Новини

Результати дослідження: препарат проти діареї вбиває ракові клітини

Ще 2 роки тому вчені знайшли докази того, що препарат проти діареї лоперамід може знищувати ракові клітини у клітинних лініях гліобластоми. Але лише тепер науковці розшифрували механізм його дії, пише 24 здоров'я.

Гліобластома є дуже агресивним та летальним типом раку у дітей та дорослих, який демонструє лише погану реакцію на хімієтерапію. Тож вчені з усіх сил намагаються знайти нові та ефективні терапевтичні підходи. Дослідження про дію лопераміду на гліобластому опублікований у журналі tandfonline.

"Наші експерименти з клітинними лініями показують, що автофагія може сприяти лікуванню пухлин головного мозку гліобластоми", – розповів провідний автор дослідження Сьорд ван Вайк.

Автофагія – це процес перетравлення клітиною власних органел та ділянок цитоплазми. Автофагія потрібна для позбавлення від старих і пошкоджених частин.

Як правило, автофагія регулює нормальні метаболічні процеси, розщеплює та переробляє цінні частини пошкоджених або зайвих клітинних компонентів, забезпечуючи тим самим виживання клітини. Однак у деяких пухлинних клітинах гіперактивація автофагії руйнує так багато клітинного матеріалу, що вони вже не здатні вижити.

Але перш ніж застосовувати лоперамід для лікування гліобластоми, необхідно провести значно більше досліджень.