--> Кір у Луцьку: думки медиків, досвід батьків і …перевірка на власній дитині | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Кір у Луцьку: думки медиків, досвід батьків і …перевірка на власній дитині

14
1
Кір у Луцьку: думки медиків, досвід батьків і …перевірка на власній дитині
У Луцьку – кір.

Такою новиною приголомшили місцеві ЗМІ мешканців міста на початку минулого тижня, посилаючись на Волинський лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я.

Перші випадки захворювання серед учнів молодших класах зафіксували у загальноосвітній школі №25. Згодом ще два випадки виявили вже у Луцькому навчально-виховному комплексі №7 і загальна кількість інфікованих досягла 16 осіб.

Лікарі б’ють на сполох та в один голос закликають терміново вакцинувати дітей. Батьки – вагаються та не поспішають реагувати. Немало серед них – справжні вакцинофоби, які навідріз відмовляються від щеплень для своїх дітей…

Видання «Волинь24» поспілкувалося з луцькими медиками і батьками, аби розібратися, чому настільки протилежні позиції. А за допомогою доньки нашого кореспондента навіть перевірили на практиці як, що та при яких обставинах колють луцьким малюкам.

«СЮРПРИЗ» ЗІ ЛЬВОВА


У Луцьку щепленням проти кору підлягають 13 тисяч дітей. Із них до спалаху хвороби вакцину вкололи лише п’яти тисячам. Минулого тижня вакцинували ще близько 200 дітей. Медики кажуть: про те, що в місті немає загрози епідемії можна буде говорити лише тоді, коли прищеплять 95% дітей.

Як розповіла головна лікарка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська, під особливою загрозою зараз вихованці двох шкіл – №25 та №7.

Виявляється, до Луцька кір привіз студент із багатодітної луцької родини, який навчається у Львові. Крім нього у сім’ї є ще шестеро дітей, що відвідують школу №25. Ті з інфікованих дітей, хто мав щеплення, отримали легку форму кору і лікуються вдома під наглядом лікаря. Дітлахи, що були без щеплень, перебувають на стаціонарі.

«У п’ятницю, 10 листопада, розгорнули два тимчасові пункти профщеплень у 25 школі. Для цього зірвали з місця медбригаду, яка б у поліклініці могла оглянути за той час 30-40 дітей. А у школі зробили лише 22 щеплення. Попросили дівчат вийти на цілий день в суботу, бо в місті спалах кору. Як думаєте, скільки прийшло людей? Три людини! У понеділок, 13 листопада, зробили 8 щеплень. Ми, як медики, зробили все і я офіційно заявляю, що без сприяння батьків, більше вплинути на ситуацію ніяк не можемо», – розповідає лікарка.
Такі повідомлення роздають у школах
Такі повідомлення роздають у школах

За її словами, дітям пропонують якісну бельгійську вакцину, але батьки до поліклініки не поспішають.

«Тільки почався спалах – ми отримали наказ, що є 2100 вакцин і на спецмедбазі ще є 5000. Але брати таку кількість немає сенсу, тому що ніхто не робить щеплення. Ми два-три рази даємо запрошення батькам – вони зволікають. За кордон дитину без щеплень просто не пускають. А що робити з дітьми у нас в Луцьку? Ми не маємо жодної штрафної санкції, правоохоронні органи розводять руками, нічого не може вдіяти МОЗ – ситуація критична», – у розпачі говорить Оксана Лєщинська.

Лікарка переконана: значну роль у негативному ставленні батьків до вакцинації зіграли ЗМІ та соціальні мережі.

«Інформація в соціальних мережах зовсім не фільтрується. Уявіть: от написав хтось, що щеплення дітям робити не можна і вакцина погана, мама прочитала, послухалась, а її дитина захворіла і потрапила до реанімації. Хто буде нести відповідальність? Той, хто написав це, не піде відвідувати в реанімацію чужу хвору дитину. А знаєте, що таке, наприклад, кашлюк і як від нього страждають діти? Батьки потім йдуть до лікарів і докоряють: а чого ж не попереджали? Ми попереджаємо! Ми дуже багато часу витрачаємо, щоб переконати батьків в необхідності робити щеплення, але, на жаль, соцмережі для них – більший авторитет», – нарікає лікарка.

ТРОХИ МІФІВ І АРГУМЕНТІВ

В Україні в останні роки поширюється так званий «антивакцинаторський рух». Серед батьків через численні портали, форуми та соціальні мережі поширюють інформацію про те, що вакцинувати дітей не треба. Під заголовками «Вакцинація - геноцид», «Щеплення вбивають наших дітей» в інтернеті можна найти статті, лекції, фільми та навіть серіали. Основними аргументами, через які щеплення називають злом, є складова препаратів, походження вакцин, ствердження про те, що щеплення вбивають імунітет, страхота про «живу» вакцину і страшні наслідки - всі ці питання ми обговоримо з медиками.

Для початку визначимо, що таке вакцина? Це – медичний препарат, який містить вбиті чи ослаблені збудники різних захворювань, або ж – синтезовані білки патогенних мікроорганізмів. Їх вводять в організм людини для створення імунітету до певної хвороби.

Для профілактики кору призначають так звану «живу» вакцину, тобто таку, в якій збудники хвороби не вбиті, а лише послаблені. Така «жива» вакцина також – від поліомієліту, краснухи, кору, епідемічного паротиту, грипу, туберкульозу, чуми, сибірки.

ТЕЗА 1. «Жива» вакцина небезпечна та викликає жахливі ускладнення. Дитина, якій колють «живу» вакцину може захворіти інфекцією, проти якої щеплюється.

ВІДПОВІДЬ ЛІКАРІВ. «Жива» вакцина сприяє появі антитіл, які при зустрічі з інфекцією готові забезпечити захист, і саме така вакцина дає найкращі результати.

ТЕЗА 2. Вакцинація вбиває імунітет. Діти, яким роблять щеплення, частіше хворіють.

ВІДПОВІДЬ ЛІКАРІВ:
У дітей, які часто хворіють, мають бути додаткові щеплення, що не входять в календар обов’язкових. Такі діти мають слабкий імунітет, а вакцина посилить опір їхнього організму проти хвороб. Ми радимо батькам таких дітей зробити усі можливі щеплення, що зареєстровані в Україні.

ТЕЗА 3.
Чому влітку, коли імунітет дітей не підірваний простудними захворюваннями, вакцини в поліклініках немає, а з’являється в осінньо-зимовий період, коли діти масово хворіють?

ВІДПОВІДЬ ЛІКАРІВ: На жаль, вакцина надходить в поліклініки нерегулярно. Проте легка форма ГРВІ не є протипоказанням до вакцинації.

ТЕЗА 4: У вакцині є шкідливі метали, ртуть і траплялося, що серед складників знаходили навіть засіб від тарганів.

ВІДПОВІДЬ ЛІКАРІВ: Перш ніж препарат потрапляє в Україну, є спеціальна структура, яка проводить тестування цих препаратів. В Україні також вакцина проходить сертифікацію та вирішується, можна її використовувати чи ні. Відкрийте будь-яку інструкцію препарату, який зареєстрований в Україні, та подивіться самі на склад вакцини.

На всі вакцини у нас є пакет документів, сертифікати і на кожній вакцині є індикатор. Перш ніж застосувати вакцину, ми дивимося на індикатор і термін придатності вакцини. Коли вакцину та будь-які інші лікарські засоби починають використовувати і люди звертаються з небажаними реакціями, ми фіксуємо всі такі випадки і відсилаємо в міністерство.

ТЕЗА 5. Від дифтерії, кашлюка, правця в поліклініці є безкоштовна індійська вакцина. В аптеках є «Інфанрікс» та інші препарати вартістю від 600 гривень. Чи справді ці вакцини кращі за індійські? І чому їх так важко дістати в аптеках?

ВІДПОВІДЬ ЛІКАРІВ: Чому в аптеках немає французьких та бельгійських препаратів – це питання до фармацевтичних компаній. Але індійська вакцина цілком якісна. Вона сертифікована в нашій країні. Взагалі індійський фармацевтичний бізнес дуже розвинутий у всьому світі, ми широко користуємось індійськими препаратами, не тільки вакцинами, але й ліками.

Комусь просто вигідно дискредитувати індійську вакцину. Можливо, то якісь фармацевтичні війни. Реакції, що з’являються на індійську вакцину – почервоніння, біль у нозі, температура – є й на французьку і на бельгійську, бо реакцію дає не вакцина, а компонент кашлюку, що міститься в ній. Все це обумовлено в інструкції до препарату. Лікарі попереджають, що у дитини може піднятись температура, поболіти нога, почервоніти місце ін’єкції. Ми розповідаємо, що треба зробити – і все проходить добре. Все залежить від порогу чутливості кожної дитини.

ТЕЗА 6: У пологовому будинку дитині роблять одразу два щеплення. Чи розумно це, коли ще точно не відомо про стан здоров’я дитини?

ВІДПОВІДЬ ЛІКАРІВ: Кожну дитину, яка народжується, оглядають лікарі. Є спеціальна шкала Апгар – система швидкої оцінки новонародженого малюка. Якщо стан здоров’я дитини оцінили на 8-10 балів, то тоді за згодою мами щеплення проводиться. Якщо ж є хоч найменші відхилення – то це питання вирішується індивідуально.

ХТОСЬ ДОВІРЯЄ, А ХТОСЬ – НАВІТЬ НЕ ПЕРЕВІРЯЄ


Думки луцьких батьків розділилися стосовно того, чи «вживлювати» в дитину «трошки хвороби», щоб застерегти її від страшніших наслідків, якщо стане жертвою епідемії.Одні надають перевагу довіряти медикам, інші – навідріз відмовляються навіть думати про вакцину.

«Вперше про кір в Луцьку заговорили в школі №3. Підняли по місту крик, що епідемія. А насправді лабораторія на той час ще навіть не провела дослідження, а пізніше з’ясувалося, що підозра – даремна. Тоді кір почався в школі №25… Особисто мене такі «збіги» насторожують і вважаю, що ситуацію створили штучно, бо треба терміново реалізувати закуплену вакцину…» – такої думки дотримується лучанка Юлія. Каже, чула немало історій про те, як діти хворіли після вакцини, і не збирається ризикувати здоров’ям своєї доньки.

«У сусідки в сина після щеплення два дні трималася висока температура. Спухла нога. Малий казав, що не відчуває її. Побігла в поліклініку, а там кажуть: «Дитина померла? Ні? То радійте!» Що це за підхід? Як таке взагалі можливо?» – обурюється лучанка і ділиться іншими історіями, як вакцина «підправила» дитяче здоров’я.

Приміром, в одного школяра – на той час 8-класника – після щеплення почав стрімко падати зір. Довелося звертатися до висококваліфікованих спеціалістів і в Києві, і в приватні клініки. Тільки завдяки величезним зусиллям і витраченим серйозним коштам, дитині вдалося зберегти залишки зору.

Лучанка Алла наважилась на індійську вакцину проти проти дефтерії, кашлюка, правця для своєї дворічної доньки і от що вона говорить:

«У доньки два дні була температура 39. Сильно боліла ніжка, спухла, не могла встати на неї… це був жах. А лікарка сказала, що це – нормально. Я – проти щеплень, вважаю, що вони вбивають імунітет дитини. Але все-одно змушені робити, інакше – не візьмуть в садок», – зітхає мама.

Через такі вимоги серед луцьких батьків немало тих, хто підробляє карту щеплень. Проте така ситуація – найгірша. Адже за документами, дитина – вакцинована, а насправді – в групі ризику.

Та попри те, що історії про негативні наслідки від щеплення активно поширюються і в соцмережах, і від мами до мами, не всі батьки відмовляються дотримуватись порад лікарів.

«Думка – двояка, бо і без вакцини страшно, і вакцина гарантій ніяких не дає. Щеплення робимо, але зважаємо на виробника вакцини. Обурює, коли в літній період дитина майже не хворіє, і вакцини немає, а в період осінь-зима-весна, коли імунітет ослаблений різними вірусами, хворіє дитина раз за разом, а з поліклініки дзвонять і просять прийти на вакцинування», – розповідає мама Віра.

Лучанка Іванка робить щеплення своїм дітям, але звертає увагу на наступні речі:

«Важливо, аби вакцина була якісна і протипоказань не було у дитини. Обов'язково цікавлюся виробником і питаю про відгуки від пацієнтів, лікаря й медсестри. Батьки мають право вирішувати, чи робити щеплення дитині», - каже жінка.

Лучанка Ольга розповіла, що старшому сину робила всі щеплення, довіряла лікарям, але з появою маленької донечки задумалась про якість вакцин. Зокрема, недовіру викликала індійська вакцина проти дифтерії, кашлюка, правця, яку в поліклініці колють безкоштовно.

«Начитавшись в інтернеті про «індійські прививки» дуже налякалась і їх не робила. Хоча серед близьких знайомих є ті хто робили «індійські прививки» і нічого страшного з дітками не сталось. Ми зробили тільки БЦЖ і я з травня чекаю на появу платної вакцини у двох аптеках. Я думаю, що дітки повинні бути "привиті", щоб коли стикнуться з якоюсь хворобою легше могли її перенести», - розповіла мама.

Жінка пояснює, що самі педіатри прямо не говорять, але натякають, що така вакцина – неякісна, і краще купити в аптеці бельгійську чи французьку. Коштує платна вакцина 700-900 гривень, а у приватних клініках разом з оглядом лікаря дотягує і до 1400. Але, як бачимо, навіть батькам, готовим платити такі гроші, дістати платну вакцину не так легко.

«Критерії до вакцинації: стан дитини і виробник. Я позитивно ставлюся до щеплень та вакцинації – без них у нас немає шансу при сказі, правці і ботулізмі. Просто, коли когось покусала скажена собака, або хтось підхопив ботулізм, ніхто вже не говорить, що вакцинація – це шкідливо, а усі терміново шукають вакцину», – розповідає Олена, яка робить своїй дочці усі щеплення. На її позицію вплинуло насамперед те, що жінка має медичну освіту, а тому розуміє, про що намагаються «докричатися» лікарі: наслідки від хвороби у будь-якому випадку – набагато страшніші, ніж негативні симптоми, викликані вакциною.

ВЛАСНИЙ ДОСВІД

Соромно зізнатись, але моя 6-річна дочка на момент спалаху кору у Луцьку не встигла отримати своє друге щеплення КПК. Оскільки почувалася здоровою, вирішили прищепити її просто перед публікацією матеріалу.


Забираю дитину після школи. У холі – інформаційний плакат для батьків про те, що «Кір вже на Волині». Батькам, які не прищепили своїх дітей, роздають попередження, що їхні діти – у зоні ризику. У медичному кабінеті шкільна медсестра розповідає, як щомісяця виписує направлення на КПК. Реакція майже нульова. Чимало батьків офіційно відмовляються від усіх щеплень.

«Сьогодні говорила з одним татусем. Вони написали відмови від усіх щеплень. Переконувала, пояснювала дуже довго. А він мені: «Ви собі говоріть, а я буду робити те, що вважаю за потрібне», – розповідає медпрацівниця.

Під кабінетом профщеплень дитячої поліклініки на проспекті Волі – досить людно. Не менш восьми діток разом з батьками очікують своєї черги на отримання вакцини. Черга досить швидко розсіюється, а ми тим часом йдемо на огляд до лікаря.

Лікарка переглядає медичну картку на наявність недавніх захворювань та оглядає дитину: міряє температуру, дивиться горло, наявність сипу та почервонінь на шкірі, прослуховує внутрішні органи. Каже, що у нас все в нормі. Запевняє: вакцина КПК – з Бельгії і є якісною. Зазвичай, ніяких ускладнень не виникає. Чотири дні радить не мити, не терти місце проколу, але можна легко промивати водою без мила. Протягом 14 днів стежити за станом дитини. У випадку навіть незначних змін (почервоніння, висип, підвищення температури) звертатися до лікаря чи викликати швидку. Проте, запевняє вона, такі реакції є поодинокі і незначне підвищення температури до 37,3-37,5 зустрічається 1-2 рази на тиждень.

Цікавлюсь, як часто запитують батьки про якість вакцини, її термін придатності, про що вони взагалі розмовляють з лікарем перед вакцинацією. Лікарка каже, батьки не знають про що питати. Вони «начитались інтернета» та жаліються, що їм страшно. Радить: читати треба не «інтернет», а офіційні документи. І перш за все, звертати увагу на стан здоров’я дитини.

Заходимо в кабінет щеплень. «Про термін придатності майже не питають – частіше довіряють нам. Іноді питають про те, звідки вакцина. Якщо це Індія, то все: розвертаються і йдуть», – відповідає на мої допитування медсестра.

«Вона не є неякісною, вона просто болюча. Оскільки у вакцині є кашлюк, він викликає подразнення на місці ін’єкції. І слово «індійська» зовсім не значить, що її виготовляють та везуть саме з Індії. Ви знаєте, що «французький» «Інфанрікс» розливають в Києві?» – додає працівниця поліклініки.

Медсестра також пояснює і причину відсутності в аптеках платної вакцини з Європи. Мовляв, ці препарати в аптеках скупили приватні клініки, а потім – «накручують» і вартість послуги дотягує до двох тисяч.

Моя дитина отримує свою дозу КПК, коментує: «Майже не боляче». Увесь залишок дня, ніч та наступні два дні ретельно стежу за її станом. Почервонінь, набряків, болю на руці нема, як і підвищеної температури чи сипу. Але розумію: реакція може з’явитися й на останній 14 день після щеплення, тому буду і надалі стежити за ситуацією. Якщо раптом будуть якісь неприємні наслідки – читачі «Волинь24» обов’язково про це дізнаються.

* * *

Цього року захворюваність на кір в Україні зросла на 70%. Нині нею охоплено 15 регіонів, до яких входить і Волинь. В деяких містах країни закривають школи, а батьківські комітети ставлять питання про не допуск нещеплених в дитячі колективи.

Звісно, робити щеплення чи ні – вирішувати батькам. Особливо, коли вдосталь історій про те, як вакцина не рятувала здоров’я, а навпаки – підривала його.

Тим не менш, луцькі лікарі намагаються достукатись до скептично налаштованих батьків. І просять повірити, якщо не їхнім словам, то наступній статистиці.

У Луцьку кількість щеплених проти кору дітей дошкільного віку складає більше 60%, а школярів - 22. І спалах хвороби почався саме серед учнів.

Наталя СКОРОХОД (для «Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хороша стаття. Просто наші люди завжди звинувачують у всьому лікарів. Порозказували батькам ужастіків, ті посиділи на сайтах і тепер злісно всім доказують, що вакцина - це зло. Таке враження,що в середньовіччі живемо,коли слухаєш тих мамаш. Розказують всякі дурниці,ніби від тих вакцин діти вмирали,хоча це абсолютно недодакаща факти, а те, шо дитині один-два дні погано побуде - це краще,ніж потім коли вона валятиметься з кором,а мамаша знову ж таки буде звинувачувати лікарів. В нас хворі люди, особливо оці мами. Як кіоски біля тих дітей чесне слово. Походити по тим форумах, де вони пишуть оці небилиці, страхаючи одне одного - це просто абзац.мені жаль лікарів, бо їх завжди у всьому роблять винними
Відповісти
За помилки вибачте, нашвидкоруч писав
Відповісти
навіть не читав, а так - по діагоналі переглянув, бо шось вже попахує жовтизною! а якщо кір - це дійсно актуальна проблема для луцька, то, ви мені вибачте, але шукайте винних, дивлячись у дзеркало! ;-)
Відповісти
"навіть не читав... бо шось вже попахує жовтизною!" - це найкрутіший коментар до моїх матеріалів))
Відповісти
А в нас люди звикли не читати,але робити висновки. В статті якраз все детально розписано і те, чому в змі роблять паніку.
Відповісти
До речі,в поліклініці на Волі,дозволи на прививки діткам видає педіатр(старша жіночка)з криками і знервувавши маму та дитину.Літом , коли зібралась робити КПК ,вона категорично була проти цієї вакцини ,а казала що ми будем робити тільки те що вона скаже.Направляла нас на прививку від полієміліту(хоча цією ми провакциновані).На зауваження мої , що ми налаштовані все таки на КПК ,вислухала цілу лекцію про те,що ці хвороби не такі страшні .Дитину практично не оглянула,перелякала своїм криком.Така ж ситуація повторилась і у ще 2х сім'ях моїх знайомих.Для чого тримають її там ?Я тепер не знаю чи проведу дитину в ту поліклініку,щоб вона стрес отримала перед прививкою?Жаль,що не знаю як її звати.
Відповісти
Те, що ви тут пожалієтесь, нічого не змінить!
Відповісти
Пані автор, Ви поплутали важливі речі. Спалах кору і індійська вакцина - між собою не пов'язані.
Індійська АКДС (в основі кашлюк і дифтерія), а від кору - КПК, яка є в поліклініках якісна і європейська (називається Пріорикс).
Така величезна стаття і без конкретики в своїй основі.
Відповісти
Перепрошую, але у матеріалі не один раз зазначається, що "індійська вакцина" - від дифтерії, кашлюка, правця. Торкнутися теми щодо цієї вакцини довелося тому, що в інтернеті багато інформації про неї і це хвилює батьків. Звісно, до кору ця вакцина не має ніякого відношення, але впливає на ставлення до щеплень взагалі
Відповісти
1. А ХТО ПОВЕРНЕ ЗДОРОВ'Я МОЇМ ДВОМ ДІТЯМ ПІСЛЯ ВАКЦИНАЦІЇ (НАСЛІДКИ ПІДТВЕРДЖЕНО КЛІНІЧНО)? 2.А ХТО ПОВЕРНЕ ЖИТТЯ МОЄМУ ОДНОКУРСНИКУ (НАСЛІДОК ВАКЦИНАЦІЇ)? 3.А ХТО ПОВЕРНЕ ЖИТТЯ МОЇМ 2 УЧНЯМ ПЕРЕРВАНЕ ВАКЦИНАЦІЄЮ В 11 КЛАСІ (ЦІ ДІТИ ДО СЬОГОДНІ ПЕРЕД ОЧИМА) ? ..
Відповісти
Наведіть конкретні факти, дн, коли і з ким це було??? Наслідки підтверджено клінічно??? До прикладу?
Відповісти
Співчуваю та розумію Ваші емоції. В редакції є мої контакти, також там Ви можете залишити свої. Я чи інші журналісти готові зустрітися з Вами та більш детально поговорити про це.
Відповісти
Докази є? Я теж можу понаписували всякого і робити паніку в інтернеті
Відповісти
Пропоную цим горе-лікарям яким я не вірю і ніхто мене не заставить вірити зробити привселюдно на камеру щеплення своїм діткам цією індійською труткою, яку придбали безкоштовно,щоб проводити досліди над нами.Я не рбила ні однієї прививки своїй дитину і не зроблю внукам. Моя дитина не хворіла ні разу.Заражати кором я не бажаю, якщо сильний організм поборе сам.Ця трутка не захищає від хвороби,скаменіться. Ви краще придбайте вакцину від правця і ботулізму.Цю непотріб ви маєте від кору ніхто не вмер ще, а від ботулізму і правці за лічені хвилини людина може померти.Уже від полімеоліту,скільки діток померло від щеплень, а де він був, а ніде.Придумали,щоб вакцину збути.Два випадки на Закарпатті і ті не підтвердилися. Ми знаємо, що ми раби, а не настільки.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні