закупили обладнання на суму 3258809, 92 гривень. Це і мастильні матеріали, і лісоматеріали, підшипники, запчастини, солярка, вибухівка та детонатори тощо”, – звітує Пилипюк.

Виплата заробітної плати непромисловій групі та підземникам здійснюють на тому ж рівні. І зараз, як каже Пилипюк, вільні кошти перш за все спрямують на виплату працівникам обох шахт об’єднання.

Щодо махінацій із здешевленням у продажі вугілля генеральний “Волиньвугілля” зазначив, що це була просто технічна помилка.

На своїй сторінці в Фейсбуці керівник Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець написав:

”Нам відомо також, що Пилипюк, який представляє інтереси ”смотрящого” Андрія Венгрина, за його вказівкою реалізовував вугілля певним структурам за ціною на 125 гривень менше за тонну, ніж ціни за якими могло б забирати ДП ”Держвуглепостач”.

Чому вугілля не йде на ДП “Держвуглепостач” Пилипюк вже пояснив, а про занижену ціну продажу розповів наступне.

“Це була технічна помилка, комерційний директор не додивився цифри, тому так сталося. Документи ми виправили, а він отримав догану. Все вугілля заактивоване на потрібну суму 2425 гривень за тонну, а не 2335 – це було помилково”, – відповів він.

Про зв’язок із Венгрином Пилипюк зазначив, що дійсно вони дружать, але ніяких незаконних вказівок від нього, які приписують, не виконує.

І щодо вугілля, яке видобувають на шахті “Бужанській”. Так як воно із високою зольністю (45-55%, замість мінімальних 23-х), то його відправляють на збагачення до центральної збагачувальної фабрики “Червоноградська”. За це підприємство “Волиньвугілля” сплачує кошти, далі вугілля повертається назад для подальшої реалізації.

“На шахті №9 існує проблема із кадрами, там зараз працюють лише дві лави, Північна, яку недавно відкрили – стоїть. Плани не виконуються, але в порівняні з показниками, які були до зайняття мною посади, вони вищі, особливо по “Бужанці”. З грудня до березня норми видобутку збільшилися в три рази”, – говорить Пилипюк.

Зазначимо також, що 4-го квітня уряд схвалив протокольне рішення “Деякі питання державних вугледобувних підприємств”. Зазначили, що завдяки цьому борги із заробітної плати перед шахтарями будуть погашені, а також процес контролю розподілу видатків на роботу шахт стане більш чітким.

“Наша принципова позиція – зарплати шахтарям мають виплачуватись вчасно. Всі питання боргів по зарплатах шахтарям мають бути зняті”, – зазначив Міністр фінансів Олександр Данилюк.

Щодо реальних дій і виділених коштів на погашення заборгованості на офіційному порталі Кабміну інформації не має.

Генеральний директор “Волиньвугілля” зауважив ще, що з боку держави підтримки для волинських та львівських шахт мало. А заборгованість по заробітній платі шахтарям – це проблема по всій країні.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А народні депутати отримали зарплату, бо ми переживаємо! А шо тут гірники, хто вони такі, ніщеброди для влади.
Все хамидло, яке сидить і бреше, краде, воно зарплату отримує, а гірники, які вимазані працюють голодні під землею, бо немають грошей на кусок хліба.
Щоб вся влада і депутати так жили.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні