Якось жінка сховалась від чоловіка в тумбочці, - луцький патрульний про поліцейські будні

1
-3
Якось жінка сховалась від чоловіка в тумбочці, - луцький патрульний про поліцейські будні
Зняти кота з дерева, зловити коханця, насварити продавців у магазині...Як проходять звичайні будні луцьких патрульних?

Дмитро Штурма працює в патрульній поліції вже два роки. Чоловік здійснює моніторинг того, як чергують екіпажі «патрульки», чи не порушують закон та права громадян. Поліцейський над поліцейськими - він відповідає на офіційні скарги лучан та контролює роботу своїх колег, - пише VIP.

Журналістам інтернет-видання «Волинський інформаційний портал» Дмитро розповів про найнебезпечніші райони Луцька, курйозні та серйозні випадки, з якими зіткнувся протягом двох років служби. Про те, де ховається жінка, яку застукали з коханцем, де збираються наркомани і, як водії відмахуються від штрафу та відповідальності.


ВИХІДНИЙ – ПИТАННЯ ФІЛОСОФСЬКЕ

«Вихідний у копа – це абстрактне поняття, бо в мене така радість в житті рідко трапляється. Треба розуміти, що патрульний працює у стройовому підрозділі. Він несе службу, тут накази не обговорюються. У будь-який момент може зателефонувати керівництво відділу моніторингу, аби зібрати термінову нараду. Нікого не цікавить де ти є і чим ти займаєшся. Існує одне і єдине завдання - прибути. Думаю, можна навіть запросити делегацію філософів, аби обговорити тему вихідного дня (сміється-ред.)».


СПІЛКА ПРАВ СПОЖИВАЧІВ – ЦЕ НЕ ПОЛІЦІЯ

«Часто бувають ситуації, коли люди викликають поліцію через конфлікти в магазинах: коли на ціннику одна ціна, а на касі кажуть іншу. В такій ситуації треба звертатися в спілку прав споживачів, бо це їхня компетенція, але споживачі часто викликають нас. Приїжджаємо ми на виклик, а люди пред’являють претензії, мовляв, чому ми не складаємо протокол, не приймаємо заяву, чому не притягуємо людину до відповідальності. Вони думають, що поліція мусить вирішувати всі питання і всі проблеми, але не розуміють, що це не наша компетенція».

КОЛИ БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ ВРЯТУВАЛА КОТА

«В мене була ситуація, коли викликали зняти кота з дерева, який сидів там майже два дні. Спочатку людина звернулася до служби порятунку - вони відмовилися. Пізніше в КП «Ласка» - вони теж не прибули. Ми приїхали на виклик, стоїмо й дивимося на того кота. Я ж у формі та з вогнепальною зброєю не полізу на дерево. Тим паче, що він сидів високо, і якщо я залізу на дерево, тварина підійметься ще вище, впаде й розіб’ється, тоді ж знову звинуватять поліцію. Тут бездіяльність більше допомогла, ніж дія поліції. Але люди знову лишилися незадоволені, мовляв, для чого нам поліція, якщо вони навіть кота з дерева зняти не можуть. Це не моя компетенція, я не займаюся зніманням котів (сміється,-ред.)».


АЛКОГОЛЬ І ЙОГО НАСЛІДКИ

«Основна маса викликів поліції пов’язана з алкоголем. Я думаю, якби ж забрати у людей спиртне – то вони могли б обійтися без поліції, вистачить муніципальної поліції (сміється,-ред.). На своєму досвіді можу сказати, що більшість сімейних сварок спричинені вживанням горілки. Сімейні сварки, бійки, водіння в нетверезому стані – це все вплив алкоголю».

«Якось 14-річний хлопчик викликав поліцію, бо співмешканець його матері забирав у сім’ї гроші та приносив до хати спиртне. Матір й так мала залежність, а цей чоловік тащив до хати горілку. Тоді я залишив хлопцеві свій особистий номер та сказав, аби той дзвонив мені, або на 102».


«Дуже багато викликів через непритомних людей, які «відпочивають» в громадському місті. Важко згадати випадок, коли ця людина знепритомніла через стан здоров’я, бо найчастіше, у громадському місті лежать п’яні люди. В таких ситуаціях ми приїжджаємо, оцінюємо ситуацію, стан людини, викликаємо швидку, яка забирає її та відвозить у наркодиспансер. Буває також, що людина просто не розрахувала з дозою, знепритомніла, забула де живе, але не загрожує іншим. В таких випадках ми перевіряємо документи й завозимо цю людину додому».

РОДЗИНКА НА 8-МЕ БЕРЕЗНЯ, або ДЕ ХОВАЄТЬСЯ ЖІНКА, ЯКУ «ЗАСТУКАЛИ» З КОХАНЦЕМ

«Якось на 8-ме березня отримали виклик «сімейна сварка». Приїжджаємо, а перед дверима стоїть чоловік із закривавленими руками, заламаними нігтями, здертими кінчиками пальців. Виявилося, що він відзначав з друзями 8-ме березня своєї дружини десь в кабаку з друзями. Прийшов додому, а там жінка з коханцем в спальні розважаються. А двері в кімнату радянські, з дерев’яних кубиків. От він й почав ті двері розбирати. Коханець якось втік, хоча цей нещасний чоловік в шоковому стані думав, що вбив його. Цікаво те, що дружина заховалася у невеличкій тумбочці, де ми її знайшли вже через 40 хвилин після перебування в квартирі. (сміється, -ред.)»


ДМИТРО ШТУРМА - ПОГАНИЙ, ЧИ ХОРОШИЙ ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ?

«А кому подобається поліція? (сміється,- ред.). У будь якій ситуації ми повинні розтягнути дві сторону конфлікту, і комусь ти все одно будеш поганим персонажем. Правда було декілька ситуацій, коли люди приносили нам гостинці різні, аби подякувати за нашу роботу. Хоч робота важка і, якби вона не подобалася – я б звільнився».

ЩО? ДЕ? КОЛИ?

«Крадіжки переважно здійснюють вночі. ДТП і порушення правил дорожнього руху в Луцьку постійно, незалежно від пори доби. Якщо ж сімейні сварки – то такі виклики переважно у вихідні, ближче до вечора. Приходять жінка з чоловіком додому й починається, то він їй шубу не купив, а вона йому шкарпетки і таке інше. Дуже багато викликів, пов’язаних з насиллям в сім’ї. Думаю, якщо подзвонити в службу 102 й попросити сімейну сварку – вони швидко нам її скинуть. Прикро, але якось воно так і є».


«БАБА ЗІНА З МАГАЗИНА» або ЯК ЛУЧАНИ ОБДУРЮЮТЬ ПАТРУЛЬНИХ

«У нас є велика проблема паркування у місті Луцьку. Громадянин прийшов, поставив авто під знаком «зупинка заборонена» і пішов відпочивати. Люди кричать, скаржаться, мовляв, треба викликати евакуатор, аби той забрав машину. Але ми не маємо права цього робити, бо для цього автомобіль мусить суттєво перешкоджати дорожньому руху. Не просто руху пішоходів, а саме дорожньому руху, руху транспортних засобів. Коли ми робимо цим порушникам зауваження, то більшість водіїв вже накидали собі заготовки, як діяти в таких ситуаціях. Приміром, одна з відмазок: «Хлопці, машина не моя. Щойно «баба Зіна з магазина», в який я ходив «затарюватися» продуктами, дала ключі й сказала перегнати в інше місце, бо каже, приїхали «поліцаї», зараз будуть мене штрафувати. Пацани, я припиняю правопорушення. Вона його вчинила, а я, як свідомий громадянин, громадський активіст припиняю вчинене правопорушення». Ми ж нічого не можемо зробити, а цей хитрюга впродовж всього дня далі паркується поблизу знаків заборони».

КОРУПЦІЯ І НЕЗНАННЯ ЗАКОНУ або ЯК РОЗСМІШИТИ ПАТРУЛЬНОГО

«Коли я був патрульним, якось ми з напарником їхали на виклик дрібного хуліганства. Хлопці, випивши, приставали до дівчини, хуліганили в ресторані, в якому відпочивали. Оточуючі вирішили написати на них заяву. Ми посадили їх у службовий автомобіль й повезли до міськвідділка. Під’їжджаючи, хлопці спробувати вирішити цю проблему «іншими методами». Відповідно до законодавства, людина, яка перебуває у громадському місці в стані алкогольного сп’яніння – мусить сплатити штраф 85 гривень (це максимум, - ред.). Вони поклали на підлокітник 1020 гривень, що ми зафіксували відеокамерою. Так вони, замість того, щоб заплатити всього по 85 гривень – сплатили по 8500 гривень, плюс кожен отримав кримінальну статтю. Через незнання закону, люди йдуть на безглузді, навіть дурні вчинки. Замість 85 гривень – 8500 (сміється,-ред.). Мій колега із 20-річним стажем був шокований, що за таке правопорушення люди пропонували хабар».


«ЯКБИ НЕ БУЛО СВІДКІВ – МЕНЕ Б ПОСАДИЛИ»

«Був виклик, коли нетверезий водій мало не збив групу осіб і потрапив в ДТП. З ним була твереза жінка, яка вирішила взяти вину на себе, хоча свідки стверджували, що саме чоловік був за кермом. На нього склали три статті за вчинення ДТП, пошкодження вуличної шляхової мережі та відсутність посвідчення водія. Подія відбувалася неподалік дитячого майданчику, а вони почали курити. Я пояснив, що палити вони можуть тільки у власному авто, бо це їхня власність, а поблизу дитячого майданчику паління заборонено. Чоловік погодився, а жінка почала істерику. Коли я забрав в неї цигарку, вона спробувала дати мені ляпаса та почала бити мене ногами. Я схопив її за руки та вирішив почекати, поки заспокоїтися. Вона сіла у авто, а через декілька хвилин прийшла з вимогою викликати їй швидку, мовляв, я зламав їй палець. Дивлюся, що справді в людини спух палець. Викликали швидку – їй наклали шину, відвезли до лікарні. Проти мене відкрили кримінальну справу по факту перевищення службових повноважень. Врятувало те, що у мене були свідки, які пізніше сказали, що жінка сама прищемила собі палець дверима машини. Мене мало не звільнили, мало не посадили. Не було б свідків – я б вже сидів».

ПРИТОНИ або ТОП МІСЦЬ ДЛЯ ПРАВОПОРУШЕНЬ В ЛУЦЬКУ

У Луцьку найбільше наркоманів у приміщеннях інтернет-кафе. Є декілька точок біля замку Любарта та Будинку з химерами молодь любить покурити траву, часто ще збираються під мостом на вулиці Данила Галицького. Якщо бійки, крадіжки та хуліганство – це клуби міста. Здебільшого, більшість правопорушень скоюють біля закладів, які працюють цілодобово. Цілодобовий заклад дорівнює хуліганство, крадіжки, п’яні бійки.


МИ МОГЛИ ЇХ ВІДПУСТИТИ, АЛЕ ХЛОПЦІ ВИРІШИЛИ ПОНТИ ПОГАНЯТИ

«Була ситуація, коли чотири рази водій проїхав по кільцю. Хоча він бачив, що за ним їдуть поліцейські. Зупинивши, ми побачили, що в авто сидять молоді дівчата та хлопці. Їздили по колу, бо хотіли перед дівчатками «понти поколотити», показати «який я класний пацан, мені ж тато машину на польській блясі дав покататися». Перевірив документи, виявилося, що у нього немає страхового полісу. Ми могли б їх відпустити, але хлопці захотіли піти іншим шляхом – попантуватися перед дівчатами».

«ЇЇ ВТИХОМИРИЛА ОБРУЧКА НА МОЇЙ РУЦІ»

«Якось дівчина викликала поліцію, бо її знайомий хотів відібрати в неї телефон. Хоч вона відпочивала з ним, вирішила «позалівати» й до мене. Потім причепилася, мовляв, чого я не подаю їй руку, коли та виходить з авто, типу я – не джентльмен. Я пояснив, що роблю це, коли відпочиваю з дівчиною. Зараз я при виконані, а тому, згідно з законодавством, не зобов’язаний подавати їй руку. Цей аргумент її не заспокоїв, а втихомирила обручка на моїй руці».


«Була колись група у соцмережі «Вконтакте», називалася «Шукаю тебе м.Луцьк» (група, де лучани шукають людей. Здебішого, писали дівчата, які в маршрутному таксі, чи надворі вподобали одного з пасажирів, -ред.). Одна з підписниць цієї групи виставила мою фотографію й написала щось типу: «Шукаю тебе. Ти зупиняв водія, а я проходила повз». Я звісно, попросив адміністратора групи видалити цю публікацію, тепер її немає в соцмережах, але колеги досі згадують цей випадок».

Текст Анастасія КАЧИНА
Фото автора.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Розкажіть як 2 квартири-бомжарні згоріли за тиждень і ви 10 років знаючи про ці гадюшники сиділи і соплі жували. Які ви копи ви мусора ряжені. Ви приходите коли щось сталося скласти фіговий протокол і сфотографуватися.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні