Новини

З держвласності незаконно вивели 700 тисяч га земель

Посадові особи регіональних підрозділів Держгеокадастру під прикриттям центрального керівництва організували незаконний механізм відчуження сільськогосподарських земель із державної власності. Про це повідомляє прес-служба СБУ в четвер, 1 квітня.

"Чиновники незаконно вивели через електронні реєстри понад 700 тис. гектарів державних земель. Зокрема, більше 2,5 тисячі земельних ділянок оформлялися в порушення чинного законодавства по два і більше разів за одним цільовим призначенням на одну людину, що є грубим порушенням закону. ...> Незаконна схема діяла у 22 територіальних підрозділах Держгеокадастру", - сказано в повідомленні.

Корупційний механізм функціонував через прогалини в роботі Національної кадастрової системи і системи електронного документообігу Докпроф, яку використовують у багатьох органах влади, підкреслюють в СБУ.

Тепер СБУ вживає заходів для усунення виявлених проблем і направила офіційного листа в Держгеокадастр з вимогою усунути недоліки.

Під час обшуків у регіональних підрозділах Держгеокадастру і за місцем проживання фігурантів кримінального провадження правоохоронці виявили документацію, електронні носії інформації, комп'ютерну техніку та інші документи, що підтверджують протиправну діяльність. Ведеться досудове розслідування за статтями про несанкціоновані дії з інформацією і зловживання владою або службовим становищем.