--> Сімейні ретро фото волинян | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Сімейні ретро фото волинян

3
2
Сімейні ретро фото волинян
Випускниця факультету історії, політології та національної безпеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Оксана Левонюк вирішила поділитись із читачами "Волинь24" раритетними родинними світлинами з приватної колекції її бабусі Штик Тетяни Федорівни.

Усі світлини були зроблені на території села Самари, яке знаходиться в північній частині Волинської області і входить до складу Ратнівського району.

Фотографії датуються ХХ століттям, орієнтовно 1950-1980-ми роками. Вони представляють цінність для дослідників історії, краєзнавців та етнографів, адже тут ми можемо побачити святкові та побутові кадри із життя сільських мешканців. Так, на родинних фото Тетяни Штик є весільна світлина 1950-х років.

Село Самари має давню історію. Перша писемна згадка про населений пункт, який багато століть тому носив назву Самаровиче, відноситься до 1500 року.

В Музеї народної архітектури в місті Києві зберігається хата 1587 року, привезена із тих таки волинських Самарів Ратнівського району. В обладнані хати є пристосування для господарських потреб: система гряд для просушування дров, прядива та мокрого одягу. Все хатнє начиння, знаряддя тут концентрується в нижній зоні: під лавами та на лавах, у підпіччі, на полу.

Підписи
1-17. Самари, ХХ ст. Фото з приватного архіву Штик Тетяни Федорівни.
18. Хата із села Самари, 1587 року, Музеї народної архітектури в місті Києві, фотограф Р.Радович.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чудове глибоке Полісся!Край пахучого повітря і дивного напрочуд людей!
Відповісти
Який близький мені цей край.
Відповісти
Це просто неможливо, один з таких кадрів є і в моїй колекції. Напевно автори цієї статті купили ретро світлини на віоліті, так само як і я!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні