Новини

Україна потрапила в двадцятку найбільш небезпечних країн світу

Сіднейський інститут економіки й миру оприлюднив черговий індекс миролюбності країн, за яким Україні було відведено 150-ту позицію зі 163 можливих.

За представленим рейтингом, Україна входить до 20 найбільш небезпечних країн світу, пише Укрінформ.

Україна у наведеному переліку розмістилася відразу за Північною Кореєю, і піднялася у цьому переліку на дві позиції у порівнянні з минулим роком, в той час як країна-агресор – Росія, – опустилася на одну позицію, і посідає нині 154 сходинку рейтингу.

В цілому, як відзначає дослідження, у 2019 році світ вперше за останні 5 років покращив показники миролюбності, яка досягла хай невеликого, але зростання. Цікаво, що найбільш миролюбним регіоном світу визнано Європу, де більшість з перерахованих 36 країн, включаючи Туреччину, досягли певного прогресу за «тестовими» показниками – мілітаризації, наявності конфліктів, обсягах експорту зброї, за рівнем терористичної загрози, рівнем особистої безпеки та іншими.

Щоправда, у цьому переліку європейських країн відсутня Україна, яка могла б суттєво погіршити європейську статистику. Австралійські дослідники помістили нашу країну, разом із усіма країнами пострадянського простору, до розділу «Росія і Євразія», що, очевидно, відображує певні світоглядні установки самої дослідницької установи.

Ці ж дослідники поставили Україну на перше місце за зростанням рівня миролюбності серед всіх країн світу, з показником у – 0,197 балів у загальному заліку, де мінус у підсумковому рахунку означає поліпшення становища з миром. Для порівняння – Нікарагуа, яка знаходиться на іншому «полюсі» з найвищим показником падіння миролюбності відразу на 54 позиції (до 120 місця у загальному переліку країн), набрала відразу + 0,377 балів у рейтингу миролюбності, що, зрозуміло, є погіршенням становища.

Залишається додати, що до п’ятірки найбільш миролюбних держав планети Сіднейський інститут зарахував Ісландію, Нову Зеландію, Португалію, Австрію та Данію. Відповідно, п’ять країн, які замикають перелік, у зворотній послідовності – Афганістан, Сирія, Південний Судан, Ємен та Ірак.