--> Через борги «Луцьктепла» лучани можуть лишитись взимку без опалення | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Через борги «Луцьктепла» лучани можуть лишитись взимку без опалення

3
0
Через борги «Луцьктепла» лучани можуть лишитись взимку без опалення
Уже кілька місяців через борги рахунки "Луцьктепла" заблоковані.

Про те, чи не стане це причиною того, що лучани залишаться без тепла, говорили в ефірі ток-шоу "Протилежний Погляд LIVE" на телеканалі "Нова Волинь", - пише Конкурент.

Зі слів директора ДКП "Луцьктепло" Валентини Малютіної, зчервня рахунки підприємства арештовані, через що не було можливості підготуватися належним чином до опалювального сезону. Адже є багато робіт, які потрібно виконати саме в міжопалювальний період: і підготовка вимірювальної техніки, профілактичні ремонти, ремонти мереж. Проте "Луцьктепло" зробило все можливе, щоб сезон розпочався і лучани не мерзли.

"На моє чітке переконання, підприємства такої критичної інфраструктури міста, від яких залежить життєзабезпечення міста (в буквальному розумінні цього слова), не можна арештовувати, не можна ось так примусово стягувати кошти, заблокувавши повністю роботу підприємства. І вдвічі прикро, що це робить підприємство, з яким "Луцьктепло" ніколи не мало жодних господарських стосунків", – зазначила директор ДКП "Луцьктепло".

Депутат Волинської обласної ради Святослав Кравчук вважає, що у цій ситуації є більше політичного присмаку, ніж економічного.

"Я думаю, тут не стільки гроші, тому що це не є великі гроші з точки зору глобальних грошей. І ті всі речі можна було б вирішувати трохи іншим чином, але, як завжди, наклалась політична складова... Я думаю, що є політичний присмак в цій ситуації, яка відбувалася в місті Луцьку упродовж багатьох місяців. І заручником цієї ситуації було не тільки "Луцьктепло", а й були всі лучани", – зауважив він.

Як розповіла Валентина Малютіна, наразі є три найбільших підприємства, яким боргує "Луцьктепло": ДК "Газ України" (це старі борги, які склалися ще до 2011 року), НАК "Нафтогаз" і ТзОВ "Тепелен".

Проте прийнятий закон "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії" дав можливість "Луцьктеплу" реструктуризувати заборгованість, тобто всі виконавчі провадження (примусове стягнення) по розрахунках з ДК "Газ України" і НАК "Нафтогаз" припинилися.

Натомість це дало можливість прямого доступу "Тепелену" до коштів ДКП "Луцьктепо", адже борг ДК "Газ України" реструктуризували на 5 років, і так само реструктуризовується борг по НАК "Нафтогаз". І тепер єдиний кредитор, який має прямий доступ до всіх коштів підприємства, до рахунків – це "Тепелен".

"ТзОВ ("Тепелен", – К.), мабуть, не відоме широкому загалу. Підприємство, яке не здійснює ніякої господарської діяльності, на яку б негативно впливали борги "Луцьктепла". До того ж це був штучно переданий борг. Але прикро, що товариство користується можливістю заблокувати роботу підприємства, при чому сама передача відбулась ще у 2012 році. Очевидно, що чекало свого зручного часу. Прикро, що саме у такий момент цим правом скористалися", – зазначила Валентина Малютіна.

Наразі ДКП "Луцьктепло" забезпечує теплопостачання, проте відбувається це в екстремальних умовах і є певні ризики.

"Ми маємо номінації на право споживати газ, коли наш рівень розрахунків за спожитий газ становить не менше 90 %. Але якщо гроші підуть не НАК "Нафтогаз", а нашому стягувачу "Тепелену", ми ризикуємо опуститися нижче мінімальної планки 90 %, тоді НАК просто відмовить у постачанні газу", – розповіла директор "Луцьктепла".

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нехай візьмуть кредит, і споживачі заплатять відсотки. Субсидії потрібно скоротити, а не роздавати всім підряд.
Відповісти
Нехай скоротять роздутий штат дармоїдів. А то одні начальники і заступники начальників!! На сучасному приватному підприємстві такого штату давно не існує.
Відповісти
Задрали вже з своїми боргами. Скільки можна , давайте добро ставити індивідуальне, і не буде проблем.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні