Волинські ліси рятують від жука-короїда. ВІДЕО

1
3
 Волинські ліси рятують від жука-короїда. ВІДЕО
Всихання хвойних дерев через жука-короїда, критика санітарних рубок та нечіпована деревина – з такими проблемами щодня стикаються волинські лісівники.

Їх зокрема обговорювали 24 березня під час візиту лісового керівництва на державні підприємства Маневиччини, - йдеться у сюжеті Sfera.tv

Заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар разом із начальником Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександром Кватирком оглянули місця санітарної рубки.

Хвойні дерева у волинських лісах потерпають від шкідника-короїда. Єдина можливість запобігти зараженню – вирубка заражених дерев. Але робити це можна лише в холодну пору року. Тим часом волиняни не рідко нарікають на лісників, які рубають дерева.



Директор ДП «Колківське лісове господарство» Олександр Чернишен переконує – без санітарних рубок з шкідником не впоратись:

«Мусимо рубати насадження, бо іншого способу боротьби з ним немає. Якщо повністю не вирубати площу ураження, жук далі знищуватиме ліс».

Заступник голови Держлісагентства Володимир Бондар також каже, що збільшивши площу вирубок, лісники наражаються на критику громадськості, однак це – єдиний вихід.

«Зараз проводимо санітарні рубки, аби встигнути до режиму тиші, який триватиме два місяці. Санітарні рубки потрібно обов’язково проводити, інакше всохне велика кількість дерев не лише на Волині, а й в інших областях».

Ще одна проблема, на яку звернули увагу посадовці, це відсутність 100-відсоткового електронного обліку деревини. Мова йде про підприємства, які знаходяться за межами підпорядкування Держлісагентства, а таких близько 30%.

Водночас Олександр Кватирко пояснює – зрушення у цій сфері також є.
«На сьогодні значно зменшилась незаконна заготівля лісу та кількість пилорам, які переробляли цю деревину. Якщо порівняти нинішню ситуацію з тою, що була у 2015-2016 роках, то практично на 40% зросла кількість належно оформленої деревини», - переконує керівник волинського лісового управління.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хай краще про ПЗУ розкаже
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні