--> Будівельно-партійний тендер у Нововолинську | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Будівельно-партійний тендер у Нововолинську

0
-29
Будівельно-партійний тендер у Нововолинську
Ця тендерна історія відбулася у Нововолинську. Місцеве управління освіти провело тендер на реконструкцію їдальні у таборі відпочинку з надбудовою мансардного поверху та облаштуванням підсобних приміщень. Очікувана вартість закупівлі становила 3 200 480, 00 гривень, однак у процесі торгів ціна знизилась до 2,5 мільйона, хоча могла б бути ще на півмільйона меншою.

Як виявилось, ця закупівля не є першою, адже попередньо управління вже провело тендер на реконструкцію приміщення їдальні, однак його скасували за рекомендацією Державної аудиторської служби. Аудитори виявили, що технічне завдання тендерної документації (дефектні акти) містять посилання на конкретну марку, а це суперечить вимогам Закону «Про публічні закупівлі». А тому аудитори рекомендували усунути порушення або ж провести нову закупівлю.

Варто зазначити, що і в першому і в другому тендері найкращу пропозицію давали фірми, які врешті не були обрані переможцями.

Найдорожчий переможець

Під час проведення другого тендеру на це й же об’єкт свої пропозиції на реконструкцію подали аж 5 учасників.

Але три найдешевші були відхилені за сумнівної аргументації.



Отож найдешевшу пропозицію ТзОВ «Волиньекобуд» вартістю 2 000 000 гривень відхилили через невідповідність вимогам тендерної документації: відсутні копії договорів транспортних засобів, а довідки надані без вихідного номера, дати та адресата.

Пропозицію ТзОВ «ДАД-БУД», 2 199 999,0 грн., теж відхилили через невідповідність вимогам тендерної документації – довідки надані без вихідного номера, дати та адресата.

За словами керівника громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослава Клічука «хоч формально замовник і правий, адже ці вимоги справді передбачені у Тендерній документації, але наявність чи вісутність згаданих реквізитів жодним чином не впливають на тендерну пропозицію, якісь виконаних робіт тощо. Натомість відхилення пропозицій на цих підставах призводить до перевитрати коштів платників податків.»

Пропозицію ТзОВ «Зевс-Гарант» - 2 499 999,0 грн., відхилено через аналогічну причину – невідповідність вимогам тендерної документації: учасник вказав субпідрядником власне підприємство, отож повинен був надати і ліцензію на надання протипожежних послуг, але такої ліцензії він не надав.

Після таких відхилень переможцем визнано фірму ПП «Нова аркада». Однак юрист громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак виявила розбіжності між вимогами тендерної документації та тендерною пропозицією переможця.

- ПП «Нова Аркада» у складі своєї пропозиції зазначає інформацію про транспорт та інші засоби, що будуть використані при виконанні робіт, що входять до складу предмету тендеру, а також копії договорів оренди відповідного обладнання. – пояснює юристка. - В той же час, в довідці про наявність обладнання та техніки вказано більше одного транспортного засобу, на які не надано технічних паспортів. Оскільки замовник вимагав надати копію технічного паспорту на транспорт, а учасник зазначив перелік таких транспортних засобів та не надав відповідні копії техпаспортів на них, а тому може мати місце невідповідність пропозиції вимогам тендерної документації.

Юристка також звертає увагу на те, що Замовник відхилив дешевшу пропозицію ТОВ «ДАД-БУД» через те, що на довідках, які подані на фірмовому бланку учасника, відсутні вихідні номери, звернення до тендерного комітету та номер ідентифікатора оголошення відповідної закупівлі.

Тож вказані підстави відхилення пропозиції ТОВ «ДАД-БУД» з тих причин, які не впливають на зміст пропозиції, та невідхилення пропозиції ПП «Нова Аркада» з підстав ненадання техпаспортів на транспорт може свідчити про порушення принципу недискримінації учасників…»

Таку перемогу конкурента спробував оскаржити в системі Прозорро інший учасник, ПП «Зевс-Гарант». Однак наведені аргументи були неперконливими, тому Замовник їх відхилив.

Другим тендером освітян зацікавилось і Управління захисту економіки. У своєму листі до начальника управління освіти правоохоронці лише звертають увагу на результати аукціону, переможцем якого стало ТзОВ «Волиньекобуд», яке не надало копію договору оренди автотранспортного засобу. Тож захисники економіки рекомендували керівництву вжити заходів аби не допустити порушень вимог бюджетного законодавства.

Дмитро Цаан, керівник фірми «ДАД-БУД», дешевшу пропозицію якої відхилили, каже що скаржився на таку несправедливість до місцевого відділу управління захисту економіки, надав туди всі копії документів, але відповіді так і не отримав.

- Цей переможець, в нього майже всі об’єкти йдуть із відділом освіти, туди пробитися дуже важко. - пояснює Дмитро Цаан. – Сума 300 тисяч різниці, але нікого це не цікавить. … Ми вже звикли до таких речей, нема до кого піти поскаржитись, вже змирився з цим.

За партійними інтересами?

ПП «Нова аркада», яке врешті визнали переможцем, зареєстроване у Нововолинську і є відомою будівельно-реставраційною фірмою. Його керівник Ігор Новосад є знаним реставратором та будівельником. Засновником та бенефіціарним власником фірми-переможця є Новосад Іван Ігорович. Із прізвищем Новосад пов’язані й інші фірми і не лише будівельного напрямку. Наприклад, ЖБК «Нововолинськ», ПП «Волинь-РБУ», ПП «Реммерс і ЗУ».

зі сторінки Ігора Новосада у Фейсбук
зі сторінки Ігора Новосада у Фейсбук

У 2015 році Ігор Новосад балотувався до Волинської обласної ради від блоку Петра Порошенка «Солідарність».

А голова тендерного комітету управління освіти Ольга Лакиш у 2015 році стала очільником Нововолинського міського осередку БПП і також балотувалась від цієї політ сили до Волинської обласної ради.

фото із сайту bug.org.ua
фото із сайту bug.org.ua

Крім того, до цієї політсили входить і міський голова Нововолинська Віктор Сапожніков. У передвиборчому інтерв’ю Ольга Лакиш каже, що пан Сапожніков додає рейтингу місцевій політ силі.

Ігор Новосад є активним юзером у ФБ тож неважко прослідкувати його знайомство із іншими членами тендерного комітету. До прикладу Валентин Бобак, юрисконсульт управління освіти, у друзях із паном Новосадом і активно коментує його світлини.

З огляду на такі «спільні» інтереси замовника тендеру та учасника – перемога дорожчої пропозиції видається не такою вже й дивною. Однак це в управлінні освіти не коментують і навіть заперечують. Голова тендерного комітету Ольга Лакиш не захотіла відповідати на запитання про спільні партійні інтереси а щодо самої закупівлі сказала, що її перевіряли працівники УЗЕ і нічого не виявили.

- Ці люди, перші переможці, відповідно до закону неправильно оформили всі документи, - пояснює голова тендерного комітету Ольга Лакиш. – І відповідно до закону, навіть незважаючи на те, що нам краща їхня ціна, тому що ми економимо на цьому, ми змушені були відмовити.

Юрисконсульт управління Валентин Бобак запевняє, що працівники управління захисту економіки перевіряли їх і нічого не виявили.

- Вони прийшли, перевірили всю документацію, - пояснює пан Бобак. – Я все повністю показав, всі пропозиції, пояснив методику оцінки і те чому ми так зробили і вони пішли.
Водночас він уточнює що працівники УЗЕ цікавились і партійними зв’язками.

- Я так само перебуваю в товариських відносинах із Новосадом – додає юрист. - І так само мене перевіряли, питали. У нас все законно, відкрито, чисто.

Керівник фірми-переможця Ігор Новосад каже, що отримав перемогу у тендері завдяки фаховості, адже, мовляв, фірма професійна і працює вже багато років. А щодо недоданих документів на техніку та політичні зв’язки пан Новосад не захотів розмовляти і поклав слухавку.

P. S. За словами активістів громадської ініціативи «За чесний тендер» до цих закупівель лишається більше питань ніж відповідей. Держаудитслужба не часто так оперативно реагує на закупівлі, а саме їх втручання стало причиною скасування перемоги фірми з найвигіднішою пропозицією. Активісти детальніше вивчатимуть цю ситуацію, зв’язки між різними фігурантами цієї справи і контролюватимуть подальші дії як замовника, так і правоохоронних органів. Крім того, сьогодні розроблено законопроект, який дасть змогу виправляти несуттєві неточності у документах переможцям торгів протягом 24 годин. Якщо він буде прийнятий, то це дасть змогу суттєво економити кошти платників податків.

Валентина КУЦЬ

***
Публікація підготовлена в рамках проекту «Сприяння прозорості влади у Західній Україні», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-29

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні