Онкохворих дітей з Волині готові рятувати у Львові: там купили гемоаналізатор. ФОТО

0
2
Онкохворих дітей з Волині готові рятувати у Львові: там купили гемоаналізатор. ФОТО
Волинські діти з онкологічними хворобами, які потребують хіміотерапії, отримали можливість проходити контроль лікування на гемоаналізаторі – унікальному апараті, яких всього два в Україні. Віднедавна такий апарат благочинці придбали для Західноукраїнського спеціалізованого медичного центру у Львові. Медики кажуть: готові приймати дітей з інших областей.

Придбання гемоаналізатора стало можливим завдяки ініціативі благодійних фондів «Таблеточки» та «Крила надії», а також компанії “Київстар”, яка виділила 1 мільйон гривень.

ДРУГИЙ В УКРАЇНІ

Як пояснює засновник благодійного фонду «Таблеточки» Ольга Кудіненко, досі гемоаналізатор в Україні був лише один – у спеціалізованій дитячій лікарні “Охматит”, що у Києві.

“Туди приїжджають діти з усієї України. Лікарня переповнена. Там завжди черга. Тому ми, вирішивши збирати кошти на другий гемоаналізатор, вибрали Львів. Звернулися до нашого партнера – фонду «Крила надії» у Львові, який співпрацює з Західноукраїнським спеціалізованим медичним центром. Аби тут могли отримувати допомогу діти з усієї Західної України” – каже Ольга Кудіненко.

Головний лікар Західноукраїнського спеціалізованого медичного центру Андрій Синюта пояснює: “Апарат дає можливість контролювати в крові хворих пацієнтів рівень медикаментів, які є дуже токсичними. І ці речовини можуть вбити, попри те, що здатні вилікувати. Їх медики просто змушені використовувати”.



“Частково це перекриє потребу для діток із Західної України. Вони можуть приїздити до нас, аніж їхати до Києва чи проходити цю токсичну дуже терапію у себе в місті, не маючи контролю і чекати – буде ускладнення чи ні” – додає медик.

Медики пояснюють: аби їх лікарня могла приймати діток з інших областей – облздороввідділ регіону, де проживає хворий, мусить видати направлення на лікування у Львові. Інакше просто дитину не матимуть права прийняти. “Або ж батьки наших пацієнтів інколи йдуть на хитрість – і офіційно стають мешканцями Львівської області” - додав Андрій Синюта.

ПОТРІБНІ РЕАКТИВИ

Аби препарат працював – йому потрібні спеціальні реактиви. Їх комплект на рік коштує 460 тисяч гривень. Отож благодійники наразі збирають ці кошти. І закликають українців не бути байдужими – і дати посильну суму фондам “Крила надії” чи “Таблеточки”.



Як пояснила директор із корпоративних комунікацій компанії «Київстар» Анна Захараш, їх компанія створила зручну платформу, користуючись якою, можна переказувати благодійним фондам гроші. Це соціальний проект Sharity (від англійських слів «share» – «ділитися», і «charity» – «благодійність»). Це окрема сторінка на сайті компанії Київстар, де вказані благодійні ініціативи, а також – що особливо важливо – передбачена проста і зрозуміла технічна можливість переказати цільову грошову допомогу.

“Як мобільний оператор ми маємо абонентську базу у 26 мільйонів людей. Ця платформа присутня на нашому сайті і ми рекомендуємо всім небайдужим абонентам долучатися до добрих справ. Ми зрозуміли: наша роль може бути не тільки в тому, аби грошима брати участь у благодійних проектах, а й залучати наших абонентів до співпраці” – пояснює Анна Захараш.

“Ми працюємо виключно з фондами, які мають бездоганну репутацію .Ми перевіряємо ці фонди за всіма міжнародними стандартами і вимагаємо, аби була прозора звітність. І хочемо, аби і ті кошти, які перераховує Київстар, і кошти, які перераховують українці, були використані за призначенням” – додає директор із корпоративних комунікацій компанії «Київстар».



Нагадаємо, ініціативу Sharity «Київстар» презентував у грудні. Першим її учасником став фонд «Твоя опора». Він спільно з «Київстаром» оголосив акція «Доторкнись до серця», в ракмках якої збирають гроші для лікування дітей з вродженими вадами серця.

МАРШ РОЗБИШАК

Ще одним способом збору коштів на закупівлю реактивів став флеш-моб “Марш розбишак”, оголошений благодійниками. Учасникам пропонують вибрати власну дитячу фото, описати якусь кумедну історію з власного дитинства, оголосити про те, що перераховують кошти на придбання реактивів для львівського геманалізатора – і розмістити усе це у соцмережах.

«На своїй сторінці у Фейсбуці чи Інстаграмі опублікуйте історію про власні дитячі витівки з хештегами #маршрозбишак і #sharityua та, за бажанням, додайте фото.  Зробіть благодійний внесок через платформу http://kv.st/sharity. І передайте естафету 3-м друзям, тегнувши їх у пості» - пояснила умови флешмобу Анна Захараш.



Юрій РИЧУК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні