У чому реальна шкода святкових салютів?

3
17
У чому реальна шкода святкових салютів?
Справжня шкода феєрверків, петард і салютів, які активно використовували минулої ночі у Луцьку – не в необдуманій траті грошей. Гучні звуки пострілів несуть реальну шкоду тим, кому довелося воювати чи бути у зоні бойових дій. Вони змушують знову пережити травмуючу ситуацію. А воїнам з контузією вибухи загострюють хворобу. Цікаво, що Луцька міська рада офіційно заборонила використання феєрверків – аж до закінчення війни на Сході.

ДУМАТИ ПРО ТИХ, ХТО ПОРУЧ

Проблема новорічних феєрверків – це проблема більш практичного, аніж морального характеру.

«Переважна більшість хлопців та дівчат, які воювали, повертаються додому як мінімум з контузіями. Це – пожиттєво, і щороку наслідки для мозку та судин лише посилюються. Вони виявляються в чутливій реакції на погодні явища та сильні акустичні подразники» – каже Лєна Шторм, луцька поетеса та дружина демобілізованого бійця 51 ОМБР Юрія Букії.

«До прикладу, моєму чоловіку, у якого три важкі контузії, минулорічні салютування «веселих лучан» вартували тритижневого загострення симптоматики. Направду кажучи, я не думаю, що він у цьому поодинокий» - додає Лєна Шторм.

Окрім того, каже вона, феєрверки шкодять і людям із посттравматичним стресовим розладом. А такі є і серед демобілізованих військовослужбовців, і серед внутрішньо переміщених осіб. «Ніч тривалого «бабахкання» може звести нанівець навіть психотерапевтичне лікування. Сенсорні відчуття діють значно швидше, ніж вмикається інтелектуальне осмислення – і людина ніби повертається у травмуючу ситуацію, яку переживає знову» - пояснює дружина бійця.

Вона додає – про це знає кожен, хто має серед близьких людей колишніх бійців. Утім, така інформація і далі не є чомусь загальновідомою.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Ми вже виграли війну!?» - в інтернеті обурюються через «петардастів»

РІШЕННЯ МІСЬКРАДИ ІГНОРУЮТЬ

Ще у серпні 2014 року, під час 63-ої сесії міської ради депутати заборонили феєрверки на теритрії міста – аж до закінчення АТО. Автором проекту рішення «Про заборону використання піротехнічних виробів (феєрверків) у місті Луцьку» став депутат міськради Андрій Козюра.

За нього проголосувала більшість депутатів.

Цікаво, що питання про феєрверки того ж року піднімалося ще раз. Напередодні нового 2015 року 24 грудня депутат Євгеній Ткачук у своєму запиті до керівництва міста наголосив на недоцільності використання різноманітних піротехнічних засобів під час свят в умовах проведення Антитерористичної операції на Сході України.

На його думку, з поваги до захисників України та жінок, які втратили своїх чоловіків, у Луцьку потрібно заборонити використання феєрверків та петард під час новорічних свят.

ПОЛІЦІЯ НІЧОГО НЕ ВДІЄ

Як повідомили у Патрульній поліції Луцька, протягом новорічної ночі вони отримали шість викликів про порушення режиму тиші. Втім, у всіх випадках після прибуття на місце виклику правоохоронці нікого не заставали.

«Так зване «порушення режиму тиші» – це порушення, передбачене Статтею 182 Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП): «Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях» Таке порушення тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від п'яти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян» - каже речник Патрульної поліції Луцька Ольга Бузулук.

Утім, каже вона, контроль за порушниками ускладнюється двома факторами. По-перше, важко довести причетність конкретної особи до порушення. Часто на місці виклику – як і було і цієї ночі – патрульні нікого не застають. А по-друге, не завжди використання, наприклад, петард, можта трактувати як порушення 182 статті КУпАП.

* * *

«Ніхто не може змусити когось жити війною чи патріотизмом. Але люди мусять бодай не погіршувати здоров’я тих, кого ця війна торкнулася» - каже Лєна Шторм.

Тому, кажучи про феєрверки, варто говорити не так про марнотратство чи несвідомість. Новорічний стіл може бути дорожчим за чийсь салют. Краще наголошувати любителям святкових салютів: ви живете поряд з людьми, кого війна торкнулася трохи більше, ніж вас.

Підготував Юрій РИЧУК
Теги: новий рік
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
17

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Питання перше і головне - а в нас є міська рада-влада? :)))
Відповісти
вибихи дістали,а муніципали ганяють жіночок з молоком і сиром.Отака влада.
Відповісти
https://www.youtube.com/watch?v=iZ2EsP6nUHU в Києві.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні