--> Науковці СНУ виправдовуються через скандальну заяву про декомунізацію | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Науковці СНУ виправдовуються через скандальну заяву про декомунізацію

5
1
Науковці СНУ виправдовуються через скандальну заяву про декомунізацію
Викладачі юридичного факультету СНУ імені Лесі Українки, що у Луцьку заявили, що не засуджують закон про декомунізацію.

Про це йдеться на сайті вишу.

Нагадаємо, що науковці юридичного факультету СНУ ім. Лесі Українки подали висновки, у яких зазначають, що закон про декомунізацію не відповідає певним нормам.

"22 листопада Конституційний Суд України розпочав розгляд справи щодо конституційності ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

У зв’язку з цим Конституційний суд звернувся за експертною думкою до Президента України, голови Верховної Ради, Інституту національної пам’яті, Інституту держави і права, однієї громадської організації та восьми національних університетів." - йдеться у повідомленні.

В дописі зазначають, що таке обговорення викликало масовий резонанс серед ЗМІ, оскільки окремі викладачі вишу висловили власну позицію. Однак, питання про підтримання чи засудження декомунізації у експертному висновку не піднімалось.

Читати також: Ректор луцького вишу «відхрестився» від скандальної заяви науковців СНУ.

"Тому хочемо внести ясність щодо позиції в справі відповідності Конституції України ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». У висновку містяться лише зауваження щодо формулювання та змісту окремих положень зазначеного закону." - пишуть науковці.

Юристи наголошують, що Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» містить беззаперечні положення, які відповідають сучасному прагненню українського суспільства до розбудови демократичної правової держави та розірвання зв’язків із комуністичним минулим.

"Підтверджується наукова позиція, що Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» спрямований на недопущення будь-яких намірів відновлення тоталітарних режимів чи поширення їх ідеологій в сучасному суспільстві на аналізі аналогічного досвіду європейських країн, таких як Молдова, Німеччина, Литва, Польща, Угорщина, Словаччина, Італія, Чехія." - зазначають науковці.

Позиція науковців юридичного факультету полягає у ствердженні необхідності доопрацювання окремих положень вітчизняного закону.

"Але така позиція не заперечує потребу засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки й не закликає до скасування декомунізації." - резюмують науковці.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
* т.з. науковці*!!!!!!- сором!!
Відповісти
і що не так сказано Ананім?
Відповісти
Сказано все так, тільки невідомо про що. Які саме пропозиції було внесено науковцями і з приводу чого. Важливе питання, бо закон можна так доопрацювати, що він перестане бути самим собою. Гарний і недієвий.
Відповісти
чого їм оправдовуватись?? перед ким??
Відповісти
А перед кем оправдываться преподам? Достал этот затянувшийся процесс декоммунизации. Есть иные более важные проблемы текущие.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні