Жахливі пологи у Луцьку: у дитини – зламаний череп, крововилив, забій мозку

26
4
Жахливі пологи у Луцьку: у дитини – зламаний череп, крововилив, забій мозку
У реанімації неонатального центру обласної дитячої лікарні – півторамісячний хлопчик з важкою травмою голови. Зламана тім’яна кістка, забій мозку, крововилив – лише невеликий перелік діагнозів, через які новонароджене дитя опинилось на межі життя і смерті.

ПОЛОГИ БУЛИ ПЕРЕДЧАСНИМИ

25-річна Галина Тарасюк з Камінь-Каширського району розповідає, що це була її перша вагітність. Проходила начебто нормально.

«Під час вагітності ускладнень не було, лікарі нічого не говорили», - каже жінка.

Однак на 32-ому тижні вагітності раптово відійшли води (вагітність вважається доношеною на 37 тижні). Після цього, 12 лютого 2018 року, жінку екстрено відправили до Луцького пологового будинку.

«Сказали, що може бути інфекція», - пригадує Галина.

У пологовому будинку за пацієнткою майже тиждень спостерігали, а коли почались пологи, зробили кесарів розтин. Це було 18 лютого.

«Спочатку сказали, що хлопчик дихав, оцінили стан на 5-6 балів (за шкалою Апгар, якщо стан новонародженого чудовий, виставляють 10 балів, - ред.), а ввечері забрали дитину в реанімацію обласної дитячої лікарні. Сказали, що підозра на крововилив. Як це сталось, я не знаю, бо ніхто нічого не говорив», - зазначає жінка.

СТАН ДИТИНИ ВАЖКИЙ

Діагноз немовля – пологова травма. У дитини - забій мозку важкого ступеня, внутрішньо-мозкова гематома правої скронево-тім’яної ділянки, внутрішньошлуночковий крововилив ІІ ступеня, травматичний субарахноїдальний крововилив, перелом тім’яної кістки, забій м’яких тканин, судомний синдром, дихальна недостатність ІІ ступеня та недоношеність. Також дитині через некроз шкіри на голові робили пересадку.

Завідуючий відділенням реанімації новонароджених та недоношених дітей Волинського обласного дитячого територіального медичного об'єднання Олександр Попазогло каже, що стан хлопчика – стабільно важкий.

Нещодавно дитину зняли з апарату штучної вентиляції легень, однак трубку залишили про всяк випадок.

«Даємо дитині пробувати дихати самостійно через маску. Почали годувати, вже вийшли на повний об’єм, даємо антибіотик», - розповідає лікар.

«Наразі будь-які прогнози робити рано. Стан стабільний, але мова про виписку не йде. Тим більше, з реанімації просто додому не виписують. Далі дитина переводиться у профільне відділення і вже там лікарі проводять свої обстеження. Неврологи, нейрохірурги та інші», - додає Олександр Попазогло.
З першого дня свого життя Владислав - у реанімації
З першого дня свого життя Владислав - у реанімації

У ПОЛОГОВОМУ ЧЕКАЛИ ТИЖДЕНЬ, ЩОБ РОЗВИНУЛИСЬ ЛЕГЕНІ

Акушер-гінеколог Луцького клінічного пологового будинку, яка робила кесарів розтин жінці, Ольга Самбольська розповідає, що води відійшли передчасно через інфекцію.

«Жінка поступила до нас вже на 32-ому тижні вагітності з відходженням вод. До цього часу вона знаходилась на обліку в Камінь-Каширській центральній районній лікарні, куди вона стала в 17 тижнів. Там був мінімальний набір обстежень, але того, який проводиться у нас, не було», - пригадує медик.

«Вагітність точно проходила на фоні інфекції, бо усі чотири аналізи сечі були погані. Аналіз цистит звучав, але додаткових бакпосівів, щоб з’ясувати, що це за інфекція, у Камінь-Каширську не брали», - додає акушер-гінеколог.

З її слів, після того, як відійшли води, лікарі вирішили почекати, аби легені дитини максимально розвинулись. У цей час жінці давали антибіотики для боротьби з інфекцією.

«При передчасних пологах головною загрозою є дихальна недостатність, тому час до пологів максимально відтерміновується для дозрівання дихальних шляхів дитини. І наші, і закордонні протоколи кажуть, що на такому терміні потрібна вичікувальна тактика. Тому що кожен день перебування у животі набагато ефективніший, ніж ззовні. Навіть, якщо вже відійшли води», - пояснює Ольга Самбольська.

ПРИ ПРИРОДНИХ ПОЛОГАХ ДИТИНА МОГЛА ЗАГИНУТИ

Лікарі кажуть, що усі шість днів після відходу вод стан і матері, і дитини був задовільним. Коли ж на сьомий день почались пологи, стан маляти різко погіршився.

«Ми зафіксували дистрес плоду. Це прогресуюче порушення серцебиття, яке загрожує гибеллю дитини. Тому прийняли рішення про ургентний кесарів розтин», - додає лікар.

Медики в один голос запевняють – при недоношеності, інфекції та тривалому безводному періоді ризик травми у дитини зростає в рази.
«Голівка ж рукою дістається, вона сама не народжується. Тут стояло питання – дитина буде жива чи ні. Про лікарську помилку мова не йде», - переконує акушер-гінеколог Ігор Федосюк, який також робив кесарів розтин Галині Тарасюк.

«При вагінальних пологах дитина з великою вірогідністю померла б», - наголошує Ольга Самбольська.

«Родова травма не означає те, що дитину хтось вдарив чи впустив, це гіпоксична травма. У даному випадку вона пов’язана з тим, що дитина недоношена і довгий час була без вод», - каже заступник головного лікаря з медичної частини Луцького пологового будинку Галина Бондарук.

Лікарі вважають, що при вчасному обстеженні та лікуванні таких наслідків можна було б уникнути.

«В ідеалі пролікувати все ще до вагітності. Це золотий стандарт, який застосовується у світі», - наполягають вони.

НА ЛІКУВАННЯ БАТЬКИ ВИТРАЧАЮТЬ ЧИМАЛІ СУМИ

Мама 1,5 місячного Владислава Галина Тарасюк майже щодня приїжджає до Луцька з Камінь-Каширського району, аби провідати дитину. Щодня на лікування витрачають різні суми, однак лише за минулий тиждень набігло більше 9 тисяч гривень.
Таких грошей сім’я не має і просить про допомогу.

Номер картки мами 5168 7554 2111 4428 Тарасюк Галина.


Передрук заборонений
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Як при кесаревому розтині може бути зламана тім'яна кістка і забій мозку? Мабуть мучили жінку, щоб сама родила... або навіть не знаю, що то можна було зробити?! А лікаря Самбольську знаємо. Особисто в мене приймала пологи, дитина мала обвиття і тому не могла родитися, акушер просила викликати реанімаційну бригаду, щоб зробити кесарів розтин, але де ж , роди сама далі, тоді почала верещати, щоб акушерка тягнула щипцями, на що остання, да їй Бог здоров'я, відмовилась. Реанімація прийшла, а операцію вже робити не можна було... Не знаю як, але дитя родилось саме. Правда ще 3 роки ми лікувались в неврології. Ото методи Самбольської, лікарська халатність, якби вчасно прокесарили, то моя б дитина не страждала. Ми пройшли теж через реанімацію і багато чого... Дай Боже сили малюку скоріше одужати!
Відповісти
Нажаль, ускладнень при КС не меньше ніж при звичайних пологах. Це не панацея. Чомусь багато хто вважає ,що операція це залог успіху. Але це не так. Залог успіху це планування і обстеження до вагітності. Здоров'я малечі.
Відповісти
Самбольська робила кесарів розтин моїй доньці - розрізала щічку дитинці просто під оком. А якби не медсестри у відділенні то і у моєї доньки могли б бути серйозні проблеми. Самбольська прийшла до доньки лише при виписці за грішми - та ми не дали .Дуже поганий лікар. Справді тягне час для природніх пологів навіть коли стан критичний.
Відповісти
Все своє життя дякуватиму Ользі Анатоліївні,тільки завдяки її професіоналізму та умінню в мене росте чудовий синочок,народжений кесаревим розтином.Так-так,саме Ольга Самбольська врятувала мого хлопчика,який мав страшну гіпоксію,і теж лежав довго в реанімаціі,був переношений і майже помирав в утробі,а я при цьому всьому лежала тиждень в патологіі. Хай Бог дає Вам, лікарю,здоров'я Живіть багато років,і допомагайте нашим мамам народжувати.
Відповісти
а чому вона за цей тиждень не помітила, що він переношений і помирає?
Відповісти
Вела не вона,а Лукасевич.
Відповісти
А чому так дякуєте інкогніто? Пані Самбольська- не строчіть собі деферамби, будьте скромніші!
Відповісти
Боже ізціли немовлятко та дай сили батькам....
Відповісти
Дякуючи спеціалістам Луцького пологового будинку,мій племінник з народженням став інвалідом,хоча вагітність невістки проходила добре,вона весь час була під наглядом....Там хабарники та нелюди!!!
Відповісти
Самбольська для мене -це народження моїх діток,поганого нічого сказати не можу!
Відповісти
Якщо Ви так їй вдячні - чому інкогніто.
Відповісти
Шановні невдоволені громадяни України, скажіть а що ви зробили для цієї країни що так обливаєте все брудом?! Якщо ви працюєте то звідкіля час лити лайно - працююча людина просто не має часу на це. Якщо ви не працюєте- не платите податків, на що ви претендуєте?!!Може це ви "нелюди" що смітять на вулиці, у під'їзді, не порушують Заповідей Божих, не роблять нічого а хочуть усе- тоді саме для вас є чудові приватні лікарні Києва і Європи де точно не працюють нелюди! Подивіться на себе якщо маєте хоч краплю розуму!
Відповісти
Це серйозна і наболіла тема - погані лікарі , які калічать людей та роблять нещасними цілі родини. Чому про це не писати та тут додати можна не лише лікарів пологового будинку. А Ви "Лучанка" чомусь не пишета справжнього свого імені - налаштовує на певні думки.
Відповісти

А ви чого тут сидите, маєте час на коментар значить ви безробітна!! Брєд! З ваших слів, то лікарі мають калічити в разі чого!! Всього на всього хочимо, щоб діти наші були здорові!!! А ви певно ні
Відповісти
звичайно, зрозумыти біль батьків можна. Але чому на такому пізньому терміні дівчина стала на облік? Чому дільничий лікар і таж мама не реагували на погані аналізи....сумно і боляче,Але звинувачувати лікарів лише Луцького пологового будинку - не пошук крайнього, як на мене.
В мене 3 дітей. Другі пологи приймав Федосюк. Чудовий лікар. Не було жодного натяку на "вдячність". Коли чекала на третю дитинку, молилася щоб приймав Федосюк. Завчасно ні з ким не домовлялися. Просто надіялася на Божу волю. І, хоча мене прийняв інший лікар в приймальному, після 8 години передав Федосюку. Я була щаслива. Пологи не були ідеальні. БО ЛІКАР НЕ НАРОДЖУЄ. все добре. я вдячна йому дуже.
НІХТО не має на меті нашкодити дитині. Це моя думка. якби сказали що прийшла ЗДОРОВА жінка з ЧУДОВИМ перебігом вагітності, з ІДЕАЛЬНИМИ аналізами, а лікари скалічили........Лікарі НЕ БОГИ.
Нехай батьки моляться за дитинку, тримаються морально і духовно. Маю надію, що все буде добре.
Відповісти
Шість днів після відходження вод! Вони спостерігали!!@ та це ж божевілля. Які протоколи? Це якийсь жахливиі експеримент. Ну народилося б недопошении і виходили. А тут.....познущалися з мододої жінки і дитини. Таких лікарів треба за грати !
Відповісти
дорогі мами хіба ж лікарі коли були вині????? ніколи! завжди придумають щось. щоб їм не попасти за грати.
Відповісти
Це точно
Відповісти
@Які протоколи?@ - а хто вам заважає їх почитати. Це не закрита інформація. Заходите в гугл, скачуєте, читаєте.
Відповісти
Протокол.Вже давно діє протокол і ведення родів також.Люди.Читайте трохи законодавство і цікавтесь хоть чимось.Все має бути впорядковано і приведено в норму.І відповідальність також і лікарів зокрема.
Відповісти
У 2009р. я теж "мала щастя" потрапити в руки Самбольської Ольги. Я мучилася 17годин, а вона постійно повторювала, що я не вмію правильно дихати і чому я не ходила на курси мам(хоча я ходила). В результаті були принесені щипці. Якби не санітарка, яка виявилася моєю знайомою, то незнаю, що було б. Вона почала просити Самбольську, щоб та не приміняла щипців, пішла до головного лікаря з цим проханням. Екстренно були зібрані усі спеціалісти, наді мною було 10лікарів. На щастя, все закінчилося добре, і з "колективною допомогою" моя донечка з'явилася на світ. Через 3 хвилини після родів, Самбольська підійшла до мене зі словами: "Хто буде розраховуватися мама чи тато?".... Після моїх родів в лікарні був зібраний консиліум щодо лікаря Самбольської. Але, як бачу, пройшло 9 років, а нічого не змінилося. Бажаю всім дівчатам, майбутнім мамам, жінкам завжди потрапляти в руки спеціалістів!
Відповісти
По людськи співчуваю цій дитині... І як це негуманно звучить , але ускладнення пологів , на жаль є , в усьому світі.Час від часу такий стрес має кожен лікар, і приблизно 5 % сімей мають різні проблеми при вагітності. Це сумно, але так є... Тільки в цивілізованих країнах нема права такого публічного осуду , поки не буде юридичного вердикту. А в нас щодня ЗМІ тільки й пишуть, яке зло суспільства лікарі. Натомість всі решту справедливі та порядні. Як ви, люди "добрі", думаєте, що медперсонал тільки й мріє про ненормальні пологи? То, знайте, що передчасне вилиття оплідних вод на 32 тижні, це якраз і є ознакою нелікованої інфекції сечостататечих шляхів, а мозкові порушення - є наслідком описаних проблем, а саме - передчасні пологи, - це вже ненормально, часто наслідком є ДЦП, причиною якого є незрілість мозку дитини. У всьому світі в даній ситуації тактика вичікувальна!!! Для дозрівання - як легень, так і мозку плода.Вибачте, хто ж вам винен , що спочатку вагітнієте необстежені, не обстежуєтесь та не лікуєтесь вчасно, а тоді - сволочі лікарі, яким держава дає "підвищену"аж до 3,5 - 4 тис зарплату .Можна довго дискутувати на цю тему, але ця проблема ще довго буде висіти в нашому суспільстві....
Відповісти
....не всі "сволочі", а точніше окремі такими є. як і є маса крутезних лікарів, які не тільки тіло лікують а й душу....
...а з приводу цифри 3,5 - 4, якщо мало, то це не привід вимагати з пацієнта або калічити. та й цих 3,5-4 не з неба падає, а нараховується з податків тих самих пацієнтів (значить і вони не жирують)
зазвичай нормальні люди працюють над освітою і пошуком посади з бажаним окладом.
мені гріх жалітись на доходи, але якщо лікарям так платять, то звідки в них авто з салону, квартирки в новубудах та котеджики в межах міста?
.... хмммм не парадокс ли? может не будем а?

Відповісти
В мене тоже ставка, то що, мені на людей кидатись і калічити їх щоб гроші дали, бо я свою роботу зробила недореблену, мені не заплатили, то нехай платять більше в реанімації? Якщо ця жінка і стала на облік пізніше, то це не означає що не треба їй давати проходити всі аналізи. І ви медперсонал не скидайте проблему один на одного, побачили що хтось не дороблює свою роботу і ставиться до всіх халатно, значить до главврача і на волю їх, а те що змовчуєте і захищаєте, то ви всі винуваті в тому що калічите дітей. І не бідкайтесь на свою зарплату, з ваших "зарплат" можете оплатити за тих дітей лікування, а не шикувати на чужих бідах
Відповісти
Я сама з горохівського р-ну, але так як працюю в Луцьку вирішила народжувати тут же. Перші пологи приймала Ярошук(якщо не помиляюсь) пройшли добре,нічого про лікаря поганого сказати не можу, хоча у моєї знайомої протилежна думка... Другі пологи приймала Додич Анна Володимирівна її я ну дуже вдячна, тому що пологи були швидкі та мала сильні розриви(12 швів це тільки з зовні і внутрішніх 5чи 6. До чого веду- не можна всіх судити по одній мірці, я цій мамі дуже Співчуваю, нехай скоріше синочок поправляється...Ви думаєте ну можливо як медсестрі були якісь привілеї-НІ! Так що в нас є хороші спеціалісти і не хабарники(ні разу за цінну ніхто не говорив).
Відповісти
Хочу також написати про своі пологи: самими пологами задоволена, а от що твориться після це вже інша тема. Ну от я родила пізно вечором мене перевели в післяпологову палату і свою першу ніч з своєю дитиною я провела в холодній палаті в якій були холоднючі батареї, вставати не могла ще покликати медсестру також, а вранці пришов собі такий лікар-неонатолог Сергій Васильович і йому не сподобалась моя дитина яку він відправив в реанімацію, а потім приходив і казав як він мені поміг натякаючи що потрібно подякувати, я як молода мама перелякана звісно подякувала після того ще будучи 5 днів в пологовому бігаючи в реанімацію до своєі дитини я не разу більше ніде не бачила його. От так поміг. В реанімаціі теж списки кожний день давали ( не на ліки), Слава Богу нас перевели в дитячу лікарню.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні