«В Україні тиснуть на журналістів», - представник ОБСЄ

1
1
«В Україні тиснуть на журналістів», - представник ОБСЄ
Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Арлем Дезір стверджує що в Україні спостерігається складна ситуація зі свободою слова.

Арлем Дезір провів зустріч з активом найбільшого журналістського об’єднання країни та представниками національних медіа, - повідомляє національна спілка журналістів України.

Говорили про безкарність за злочини проти журналістів, фізичну безпеку працівників ЗМІ, міжнародну співпрацю та свободу полонених і арештованих – Романа Сущенка, Миколи Семени, Станіслава Асєєва та інших.

– Нещодавно в цій залі проводили дискусію на тему «Загрози безпеки слова в Україні» й порушували гострі теми, пов’язані з фізичною безпекою журналістів, – відзначив на початку зустрічі голова НСЖУ Сергій Томіленко. – У продовження заходу нині маємо зустріч із Арлемом Дезіром на підтримку прав журналістів в Україні.

Представник ОБСЄ з питань свободи медіа Арлем Дезір наголосив, що офіс ОСБЄ має плідну історію співпраці з Національною спілкою журналістів України щодо боротьби з безкарністю злочинів проти журналістів.

– Останні чотири роки – від часів Майдану – в Україні спостерігається складна ситуація зі свободою слова. На жаль, під час ретельного моніторингу постійно дізнаємося про випадки утисків журналістів, напади на працівників ЗМІ. Так само постійних нападів зазнають редакції, – наголосив пан Дезір. – За даними НСЖУ, з листопада 2013 року було зафіксовано цілу низку злочинів проти журналістів. Зокрема, мова йде і про вбивства В’ячеслава Веремія, Павла Шеремета. На жаль, ці злочини не були розслідувані, а винні так і лишаються непокараними. Наш обов’язок зробити так, щоб жодне правопорушення не лишилося безкарним.

Під час заходу Арлем Дезір наголосив про ініціативу ОБСЄ щодо співпраці з Національною спілкою журналістів Росії. Зокрема, з 2014 року було проведено кілька зустрічей між представниками української та російської спілок, реалізовано спільні проекти.

– Попри складні дискусії всі учасники змогли підтримати формат зустрічі, не вдавалися до політизації, тож було прийнято низку рішень. А також вдалося обговорити питання звільнення ув’язнених та полонених журналістів, – наголосив пан Дезір.

Також під час зустрічі гість висловив позицію офісу ОБСЄ щодо ув’язнення Романа Сущенка.

– Він тривалий час працював у Парижі й був добре відомим журналістом. Романа заарештували під час приватної подорожі в Москву, багато місяців не повідомлялося, в чому його звинувачують. Наш офіс звертався до відповідних структур у Москві, щоб з’ясувати причини затримання та звільнити журналіста. Проте, нерідко трапляється таке, що журналістів звинувачують у злочинах, далеких від їхньої професійної діяльності: в тероризмі, шпигунстві, економічному шахрайстві тощо, – розповів Арлем Дезір. – Усі країни-члени ОБСЄ підписали Гельсінський заключний акт, відповідно до якого зобов’язані забезпечувати основні свободи, зокрема, і свободу слова, допомагати іноземним журналістам у їхній роботі. Звісно, ми розуміємо, що в умовах конфлікту відносини між деякими країнами дуже непрості, як нині можемо спостерігати це стосовно України й Росії. Проте така обставина не скасовує взятих на себе зобов’язань. ОБСЄ створена, зокрема, й для того, щоб допомагати розв’язувати такі конфлікти.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко подякував представникові офісу ОБСЄ Арлему Дезіру за принципову позицію і солідарність у питаннях звільнення Романа Сущенка, який нині перебуває в ув’язненні в Москві, захисту прав Миколи Семени, якого переслідують у Криму, звільнення полонених журналістів, зокрема Станіслава Асєєва, якого з червня тримають силою в так званій ДНР і про долю якого в Україні майже нічого не відомо.

– НСЖУ проводить власний моніторинг фізичної безпеки журналістів. За підсумками минулого року зафіксовано 90 випадків застосування сили проти працівників ЗМІ. На жаль, нам не відомо ефективних випадків покарання винних у цих злочинах. Тому маємо констатувати, що ситуація зі свободою слова в Україні критична, – наголосив Сергій Томіленко. – Тож підтримка такої потужної європейської правозахисної організації для нас особливо важлива.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В Україні тиснуть на всіх, хто не при владі.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні