--> ОДА не хоче, село не може? – котельня на Волині 10 років стоїть недобудована | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

ОДА не хоче, село не може? – котельня на Волині 10 років стоїть недобудована

1
-5
ОДА не хоче, село не може? – котельня на Волині 10 років стоїть недобудована
Недобудована котельня в селі Прилісне на Маневиччині, зводити яку почали близько 10 років тому, вже декілька років стоїть без діла.

Хоча ззовні вона виглядає непогано, але всередині почала вкриватися грибком, через те, що з усіх боків протікає дах.

Щебінь, який лежить навколо недобуду, замість асфальту щільно заріс травою, а в будівлі замість п’яти котлів видніється лише три.

На подвір’ї можна помітити трансформаторну станцію, яка, тим не менше, в експлуатацію не введена. З котельні навіть виведено труби, які, звісно ж, до мережі не під’єднані.



Замовником робіт орієнтовно у 2007 році виступила Волинська ОДА, залучивши кошти з державного фонду регіонального розвитку. Будівництво так і не завершили, а нині Прилісненській сільській раді пропонують взяти на баланс котельню в такому вигляді, як вона є і самотужки розробити проект добудови за гроші з державного бюджету.

Таким чином сільській раді доведеться, як мінімум, із власного бюджету заплатити за розробку проекту. Крім того, цілком ймовірно, самотужки профінансувати деяку частину робіт.

На такі умови жодним чином не погоджується голова Прилісненської сільської ради Ігор Терещенко. Чиновник запевняє, що ОДА взяла на себе зобов’язання і гарантувала побудувати будівлю.

«Ми проти того, щоб її приймати на баланс, поки не буде завершене будівництво», – наголошує він.

Трансформаторна станція не під'єднана
Трансформаторна станція не під'єднана


На думку сільського голови, обласна адміністрація таким чином хоче зняти із себе відповідальність, адже на добудову потрібно десь 7 мільйонів гривень. Сільський голова називає таку суму «сумашедшою».

«На сьогодні ми не маємо такі «сумашедші», я би сказав, кошти», – каже Ігор Терещенко.

Заступник начальника управління капітального будівництва ОДА Станіслав Наумчик, який виконує обов’язки начальника, пояснює, що зобов’язання добудувати котельню облдержадміністрація брала на себе ще за попереднього керівника.

З п'яти котлів встановили тільки три
З п'яти котлів встановили тільки три


Нині ж, зауважує чиновник, адміністрація не в змозі добудувати споруду, тому відстоює позицію, щоб передати недобуд на баланс сільради. Крім того, у сільській раді, мовляв, краще орієнтуються в проблемі і можуть вирішувати її більш ефективно.

Зі слів Станіслава Наумчика, Прилісненській ОТГ потрібно розробити проект добудови, який обійдеться їй у 30-50 тисяч гривень і податися на фінансування з держбюджету.

Чиновник зауважує, що адміністрація, можливо й допоможе у співфінансуванні об’єкту, якщо сільська рада таки візьме його на баланс.

Натомість голова Прилісненської сільради не може зрозуміти, чому ОДА не залучить кошти на добудову з держфонду регіонального розвитку самостійно. Адже на Волинську область, каже він, передбачено понад 100 мільйонів гривень.



Нагадаємо, у вересні голова наглядової ради ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха, підприємство якого будувало котельню, звернувся до бюджетної комісії Волиньради з проханням компенсувати підприємству охорону недобудованої котельні.

Виявилося, що після припинення будівництва представники фірми декілька років охороняли котельню.

Депутатка облради, й екс-голова Маневицької РДА Людмила Кирда тоді запропонувала вкотре звернутися до прилісненської громади, щоб вони прийняли котельню на баланс.

А якщо громада відмовиться – продати довгобуд і обладнання, щоб повернути гроші будівельниками.

Василь БІДУН (для видання «Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З тих грошей половину роздерибанили ,тому і не хочуть братися
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні