Новини

Для чого діти вигадують друзів у своїй уяві

Іноді діти завдяки розвиненій фантазії створюють вигаданих друзів, але часом така ситуація є ознакою незадоволених потреб.

Зазвичай таким другом може бути персонаж тієї ж статі, що й автор фантазії, або й не тільки люди, але й тварини або навіть неживі предмети, які раптово "ожили" в уяві дитини, повідомляє сайт Дмитра Карпачова.

Описуючи свого друга, дитина швидше за все розкаже про риси батьків, знайомих дітей або персонажів з мультфільмів чи казок.

З'явитися уявний друг може в період від 3 до 5 років, тому що саме тоді фантазія в дітей розвивається. Це може тривати від 1 до 3 років. Персонажі можуть змінюватися, зникати й з'являтися знову. До 7 років дитина переходить на новий рівень соціальної активності, а саме йде в школу, відвідує гуртки, секції. Реальне спілкування поступово витісняє потребу у вигаданому другу.

Дитина придумує собі друзів тоді, коли має розвинену фантазію, або це як симптом нестачі уваги рідних, дефіциту спілкування й інших важливих для дитини речей. Завдання батьків – розібратися в причинах появи такого друга.

Це може бути самотність, нестача спілкування. Екстравертам, активним і комунікабельним малюкам необхідна компанія. Якщо таку дитину замкнути вдома з бабусею або нянею, то незабаром вона знайде втіху в спілкуванні з уявним другом.

У авторитарних батьків діти звикли до тотальних заборон, тиску, моралі, що дуже складно для дитини. Порятунок – наявність невидимого друга, з яким можна пограти й поговорити в будь-який час.

Уявний друг також може стати заміщенням. Він з'являється раптово в критичній для дитини ситуації. Наприклад, син розбив мамину улюблену чашку, але дуже боїться покарання. Саме тому він вигадує, що це зробив не він, а його уявний друг.

Гіперопіка також є причиною уявного друга. Надмірна турбота іноді придушує дитяче "я". Дорослі нав'язують свої бажання, обмежують свободу, стверджуючи, що це через любов і бажання захистити від жорстокого світу. Щоб вирватися із задушливих обіймів дорослих, малюки створюють у своїй уяві не просто друзів, а цілі всесвіти.

Приховані бажання. Дитина наділяє уявного друга тими рисами характеру, якими сама не володіє. Так вона компенсує власні недоліки, намагається позбутися від комплексів.