Новини

Знайшли унікальний підземний храм-усипальницю

У Білорусі в Полоцьку виявили унікальний підземний храм-усипальницю.

Археологи вважають, що усипальниця призначалася для людини, яка була надзвичайно важливою для місцевої княгині Фросинії Полоцької, - повідомляє gazeta.ua.

Дослідник Євген Торшин припускає, що тут був похований полоцкий князь Георгій Всеславич, син Всеслава Чародія та батько Єфросинії Полоцької.

"Ми, звичайно, не знаємо, чи знайдемо його останки, так як ніша зараз закладена кам'яною кладкою. Зроблено це було набагато пізніше, ніж побудована сама похоронна споруда. І, можливо, це було зроблено в той момент, коли ця споруда виявилася зруйнованою, і було прийняте рішення, наприклад, про перенесення цих мощей. Тоді нас чекатиме розчарування. Але, принаймні, ми залишимося при думці, що тут місце поховання Георгія Всеславича. Звичайно, нам хотілося б знайти його самого. Час покаже!" - заявив Торшин.

Унікальність цього храму в тому, що подібних підземних поховальних споруд на території Стародавньої Русі практично немає. Інша схожа будівля - церква-усипальниця в Чернігові. Вона істотно відрізняється від знахідки у Білорусі.