Новини

Їсти біля могил у Провідну неділю - язичницька традиція, - волинський священик

Священик нововолинського Святодухівського собору отець Іван каже, що влаштовувати біля могил трапези у Провідну неділю - язичницька традиція.

Про це повідмляє Нововолинськ.com.ua.

За словами отця Івана, у саму Провідну неділю сім’ї усі разом приходять в храми, де разом зі священнослужителями підносять свої щирі молитви до Бога за упокій своїх близьких. Потім на кладовищах також звершують заупокійні молитви за своїх рідних і знайомих. На могилі священик служить коротеньку літію і освячує могилу свяченною водою.

"Подекуди збереглася язичницька традиція: влаштовувати біля могил трапези. Споживають різноманітну їжу і, навіть, розпивають алкогольні напитки. Однак, цього робити не треба. Коли ми приходимо на кладбище, то наші рідні, які відійшли у вічність вже не потребують цих харчів, а найперше потребують нашої щирої молитви", – зазначив священик.

Духівник наполягає на тому, що люди під час Провідної неділі не повинні наїдатися й напиватися на цвинтарі, а потім ще й залишати наїдки на могилах. Адже це все можуть розтягнути дикі звірі, пташки, безпритульні собаки. Християни мають ділитися з тими, хто потребує. Тому краще віддати кілька пасочок, наприклад, у притулок для безхатьків каже отець Іван.