Авторів фільму «Кіборги» звинуватили в плагіаті

2
7
Авторів фільму «Кіборги» звинуватили в плагіаті
Журналіст і письменник, автор книги «Аеропорт» Сергій Лойко звинуватив авторів українського фільму «Кіборги» в плагіаті. Він вважає, що головний герой та декілька епізодів сценаристка картини Наталія Ворожбит запозичила з його книги, яка була опублікована за два роки до виходу фільму. Про це Лойко написав у своєму Facebook, - повідомляє Захід.НЕТ.

«У прокат вийшов фільм "Кіборги" Ахтема Сеітаблаєва за сценарієм Наталії Ворожбит. Я був невимовно здивований, коли дізнався, що один з головних героїв фільму, кіборг з позивним "Мажор", виявляється музикантом, який грає на трубі», – написав Лойко, назвавши пост «"Мажор" грає на трубі, а "Скерцо" на флейті».

У романі «Аеропорт» один з головних героїв, кіборг з позивним «Скерцо» в мирному житті був флейтистом. Оскільки фільм за сценарієм Лойка є переможцем пітчингу Держкіно, ведуться переговори про його зйомки. Письменник вважає, що його доведеться прибрати зі сценарію музиканта «Скерцо». В іншому своєму пості письменник навів приклад ще однієї сцени.

«У моєму романі "Аеропорт" в холодильнику в Терміналі лежать два трупи сепарів. Одного з головних героїв, який про це не знає, посилають до холодильника за кока-колою (типу жарт – чорний гумор). У фільмі "Кіборги", знятому через два роки після виходу мого роману, в холодильнику в Терміналі лежать два трупи сепарів. Одного з головних героїв, який про це не знає, посилають до холодильника за льодом для віскі (типу жарт – чорний гумор)», – написав автор «Аеропорту».

Навів Лойко й інші приклади схожих сцен. Також Лойко наголосив, що не бачив фільму, натомість назвав картину «унилим г*мном».

Сценаристка «Кіборгів» Наталія Ворожбит у коментарях відповіла, що спеціально не читала «Аеропорт» і називає те, що трапилося «приємним збігом». Крім того знімальна група опублікувала офіційну відповідь на звинувачення Лойка.

«Ідея зйомок фільму виникла в Іванни Дядюри та Ахтема Сеітаблаєва після програми “Хоробрі серця” 19 жовтня 2014 року, героями якої були консультанти фільму... У грудні 2014 року Ахтем Сеітаблаєв зустрівся із Наталею Ворожбит і запропонував написати їй сценарій до фільму. На початку 2015 року Наталя Ворожбит почала збирати матеріали й спілкуватися з реальними кіборгами, імена яких ми неодноразово називали: Євгеній Жуков (Маршал), Євгеній Межевікін (Адам), Андрій Шараскін (Богема), Олександр Трепак (Редут), Кирило Недря (Доцент)», - йдеться у повідомлені.

«В березні 2015 року комбат Редут дав мені чотиригодинне інтерв’ю, в якому розповів багато історій, частина з яких увійшла до фільму. Наприклад, історія про заморожені в морозилці тіла і про пропажу одного капітана, тіло якого випадково знайшли, коли в нього задзвонив телефон», - розповіла сценаристка Наталія Ворожбит.

Також вона розповіла, що на створення образу Мажору її та режисера надихнув музикант з Майдану. «В мене він грав на скрипці, але Ахтем запропонував трубу, як більш військовий інструмент», - говорить вона.

«Перший драфт сценарію Наталія надіслала мені 15 липня 2015 року, а книжка “Аеропорт” побачила світ у 3 вересня 2015», - повідомив Ахтем Сеітаблаєв.

«Від імені всієї знімальної команди хочу сказати, що права на історію про кіборгів однозначно належать усій країні, тому не правильно привласнювати її жодній людині. Хлопці далі гинуть на сході, і все, що ми хотіли зі знімальною командою, це нагадати про них і допомогти тим, хто залишився», - йдеться у відповіді знімальної групи.

Прокоментував скандал і прототип головного героя роману «Аеропорт» «кіборг» Максим Музика. «Особисто я не побачив жодного плагіату в фільмі «Кіборги». Образ Мажора має дуже вже віддалену схожість з образом Скерцо, і набагато більше нагадав мені історію Міфу, а не мене коханого... Ще раз дякую всій команді “Кіборгів” за прекрасний фільм. А Сергію Лойко - уклін за роман», - написав він у Facebook.

Нагадаємо, що фільм вийшов на 150 екранів України і уже зібрав чимало позитивних відгуків, зокрема і від оборонців аеропорту.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А не можна було обійтися без ложки "дьогтю"!?Це історичні персонажи і факти.То що виходить хто перший про них написав то це вже його власність?!
Відповісти
Чомусь не здивований, це ж Україна...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні