Спецоперація «Кіна не буде», або Як луцькі активісти «підрізали крила» фанатам радянської авіації

40
5
Спецоперація «Кіна не буде»,  або Як луцькі активісти «підрізали крила» фанатам радянської авіації
Спроба показати у Луцьку фільм про доблесних радянських пілотів, а зокрема – про історію 806-го авіаційного полку, закінчилася скандалом. Організаторів звинуватили у підігруванні Москві. Тим паче, що саме у московських архівах він донедавна зберігався і був недоступний волинянам…

Що такого у стрічці? І чи направду сценарій цього перегляду був написаний кремлівськими посіпаками?


***

Усе звично: організація авіалюбителів «Овал» на чолі з Іллею Сметаніним та ГО «Волинський щит» з Ігорем Левчуком не вперше проводять краєзнавчі заходи на тему історії волинської авіації, а саме – радянських сторінок її історії. Незвично тільки єдине: у цей на усіх екранах країни жалобна свічка пам’яті. Бо 25 листопада – День пам’яті жертв голодоморів та репресій. День вшанування тих українців чиї життя згоріли, зотліли у жорнах радянської системи.

Вже не підході до книгозбірні, біля 14-ї години, можна було помітити дивне для подібних заходів пожвавлення: з сусіднього двору до бібліотеки прямував гурт чоловіків.

- Хоч тут стрічка чорна є… - хтось із них підняв голову до синьо-жовтого прапора над дверима книгозбірні.

У актовій залі – людно. Зо три десятка сивочолих людей, серед них, очевидно, більшість – колишні військовослужбовці.

- Как-то много журналистов, - помічає хтось із них.



«ЩО ТО ЗА ШАБАШ?!»


Розпочинає дійство Ігор Левчук.

- Луцьк знають завдяки Луцькому замку, якійсь історії Литовського князівства, але ми викинули цілий пласт, який стосується історії всесвітньої авіації. Луцьк є столицею європейської авіації. …Сьогодні ми хочемо презентувати фільм, який через 47 років вдалося повернути в Україну. Це була своєрідна спецоперація (пізніше Ілля розкаже більш детально). Спадщина, яка залишилася від Радянського союзу, нині за кордоном. За тим кордоном, з яким ми ну фактично ведемо зараз війну. Тому багато матеріалів, які ми хочемо повернути сюди, тому що це наші, українські матеріали. Доводиться спецоперації робити, щоб їх сюди повернути.

Цей фільм був всього один раз показаний на телебаченні, але він безпосередньо пов'язаний з історією Луцька. Ми хочемо сьогодні зробити таку маленьку презентацію і маленький дарунок саме нашим ветеранам-авіаторам, які, можливо, побачать себе у цьому фільмі ще молодими. А молодь побачить, що аеродром був інший, місто було іншим. Та й відношення до історії було трошки іншим, - зауважує він.

Слово бере Ілля Сметанін. Молодий чоловік очолює організацію авіа любителів «Овал». Саме він розшукав фільм, про який йдеться. Як – розповів присутнім.

…- Я просив би перш ніж показувати фільм, вшанувати жертв Голодомору, - неочікувано у глибині зали піднімається невідомий молодий чоловік.

- Будь ласка, хороша пропозиція, - відповідає Ігор Левчук.
Присутні встають. Ілля Сметанін продовжує російською.

- Появлению этого фильма мы обязаны ветеранам, которые присутствуют здесь. Я лично об этом фильме ничего не знал. Когда мы на столетие вывода первого самолета из штопора открывали доску Арцеулову, мне сказали, что есть такой фильм и что известно, что его снимал очень известный советский кинорежисер Алексей Гаврилович, - розповів авіалюбитель. - Я нашел в интернете его дочку…

Ілля Сметанін презентує стрічку
Ілля Сметанін презентує стрічку


Власне, пошуки привели Сметаніна до компанії Держтелерадіо РФ. Саме туди він звернувся з листом , на що потім відповіли: отримати фільм тільки для домашнього перегляду вартуватиме 15 тисяч російських рублів (сім тисяч гривень). Викупити фільм з ліцензією коштуватиме в три-чотири рази дорожче.

- Поєтому, - продовжив Сметанін, - я написал письмо в департамент внешнеэкономических и международных связей города Москвы, непосредственно Сергею Черемину о том…

Почути, про що йшлося у листі волинянина до чиновника РФ, не судилося. Бо на цій фразі пролунало: «Що то за шабаш?!». До актової зали стрімко зайшло зо два десятка чоловіків. За мить озвучили й вимогу: на тому захід припинити!

Поява активістів спантеличила присутніх
Поява активістів спантеличила присутніх


«А ГОЛОДОМОР – НЕ ВАША ІСТОРІЯ?!»

- Ми маємо дозволяти московітам тут пропагандою займатися?! Називаюся: моє псевдо Сенсей. Прізвище – Фафлей. Андрій Вікторович! Я командир батальйону «Захід-4». Людина, яка півтора року віддала війні з таким шабашем. Нема що тут показувати у день, коли всі вшановують жертв Голодомору в Україні! Я там, де зродилася УПА, шабашу не дозволю! - заявив один із них.

Крім Сергія Фафлея, серед присутніх можна було помітити представників «Свободи», "Нацкорпусу". Разом із молодиками до зали увійшли, зокрема, депутата Луцькради і керівника фракції «Свобода» Миколу Федіка, лідера Нацкорпусу «Азов» Андрія Дяченка.

Поява націоналістів викликала обурення у присутніх. Учасники заходу пробували вступити у дискусію. Мовляв, вони – патріоти і прийшли побачити фільм, бо це історія міста.

- Сьогодні по всій Україні траурні заходи. Мільйони українців винищили комуністи. На третю годину люди йдуть вщанувати тих, хто загинув. А тут відбуваються незрозумілі заходи! Всі мають бути там. Для чого провокації? – відповідав на це Микола Федік.

За хвилину-другу в актовій залі з'явилася і патрульна поліція. Щоправда, ті воліли в суперечку не втручатися. Спостерігали за «гарячою» розмовою збоку.

- Ще раз повторюю: там, де зродилася УПА, шабашів не буде! – наполягав Сергій Фафлей.

- А що, на вашу думку, шабаш? – лунало із зали.

- У нас що: українських фільмів немає?

- Це наша історія!

- А Голодомор - це не ваша історія?!.

Згоди з присутніми активісти так і не дійшли. Більшість людей обурювалася претензіям і не бачила нічого у тому, що радянський фільм зібралися показувати у час жалоби.

Зрештою, організатори запропонували перенести показ фільму. Спершу – на 26 листопада, наступний день, потім – на невизначений термін.

Потім присутні швидко залишили приміщення.

Навзаєм активісти запропонували учасникам дійства взяти участь у заходах з ушанування жертв Голодоморів. О 14.30 на Театральному майдані стартувала жалобна хода…



«ЦЕ ПАПЛЮЖЕННЯ ПАМ’ЯТІ МІЛЬЙОНІВ УКРАЇНЦІВ», - ФЕДІК

Ніхто з активістів, які прийшли цього дня у книгозбірню, фільму «Право на крила» не бачили. То в чому ж претензії? У чому пропаганда радянщини?
"Нацкорпусу" на Волині, наголосив: подібні заходи у Луцьку в такий день – неприпустимі.

- Я дізнався, що будуть показувати фільм про розвиток авіації в Луцьку в 60-70 роках. Нас вразило, що це відбувається у такий день, коли українці згадують про Голодомор. А в цей час тут мав бути чай, печенюшки і так далі… Перепрошую: люди прийдуть на Театральний майдан для того, щоб пом’янути загиблих від голоду, а тут будуть сидіти, говорити про авіацію і пити чай? По-друге, що цей фільм має пропагувати: яка крута була авіація в Радянській Україні? - зауважив Андрій Дяченко.

Депутат Луцькради Микола Федік переконаний, що без «московської агентури» тут не обійшлося і що дійство затіяли навмисне.

- Я теж сьогодні дізнався, що буде відбуватися такий захід. Ніби показуватимуть документальний фільм про доблесну радянську авіацію. Перше: ми сьогодні всі згадуємо жертв Голодомору. На моє глибоке переконання, всі українці сьогодні мають якщо і брати участь у заходах, то тільки у жалобних, - каже свободівець.
Перегляд фільму, на його думку, «паплюження пам’яті мільйонів українців».



- Розказувати про велику Москву і про великий радянський Союз, і про те, як нам було колись добре – це є просто знущання! На маю думку, як і колись, тепер теж діє московська агентура. Шкода, бо тут є свідомі люди, які піддаються на ці провокації, - вважає Микола Федік.



«ПАЧКА ЧАЮ НАЛЯКАЛА «УРА-ПАТРІОТІВ», - ЛЕВЧУК


Організатори дійства думки активістів не поділяють.

Згодом у коментарі журналістам Ілля Сметанін розповів, як дістав фільм: написав листа керівнику московського департаменту московської мерії Сергію Черьоміну.

- Я написав листа і навіть не очікував цього. Писав, що в ті роки, це була єдина країна і єдина історія. Що є ветерани… І просив, якщо є можливість посприяти цьому. Але він допоміг. Я отримав відповідь: «Фільм викуплений для вас». Це було тижнів два тому, - каже Ілля.

Відповіді на питання, як так легко і швидко в РФ погодилися допомогти з фільмом про історію військової авіації мешканцеві Західної України, Сметанін каже: «Не можу знати».

- Особисто я його бачив і деякі ветерани теж. Бо треба було, щоб вони дали відповіді на запитання, хто в кадрі. Цей фільм про 806 авіаційний полк, який дислокувався на луцькому аеродромі протягом 56-ти років. Документальна стрічка. Там знімалися люди, які прийшли на показ зараз. Льотчик Сергій Серьоженко, авіамоделіст. Віктор Чернишов, мій сусід. Та інші. Там ніякої пропаганди немає. За всі 50 хвилин там не звучать слова «Радянський Союз», - наголошує один із організаторів.

На тому, що у стрічці – жодного підтексту наполягає й інший організатор Ігор Левчук.

- Я не пригадую, щоб сьогодні хтось зупиняв якісь заходи в «Адреналін сіті», в «Промені». Основна претензія – чай. Так, взяли чай, бо навіть будь які тренінги з чаєм відбуваються. Я розумію, що комусь треба попіаритися. Пачка чаю налякала всіх «ура-патріотів». Це була єдина претензія, яку мені висловили. Ідея показу виникла спонтанно. Ми домовлялися з бібліотекою, і нам запропонували на 25 число. Бібліотека запропонувала. Сказали, що в них цей день вільний і що вони можуть надати залу.

***

На запитання, чи відгукнеться Ігор Левчук на пропозицію вшанувати жертв голодомору на Театральному майдані, той відповів:

- Ну, так ми ж вшанували уже. Ви ж бачили. Голодомор – це велика трагедія українська, з якої треба робити висновки. Особливо в питанні поваги один до одного і бережного ставлення до історії. Причиною таких речей – саме таке відношення. Заявляти, що тут батьківщина УПА і нема іншої думки – то йти шляхом більшовиків.



Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Націоналістичний розгул потрібно зупиняти. Інакше Україна має усі шанси залишитися країною ізгоєм. Нам не те що перестануть допомагати, з нами взагалі припинять спілкуватися усі цивілізовані країни.
Цих ідіотів з Національного корпусу, Правого сектора і корумпованої Свободи потрібно ізолювати від суспільства. Закликаю усіх свідомих волинян на наступних виборах дати 0 голосів за націоналістів.
Відповісти
То що виконувати те що нам "знаружи"вказуюють,може ще ііх всіх в "бампер" цілувати,а може через отаких "істориків" нам і навязують чужих героіів і чужі цінності тому що ми неможемо відстоювати своіі цінності!Ми в своіій краііні і прогинатися під кожного небудемо!!!
Відповісти
їх вже ізолюють. з-за кордону пішла команда нашій владі садити придурків. див. події в Одесі. будуть ловити і в'язати за неправильний перехід дороги.
Відповісти
Не сци гадьониш. Слава Україні!!!!
Відповісти
Завтра в 15,00 збираємося біля Швейка беремо хоругви і знамена та йдемо до прокуратури щоб вони купили папку мого компромату на злочинну владу
Відповісти
Чому слова Дяченка про Голокост не написали? Нормально було б у голокост показувати фільми про Люфтваффе?
Відповісти
Можу помилятись, але по моєму він там наводив аналогію якби в річницю Голокосту демонструвались фільми нацистки Ріфеншталь, ну та не суть
Відповісти
ріфеншталь не нацистка і ніколи не була засуджена.
Відповісти
Левчук взбоченець.Хай розповість чим цей сектант займається в підвалі з старою німфоманкою Дацишиною
Відповісти
Незвертайте увагі на цього проплаченого псевдокраєзнавця.Левчука в Луцьку ніхто не сприймає
Відповісти
Грустно становится от того,что творится вокруг.
Выражение патриотизма в такой дебильной форме к хорошему не приведет.
Люди работали ,служили своей Родине, ну да Советскому Союзу.
А представителям нынешнего поколения ущербны в своих действиях , поступках и это прискорбно.
Відповісти
Ну от цей коментар і показує всю життєву філософію людей, які там зібрались. Дякую, що самі за себе все сказали і нічого не треба нікому доводити. Всім все відразу стало ясно.

"Люди работали ,служили своей Родине, ну да Советскому Союзу."
Відповісти
А кому служиш ти? Порошенку, Гройсману, Фірташу...?
Відповісти
Что ві говоріте товаріщ агент ФСБ пятая колона на Вольінє нє складьі ваєця? Больше лайкай дурак
Відповісти
Хто там льотчікі?Полішук Кухтей чи чудо в кімоно Левчук?Може вони хотіли бути льотчиками))))
Відповісти
На фотках побачив свого сусіда, йому 80+ років, він дійсно льотчик, у Афгані воював... Хоча зараз вже історію перекрутили і ті люди вже не герої, пройде років з 50 і цікаво буде побачити яке ставлення буде до героїв сьогодення...
Відповісти
Чому Левчук і Сметанін не в АТО? Щось підозріла їхня діяльність в тилу України
Відповісти
свобідівські ліца, не обєзображені інтелектом.
Відповісти
Цим старим пердунам ще й мабуть пенсії платить держава як військовим нізащо.Гнати цей мотлох
Відповісти
Не смій ображати пожилих людей, тупе бидло. Вони жили і працювали в іншій історичній епосі. І більшість підтримують Україну. Цікаво чи ти зміг би керувати штурмовиком чи бомбардирувальником? Мабуть боявся би підійти до літака. До речі і ти колись будеш старим, тому прошу припинити ображати пожилих заслужених людей. Лише ідіоти зневажають пожилих.
Відповісти
Ображає пожилих людей Левчук і Сметанін використовуючи їх у своіх провакаційних заходах. Щомісяця одні провокації. Вони не одного проукраїнського заходу не провели. Відправте цих засранців в Луганськ там їх місце там їхні однодумці
Відповісти
Дяченко и федик стукачи и псы вонючие СБУ
ЛУЦК вкурсе что контора использует этих клоунов
Відповісти
Агов, дурнику, хоч би в гуглі переклав на українську, правдоподібніше звучало б
Відповісти
СБУ провірьте цих Сметаненівців)Це не те гі..о що на скрипці грає?
Відповісти
Якби в нас була влада, а не Гунчикі пристусуванці ця б вся промосеовська колона гнила в підвалах,а не конференції проводили
Відповісти
Ірину Фаріон у президенти!! В Україні залишиться 10 млн. населення, проте дійсно одні патріоти!! =) І про голодомор, а цікаво ті "патріоти", що вшанувують жерт голодомору враховують тих, що померли на Донбасі в 1933 від голодомору чи там сепари були завжди?
Відповісти
Все ясно. Вата є вата, і якщо на сході вони напряму говорять, що хочуть назад в савок то тут мімікрують і роблять вигляд, що патріоти, які просто шанують радянське минуле. Що небезпечніше не знаю.
Відповісти
Повезло, що полішмани на коліна не поставили всіх. А де фільм качнуть можна з торента?
Відповісти
Дійсно, і я хочу теперь цей фільм побачити, закиньте хтось на ютуб.
Відповісти
А чому ці патріоти не закриють Версаль, Оперу, Наталку та інші ганделики? Які працують у голодомор.Не боряться із незаконним вибутком бурштину, проституцією, підпільною горілкою ті іншим. А прийшли і зірвали захід, які людини спланували для ветеранів авіації Луцьа, яких із кожним роком все менше і менше(((. Чи можливо ці патріоти знають краще всю історію за всіх.
Чому Федік патріот не дасть зароблений мільйон для народу? Хлопці поважайте старших людей. Вони також пройшли нелегкий життєвий шлях.
Відповісти
А щоб люди не страждали за Радянським Союзом, то треба, щоб за незалежності люди краще жили. Хай ті свободівці економіку будують, а не людей по Луцьку ганяють.
Відповісти
істориків тут сила силенна, ви шо Левчука-краєзнавця по совецькому союзу вздумали переплюнути? йомайо, а скіко гопоти радянської в залі, менти колишні, хату провітріть після них
Це дійсно шабаш, маленький такий. А юний Сметанін просто глупиш, це пройде.
Відповісти
Десяток напівдаунів мордатих керують людьми - що кому коли дивитись..Цікаво коли вони докеруються до того що їх будуть бити, тільки вони свої дебільні гризла виставлять??
Відповісти
В цeй дeнь працювали бари , рeсторани, Адрeналін і т.д. Там була музика, танці, алe активісти туди нe поткнулись, бо там могли і по писку дістати. А ім так приємно було показати силу над старими людьми, цe було свого роду знущання, за якe ім нічого нe будe. А хай вони запитають своіх батьків, чи ті в свій час нe носили з криком ура на дeмонстраціях портрeти Лeніна, Брeжнєва. Тим більшe, що той фільм міг бути бeз ностальгіі,просто докумeнтальний. Цe називається як в старі *добрі* часи: Не читал, но осуждаю.
Відповісти
Аліна Ви прави !!! Тому що у Версалі або Адреналіні - ним би просто начистили ....
Відповісти
можливо ваші батьки в той час жили і тeж чeсно працювали, то ви відмовтeся від них, бо вони , якщо виходити з вашоі мови, тeж чуть нe врагі народа. Завдяки таким як ви , найкращу ідeю можна довeсти до абсурду,до фарсу
Відповісти
Кому цікаво трейлер до фільму "Право на крылья" https://www.youtube.com/watch?v=RhHV2DMPSjA.
Відповісти
Ну і що поганого в перегляді фільму? Що поганого? Коли люди знають і поважають свою історію - це ж лише позитив, а не біда. Там , де ваші дії потрібні, "Свобода", то вас немає.
Відповісти
Зіткнулись люди, які мають різну історію. Тільки історія глядачів вже закінчилась, а історія гостей продовжується.
Відповісти
А де і хто зібрав цих поважних громадян і з якою ціллю,явно не кіно дивитись.не на сайтах вони знайшли інформацію про перегляд.Просто рашистські гавнососи для голубих екранів Кісельова зробили матеріал.Використали цих бідолах івсе.А ті і не зрозуміли.Це просто бізнес для Левчука.Одне не зрозуміло куди СБУ дивиться?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні