Новини

На Іваничівщині привезли у храм мощі і закликали не переходити в ПЦУ

У село Мишів Іваничівського району привезли в храм мощі і після богослужіння закликали парафіян залишатися вірними УПЦ МП.

Про це в коментарі інтернет-виданню «Волинь24» повідомив отець Василь Мельничук, голова інформаційного відділу Володимир-Волинської єпархії ПЦУ.

У неділю, 3 лютого, в село Мишів Іваничівського району священнослужителі Української православної церкви Московського патріархату привезли мощі. До храму прикластися до святині прийшли як прихожани місцевої громади, так і паломники. Після богослужіння на церковному подвір’ї настоятель храму отець Іван закликав проголосувати за те, щоб парафіяльна громада залишилась в лоні Української православної церкви Московського патріархату. Більшість присутніх підтримала його.

Нагадаємо, Українська православна церква (в єдності з Російською православною церквою (УПЦ)) протягом трьох місяців, згідно із Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації», зобов’язана внести зміни до свого статуту, зазначивши в назві свою приналежність до Російської православної церкви.

За словами речника Володимир-Волинської єпархії Православної церкви України, на зборах у Мишеві ніхто цього не пояснював. Ба більше, у селі пустили чутку, що хочуть вигнати місцевого батюшку.

Перед тим у селі зібрали понад 300 підписів за перехід у ПЦУ, повідомив отець Василь Мельничук. Про проведення зборів у неділю, 3 лютого, ніхто не оголошував. На них підписів не збирали, протоколу не вели, там були присутні люди, які не є членами парафіяльної громади і не мають права голосу. Відтак, на переконання отця Василя, ухвалене на них рішення не має юридичної сили.

Оскільки рішення про приналежність місцевої громади до тієї чи іншої церкви ухвалюють двома третинами голосів на заздалегідь оголошених зборах, у Мишеві планують провести такі збори 10 лютого. На них ухвалять остаточне рішення, чи переходити в ПЦУ, чи залишатися в лоні УПЦ МП, яку невдовзі мають перейменувати на Російську православну церкву в Україні.