Новини

Як вибиватимуть борги за комунальні послуги

Винні за комуналку зможуть відпрацьовувати борги. Однак за тепло, воду, світло та газ доведеться платити "живі" гроші.

Таку постанову прийняв Кабінет міністрів України, - повідомляє gazeta.ua.

Боржник зможе виконати некваліфіковану роботу - підмести територію, прибрати сміття, щось відремонтувати, пофарбувати. Щоб виконати складніші завдання - сантехніка, електрика, - треба мати кваліфікацію. Оформляється це спеціальною угодою, об'єм робіт має дорівнювати сумі боргу.

"Такі взаємозаліки між боржником і ОСББ існують 2 роки, хоча практикуються нечасто, - каже голова Асоціації ОСББ і ЖБК Костянтин Кириченко. - Скажімо, в одному з ОСББ мешканець відпрацював свій борг, відремонтувавши вхід у парадному. Щоправда, ця людина любить випити, тому голові ОСББ доводилося його кілька днів щоранку будити, мешканці його по черзі контролювали, щоб він працював, а не загуляв десь із друзями. Але він відремонтував сходи досить якісно".

За його словами, така практика - краща за судову тяганину.

"Суди - це довго. Та і що можна взяти з незаможних мешканців - заробітку в них нема, майна теж".

Голова організації союзу співмешканців житла Дніпровського району Києва Антоніна Тимошенко вважає, що постанова не працюватиме.

"Яку роботу я можу доручити мешканцям? У мене є сантехнік, електрик, вони отримують зарплатню, я ж не буду в них частину роботи забирати".

Є ще одна проблема, про яку розповіли в компанії "Оболонь комфорт":

"У нас переважно нові будинки. Не платять, як правило, люди заможні. На "Мерседесах" їздять, а за квартиру не готові віддавати. Навряд чи ми зможемо примусити їх підмітати двір чи фарбувати сходову клітину. Єдиний вихід - судитися. Хоч це і дуже довго".

Керівниця ЖЕК у №210 Дарницького району Києва Віра Дидренц про нове рішення не знає.

"Найбільші боржники, як правило, люди, які ведуть асоціальний спосіб життя. Або старі люди, які не можуть платити. Як я їх примушу виконувати важку роботу?".