--> Водохресний аншлаг у Жидичині: «Пропустіть, кум Порошенка йде!». ФОТОРЕПОРТАЖ | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Водохресний аншлаг у Жидичині: «Пропустіть, кум Порошенка йде!». ФОТОРЕПОРТАЖ

18
20
Водохресний аншлаг у Жидичині: «Пропустіть, кум Порошенка йде!». ФОТОРЕПОРТАЖ
- Тату-у-у-у, ну холодно ж!

Поки тато, щасливий, що зайшов у хрещенську воду разом із сином, кутав його в халати і вів у тепле місце, малий ревів що є сили. А вже за кілька хвилин, рум’яний і тепло вбраний, наминав бутерброди за дві щоки))

У Жидичині цьогоріч на Водохреще – справжній аншлаг: черги машин, тьма людей, безкінечна вервечка з бажаючих зануритися у холодну річку. Кого тільки тут не зустрінеш. Серед сміливців - і волинські віпи (як скажімо одіозний екс-начальник луцької міліції Ігор Муковоз, замгубернатора Світлана Мишковець чи головний «порошенківець» Волині Роман Романюк), і діти, і сивочолі.

У теплій дублянці спостерігав за дійством екс-голова облради Анатолій Грицюк. Він, до речі, з місцевих. Каже, цього року ризикувати не став. А торік – і «сам там був».

Більшість із тих, хто прибув на дійство у Жидичин – лучани. Мода на жидичинське Водохреще набирає обертів.


Водохреще починається з молитви. Хресна хода з Жидичинського монастиря
Водохреще починається з молитви. Хресна хода з Жидичинського монастиря


МОДУ НА КУПАННЯ У ЖИДИЧИНІ ЗАПРОВАДИЛИ ВІСІМ РОКІВ ТОМУ

Але починали, як завше, МОЛИТВОЮ. Ще звечора 18 січня у Жидичинському монастирі провели водохресний молебень.

- Уже вісім років ми маємо таку традицію, а почалася вона з банальної ідеї самої братії скупатися на Водохреще, перевірити самих себе. А біля братії завжди є знайомі та друзі, які й собі зголосилися. Того першого разу було тільки п’ятеро чужих, я маю на увазі немісцевих. А зараз – гляньте скільки люду! – каже настоятель Жидичинського монастиря о. Костянтин Марченко.

Хвилину тому він закінчив освячувати воду, набрану у величезні чани – і сотні людей почали черпати її у пляшечки та баночки.

Процес освячення води, зазначає священик, починається ще звечора 18 січня. В надвечірню пору відбувається богослужіння, і освячується вода. 19 січня – вранішня служба, після якої у супроводі дзвонів, в які б’ють з монастирської дзвіниці, хресним ходом люди йдуть до річки. Молитва, освячення води і – на березі стартує справжній водохресний фестиваль.
Момент таїнства: освячення води
Момент таїнства: освячення води
А вода чекає...
А вода чекає...


«ЧАСТО ЛЮДИ ОКУНУТЬСЯ І ЦИМ ХИЗУЮТЬСЯ», - КОСТЯНТИН МАРЧЕНКО


Те, що не кожен сюди приходить із усвідомленням духовної суті водохресного дійства, - без сумніву.

- Я й сам над цим не раз думав, - каже Костянтин Марченко. – Будь яку добру справу деколи сатана пробує повернути не в той бік. Часто люди думають, що вони будуть жити собі, як хочуть, робити, що хочуть, потім окунуться – і тим навіть хизуються. Насправді, чому церква не проти цього купання? Тому що колись, ще у старозавітні часи був чин омовіння, якби хрещення. Що це означало? Людина усвідомлювала, що живе не так. Вона занурювалася у воду і тим декларувала, що вона буде намагатися жити по-іншому. А коли люди просто умиваються і думають, що це додає їм якоїсь честі – не додає!



«ЩОБ НЕ ХВОРІТИ»: У ВОДУ ЙДУТЬ – 11-РІЧНІ!


- Я минулого року спробувала, то весь рік не хворіла! І вирішила, що треба ще раз, – щебетала «на диктофон» 12-річна Настя Смик із Луцька за хвилину до того, як піти у крижану воду.

Уперше, розказує, пірнати було трохи страшно, але йшла з татом, тому була підтримка.

Настя та Валерія пропустили заради купання школу! Сміливі дівчатка!
Настя та Валерія пропустили заради купання школу! Сміливі дівчатка!


Дівчинка цього року пірнала не сама, а з подругою та однокласницею – 11-річною Валерією Подих.

У шапочках, в купальниках, в халатах та резинових капцях діти сміливо рушили до води. І на раз-два, тримаючись за руки, - з головою у річку! Кажуть, ради такого можна і школу пропустити.

Недаремно кажуть, що водохресна вода цілюща. Що точно вона дає, так це неабияку віру в те, що ти зміцнів і відчуття радості від життя. Що це треба для того, що рік прожити, як годиться: у відмінному духовному та фізичному здоров’ї?

І у воду - головою!
І у воду - головою!


«МИ СПЕЦІАЛЬНО КУПИЛИ ВСІМ ОДНАКОВІ ВИШИВАНКИ», - СВІТЛАНА МИШКОВЕЦЬ

Серед численного люду, який цього дня купався в Жидичині – чимало віпів.

Традиційно пірнає у водохресну воду керівник партії «Солідарність» Роман Романюк, з ним – чимало колег з партосередку. Вже звично зустріти на Водохреще тут і колишнього керівника луцької поліції, а нині члена міськвиконкому Ігоря Муковоза. Тут, але не купається, депутат Луцькради від РПЛ Аркадій Соломатін.

Роман Романюк: водохресні емоції
Роман Романюк: водохресні емоції
Ігор Муковоз теж не цурається традиції
Ігор Муковоз теж не цурається традиції


У веселій жіночій компанії помічаю й заступника голови Волинської облдержадміністрації Світлану Мишковець. Як виявилося, вона на Водохреще купається вдруге. Перший раз спробувала окунутися у крижану воду (і саме в Жидичині) торік.

«Мене дівчата підбили (киває на директорку Луцького центру для сім'ї, дітей та молоді Ліну Галан). Мене доця запитує: «Мам, не страшно?». Взагалі то страшно. Але то було тоді. А вже зараз, і сьогодні вранці, і напередодні, якесь таке прийшло усвідомлення, що це щось особливо. Ти заходиш туди, а виходиш зовсім іншим. Туди було холодно, назад – ні», - ділиться враженнями Світлана Мишковець.

Що цікаво: у їхній родині купатися на Водохреще ризикує тільки вона. Чоловік Світлани Мишковець (директор луцької гімназії №4 Олександр Мишковець) поки у крижану воду разом з дружиною не пірнав.

«Ми серйозно готувалися. Поїхали в «Едельвіку», всім купили однакові сорочки і навіть хустини. Шкода, що ви пропустили!» - каже заступниця губернатора.

Ліна Галан, Наталія Круцко та Світлана Мишковець після купання
Ліна Галан, Наталія Круцко та Світлана Мишковець після купання



«УХ! ЕХ!»: І НАЛИВКИ, І КУЛЕШІ, І ЦІЛІ СТОЛИ З БУТЕРБРОДАМИ…

До місця купання довго трималася черга. Хто у вишиванках, хто в білих сорочках, хто майже голяка. Тільки й чути на березі: «Ух! Ух!», «Ех, ех!»..

- Валєра, покажи клас! – гукають до Валєри, поки той позує на камеру.

- Кричіть: «Аа-а-а!», так легше, - радить розпашілий мужчина спантеличеним жінкам, які обережно до води підступали.



- Ану розійдіться: кум Порошенка йде! Дайте йому дорогу! – жартує з берега міцний чолов’яга, знімаючи на телефон, як кум у вишиванці намагається дістатися води через натовп.

Нічого не бракувало: музики розпиналися, рятувальники частували чаєм аж дим ішов, у великому чані кипів куліш. Народ прибував і прибував. Одні роздягалися, інші вже пригощалися, принесеними з дому смаколиками, ще інші смажили шашлики на всю «братію»…



Весело. Жваво. Тепло!

Бо якщо ще під час освячення води було холодно від пронизливого вітру, то у розпал купання де й поділося відчуття холоду. Люди гріли щирими усмішками і радісним: «Христом хрестився!» на кожному кроці.

***

- Багато до вас людей зі скаргами зверталося? – цікавлюся на виході у медиків, які зі старенької санітарної машини жидичинської амбулаторії чатують, аби не трапилося чогось із кимось.

- Ні, слава Богові. Тільки один чоловік лоба розбив трохи, впав, то приходив. А так все добре, - відповідають фельдшерки. - То ж Водохреще! Тут всі здорові мають бути. На цілий рік!


Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

У монастирі...
У монастирі...
Кличуть людей до води дзвони!
Кличуть людей до води дзвони!
А біля річки вже людно: п'ють чай, готують куліш
А біля річки вже людно: п'ють чай, готують куліш
Місце для купання
Місце для купання
Дехто уже встиг окунутися
Дехто уже встиг окунутися
Роман Романюк та Ігор Муковоз в очікуванні
Роман Романюк та Ігор Муковоз в очікуванні
У Жидичині на місці купання надзвичайно людно цьогоріч
У Жидичині на місці купання надзвичайно людно цьогоріч
Священики читають молитву
Священики читають молитву
Тим часом козаки зі стрілецького братства чатують біля гармати
Тим часом козаки зі стрілецького братства чатують біля гармати
Все. Почалося. Біля води - аншлаг!
Все. Почалося. Біля води - аншлаг!
У воду йдуть і жінки, і чоловіки, і діти
У воду йдуть і жінки, і чоловіки, і діти
Емоції зашкалюють!
Емоції зашкалюють!
Анатолій Грицюк, депутат облради, цього року - на березі
Анатолій Грицюк, депутат облради, цього року - на березі
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
20

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Одіозний — в найкращому розумінні)) Не готова розписуватися, яким Ігор Муковоз був міліціянтом, а от людина він хороша!
Відповісти
Оленко, усі тлумачні українсько-російсько-славянські словники стверджують, що "одіозний" - який викликає негативне ставлення до себе; небажаний, неприйнятний. Іншого тлумачення я не памятаю. Якщо ти хочеш ці словники переписати, то прапор тобі в руки. Я буду лише пишатись.
Відповісти
Молодці, гарно!! Але якби клоунів-козаків не було там, було б гарніше. В час війни їхнє місце (якщо вони козаки) на фронті, а не біля гармати стояти.
Відповісти
сумно від цього, а ле це факт.
Відповісти
Козаки на фронті своє відбули, воювали і в Азові і в Айдарі, в тому числі і на фото, Побратимів поховали, а тепер кожен розважається як вважає за потрібне. А ще намети в яких перевдягались люди ставили теж Козаки, зварили куліш. Це їх справа як розважатись. А ти дуже хочеш воювати? Прийди до Козаків і скажи це в очі! Вони тобі це організують!
Відповісти
от це мене дійсно найбільше зачіпає. Я також сьогодні хотів би окунутуся, але я на роботі. Поважної причини бути відсутнім я не маю, знайти привід не зміг. А ось ця все ШОБЛО віпів , замів, начів, у них поняття робочий день відносне. Господи, подивись на це все, зроби хоть Ти що небудь. Революціїї безсилі.
Відповісти
Господь він вас відвернувся. Звикайте до цього.
Відповісти
Платники податків оплатили це свято показної"духовності"!А хто ж?Робочий день в розпалі.
Відповісти
Слава Богу за день погожий, за людей, що тричі окунулись, за Україну, за тих бояр, що куліш для людей зварили і швидку підігнали і за козаків, що гармату притягли і відтягли на місця. Кожен шось зробив і то в єдиній події, в спільності душевній.
Ну то є файно!
Відповісти
Найтяжче було клоунам гармату перти - але зато не прийшлось в воду лізти))))) Ще цікаво, чого в "спільності душевній" вишиванки нищили, їх за які гріхі в воду пхали окремі "патріоти"?
Відповісти
Не морж! Привіт! Це не режим! Все пройде....
Відповісти
Все файно.Тільки капці,звичайно,не "резинові",а гумові:)))
Відповісти
Мені не зрозуміло,чому монахи приймають таку активну участь у мирському житті. Я раніше думала ,що у них зовсім інше покликання.
Відповісти
це не монахи ніякі. невже не зрозуміло.
Відповісти
Якби цей день зробили вихідним-бажаючих скупатись було б набагато більше
Відповісти
купатись треба влітку...
Відповісти
Було б правильно, щоб Світлана Мишковець написала пояснювальну записку, чому вона була відсутня на робочому місці і опублікувала на вашому сайті
Відповісти
язичницька масова клоунада
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні