У селі біля Луцька поховали ветерана УПА

0
-2
У селі біля Луцька поховали ветерана УПА
Ветерана ОУН-УПА Ганну Матвійчук, мешканку Жидичинської ОТГ Ківерцівського району, поховали у селі Липляни, де вона мешкала.

Похорон відбувся у четвер, 29 березня, - повідомив у Фейсбуці свободівець Анатолій Пушкін.

Нагадаємо, на Волині померла ветеран ОУН УПА Ганна Матвійчук.

Анатолій Пушкін переповів історію життя упівки Ганни Матвійчук, почуту від рідної молодшої сестри Софії, членкині Братства вояків ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура.

Народилася Ганна Матвіюк 6 лютого 1930 року.

Старший брат Лаврин був членом ОУН, зокрема вів ідеологічну боротьбу, мав педагогічну освіту.

"В педучилищі під час навчання здійснював антирадянську агітацію. З часом почались арешти, засудили на 25 років каторжних робіт, хоча брат свою вину не визнав. У 1948 році всю сім'ю, зокрема і старшу сестру Неонілу, яка на той час вчителювала в селі Гуща та активно допомагала братові, вивезли до Хабаровського краю, поселення Бічевая. Більше місяця були в дорозі. 10 травня виїхали, а приїхали 12 липня. Дорога була страшна, під час якої на ходу викидували людей. Жили в лісі, в одному бараку 70-80 чоловік, для обігріву - дві буржуйки", - пише активіст.

За його словами, на лісоповалі доводилось обрубувати сучки, раз у тиждень привозили хліб, воду пили з річки, деколи давали крупу, яку варили на дворі.

"Попри всі випробовування, не здавались. Багато писали клопотань за брата, що його звинуватили незаконно. Вдалось прийти на побачення. Коли побачили - жахнулись. Лаврин весь був побитий, катований. Через сім років та вісім місяців повторний суд звільнив за відсутністю складу злочину", - зазначає свободівець.

Через декілька місяців звільнили і трьох сестер, тата та маму.

"Вже дома люди ніколи не говорили на брата, що він бандит, бо все розуміли, на відміну від влади та їхніх прихильників", - додала співрозмовниця Анатолія Пушкіна.

Сестра Ганна з часом вийшла заміж та оселились в селі Липляни.

"Чоловіка звали Петро, був хорошою людиною, в них народився син. За декілька років Петро помер від інсульту. Сина забрали в армію за дивним збігом теж на лісоповал в Мурманську область. Там травмувало деревом, став інвалідом. В 45 років помер від інфаркту. Весь цей час Ганна Яківна доживала одна. Працювала листоношею. Родина допомагала, а племінниця Ангеліна догляділа до смерті", - повідомив свободівець.

Поховали Ганну Яківну в селі Липляни на родинному кладовищі.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні