Новини

У Дрездені оголосили «надзвичайну нацистську ситуацію»

Муніципальна рада міста Дрездена у східній Німеччині схвалила резолюцію про "надзвичайну нацистську ситуацію".

Вона заявила, що проблема ультраправих в місті є дуже серйозною, пише ВВС Україна.

Християнські демократи - партія Ангели Меркель - голосували проти і вказали, що "страхітливий" вираз в документі по суті є мовленнєвою помилкою.

Дрезден, столиця Саксонії і кандидат на отримання статусу Європейської культурної столиці 2025 року, вже давно вважається своєрідним оплотом ультраправих. Зокрема, саме в ньому з'явився антиісламський рух PEGIDA.

Члени міської ради схвалили резолюцію, в якій говориться, що потрібно робити більше, щоб впоратися з проблемою. Однак критики кажуть, що міська влада зайшла вже занадто далеко.

"Надзвичайна нацистська ситуація (німецькою Nazinotstand) по аналогії з кліматичною надзвичайною ситуацією означає, що у нас серйозні проблеми. Відкрите демократичне суспільство під загрозою", - заявив BBC News член місцевої ради Макс Ашенбах, який і вніс резолюцію.

Сам Ашенбах - з сатиричної політичної партії Die Partei (політичний проект з симпатією до лівих ідей, створений як "партія-жарт", але у 2019 році її представники пройшли до Європарламенту). Він заявив, що політики роблять для боротьби з ультраправими недостатньо.

"Запит був спробою змінити це. Я також хотів дізнатись, з якими людьми я працюю в міській раді Дрездена", - додав він.

Автори резолюції зазначають, що "правих екстремістських поглядів і дій стає все більше", і закликають місто допомогти жертвам насильства ультраправих, захищати меншини й зміцнювати демократію.

Макс Ашенбах заявив, що цей крок продемонстрував, що міська рада прагне до розвитку "вільного, ліберального, демократичного суспільства, яке захищає меншини та рішуче виступає проти нацистів".