--> У Волинському музеї – нова Холмська Богородиця* | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Волинському музеї – нова Холмська Богородиця*

0
2
У Волинському музеї – нова Холмська Богородиця*
Музею Волинської ікони подарували авторську репродукцію Холмської чудотворної ікони Божої Матері. Картину «Холмська Богородиця у подіях та фактах» авторства митця Володимира Жупанюка для музею придбав благодійний фонд «Рідна Волинь» та його голова Дмитро Глазунов.

Картину урочисто дарували у п’ятницю, 16 березня.



У експозиційній залі поруч із оригіналом чудотворної ікони поставили унікальну репродукцію. На картині Володимира Жупанюка зображена не просто Марія з Ісусом на руках. Навколо головного образу ікони розташувалися численні сюжети з її історії.

«Мені згадується одна історія, яка і відображена на репродукції . 1240-й рік. Полчища татар взяли в облогу місто Холм. І тоді мешканці, благаючи Божу Матір про порятунок, винесли ікону на мури. Татарам здалося, що мури виросли до неба, і вони відступили. Так і сьогодні, хочеться благати Богородицю, щоб відступили усі наші вороги, зовнішні і внутрішні», - розповідає Дмитро Глазунов.



За словами автора ікони, це не просто репродукція біблійного образу. Картина – це його творча робота. Так він бачить Божу Матір, яка століттями рятувала українців. Цікаво, що матеріали для роботи художнику допомагали зібрати працівники музею. Тут він провів багато часу, вивчаючи історію ікони та особливості збереженого оригіналу.

«Музей Волинської ікони – місце, особливе для кожного християнина. Ми знаходимося поряд із найбільшою чудотворною реліквією нашої держави. Два роки тому БФ «Рідна Волинь» вручив премію ім.Бориса Клімчука цьому музею за збереження і реставрацію ікони Холмської Богородиці.

В продовження добрих традицій фонду, сьогодні ми передаємо «Холмську Богородицю у подіях і фактах», яка чудово відображає майже всю історію реліквії, і зберігатиметься тут поруч із оригіналом.



Насамперед це спроба об’єднати людей навколо одвічних духовних цінностей – милосердя, доброти, любові. Це те, чого так бракує сьогодні нашому суспільству», - сказав голова «Рідної Волині» Дмитро Глазунов.

Музей, художник та благодійний фонд підписали договір, згідно з яким ікона тепер належатиме музею. Насамкінець автор картини Володимир Жупанюк залишив автограф на звороті своєї роботи.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні