Єзуїтська колегія, каральні загони НКВС, духовне училище: хто «жив» у клеванському замку. ВІДЕО

0
6
Єзуїтська колегія, каральні загони НКВС, духовне училище: хто «жив» у клеванському замку. ВІДЕО
У мережі з’явилося нове відео з циклу «Велика Волинь» від краєзнавця Андрія Михайлова.

Ролик розповідає про селище Клевань, що розташоване у Рівненській області, а раніше входило до складу Великої Волині. У XV столітті було власністю князів Чарторийських.

У 1475 році князь Михайло Чарторийський побудував тут замок, який згодом двома кам’яними і дерев’яними баштами укріпив його син князь Федір. Товщина стін башт – майже 4 метри. За час існування замок витримав десятки нападів татар.

Тут були і єзуїться колегія, і гімназія, і польське духовне училище, розташовувались каральні загони НКВС, на територіях довкола активно діяла УПА… Нині ж – це закинута споруда.

Показали у відео і Благовіщенський костел, побудований на знак переходу князя Юрія Чарторийського з православ’я у католицизм. Цікаво, що сюди із замку вів підземний хід.

Біля Клевані розташований і відомий «Тунель кохання». Його довжина – близько 5 кілометрів.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Зимовий «Тунель кохання». ФОТО

До слова, сюжет про Клевань вже десятий у серії «Велика Волинь». Раніше Андрій Михайлов розповідав про Кременець, Олику, Базальтові стовпи, Белз тощо.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні