Новини

У родини погорільців із Вінниччини викрали усі гроші, які збирали на новий будинок

Валентина Дорожинська з села Носківці Вінницької областіц, яка збирала гроші на новий будинок, втратила усі заощадження.

Їх вкрали з банківської картки шахраї, - пише gazeta.ua.

"Почалося з того, що мій телефон заблокувався. Він у мене старенький, кнопковий. Думаю, щось з ним сталося. Треба поміняти. Знайомі дали інший мені телефон-смартфон, щоб я могла отримувати смс з банку. Робити фото дітей. Поїхала в Жмеринку дізнаватися за свою сім-картку. Її ніяк не могли відновити. У "Київстарі" врешті розблокували. Там попросила встановити мобільний додаток банку. Дивлюся, а на картці лише 100 гривень. Крикнула, що гроші вкрали. Перед цим мала погане передчуття", - розповідає Gazeta.ua Валентина Дорожинська. Її будинок згорів. Його облив бензином та підпалив цивільний чоловік Микола Андрусь.

До того як телефон заблокували, до жінки подзвонили шахраї. Представились працівниками одного з українських телеканалів та благодійного фонду.

"Подзвонили увечері і переконливо стали говорити: "Взнали про ваше горе. Хочемо вам допомогти. Як ми зрозуміли, ви маєте будувати будинок. Бачимо, що вам люди кошти пересилають, речі. Скільки вам потрібно коштів ще зібрати?". Я сказала приблизну суму. "Добре, ми зробимо заявку, щоб відкрити збір коштів. Вам на мобільний зараз прийде смс і скажете 4 цифри. Так і зробила. Я ж не знала. Чіпляюсь за кожну соломинку, щоб хтось допоміг. З картки сказали ніяких даних не розголошувати. За телефон нічого не сказали", - пригадує жінка.

Жінка втратила понад 30 тис. грн. Написала заяву у поліцію. Там не гарантують, що їх знайдуть.

"Якась я нещасна по життю. Від одного шоку відійшла, тут другий накрив. Не знаю кому вірити. З дітьми лишилися без хати. А хтось наживається на біді. Та це ж все вертається бумерангом. Мене винною роблять. Думала гроші зняти, але дома теж небезпечно їх тримати. А в банку більш надійніше. А тут таке. Не знаєш, як краще", - додає жінка.

У день пожежі чоловік прийшов п'яним додому. В той час жінка прибирала під парканом сміття та обрізала зайве гілля. Побачила, що чоловік направляється із сокирою. Думала, допомагатиме. Та натомість почула у відповідь: "Зараз тебе зарубаю".

Розмовляємо у дворі. Навкруги бігають кури. Дзьобають кукурудзу, яку врятували у вогні.

"Бачу, що зараз щось станеться і крикнула до нього. Він недовго думаючи. Замахнувся жбурнув ту сокиру в мій бік. Влетіла в землю за п'ять сантиметрів від моєї ноги. Тоді все і заколотилося", - пригадує мати Валентини Галина Дорожинська. Стоїть біля хліва. Одягнути у синє пальто, забруднене сажею. Спирається на палицю.

Поряд складені дерев'яні дошки та піноблоки. Планували навесні будувати літню кухню. Стара глинобитна — валиться. У ній тимчасово варять їсти.

Чоловік взяв пляшку бензину та зайшов до будинку. За мить вибігає облита пальним Валентина.

"Хотів мене підпалити. Він кілька разів черкнув запальничкою. Та вона не спрацювала. Я зірвалася і вибігла на дорогу. Матері сказала теж тікати з донькою", - каже жінка.

За чверть часу всі повернулися. Хата палала ,а чоловік сидів на порозі хліва навпроти і дивився. Його тоді затримали. Пригрозив, що у випадку, якщо його посадять, то вийде з в'язниці та порубає усіх.

Після пожежі родина поселились у хліві біля свині Пепи. Біля загорожі розмістили два ліжка, два стільці та стіл для обіду. На ліжках складені речі, які принесли небайдужі люди.