Помер почесний ректор Волинської духовної семінарії Петро Влодек

3
-7
Помер почесний ректор Волинської духовної семінарії Петро Влодек
7 жовтня 2017 року перестало битись серце видатного волинського православного священнослужителя, Почесного громадянина Волині протоієрея Петра Влодека.

Земне життя священика завершилось на 94 році, - йдеться на сайті Волинської єпархії УПЦ.

Петро Влодек народився 9 січня 1924 року в сім’ї вчителя села Оженіно Острозького повіту Волинського воєводства. Його дитинство випало на складні для Православ’я роки перебування українських земель у складі католицької Польщі. Попри всі складнощі, він ще у дитинстві твердо вирішив стати православним священиком.

Згодом, коли на Волинь вдруге прийшла Світова війна, Петро Влодек став слухачем пастирських курсів при Свято-Успенській Почаївській лаврі, згодом він успішно пройшов іспит на священика.

З 1944 по 1945 роки молодий солдат взяв участь у бойових діях у складі радянського війська, стає очевидцем історичної зустрічі на Ельбі. Велику Вітчизняну він завершив під стінами рейхстагу у травні 1945 року, з численними нагородами – орденами та медалями.

З 1946 по 1948 роки Петро Влодек навчався у Волинській духовній семінарії, з 1948 по 1952 – у Московській духовній академії, де здобув вищу богословську освіту та ступінь кандидата наук.

Після закінчення академії направлений викладачем у рідну семінарію, згодом став інспектором. З 1962 по 1964 – ректор семінарії. Ревно обороняв волинську пастирську школу від закриття радянською владою. Опісля протоієрей Петро ніс пастирські труди за кордоном: 6 років у Берлінському кафедральному соборі та 8 років настоятелем Едмонтонської парафії у Канаді.

Напередодні святкувань тисячоліття Хрещення Русі священик повертається у Київ і протягом декількох років виконував обов’язки керуючого справами Українського Екзархату. З 1989 року він перший ректор відновленої Київської духовної семінарії.

У 1991-му повернувся на Волинь, через рік очолив Волинську духовну семінарію, яка після захоплення її приміщень Київським Патріархатом розміщувалася у одній кімнаті. Очолюючи духовну школу у такий критичний момент, він повністю відновив навчальний процес (з 1993-го Волинська духовна семінарія отримала у тимчасове користування напіваварійне приміщення).

Протоієрей Петро Влодек відомий в нашій державі як перший упорядник Закону Божого, написаного українською мовою. У 2003-му році він видав новий підручник для дітей молодших класів, багато конспектів та посібників з історії Церкви, що сьогодні використовуються у духовних школах УПЦ.

13 грудня 2009 року, Ректор КДАіС архієпископ Бориспільський Антоній оголосив рішення Вченої Ради КДА від 10 грудня 2009 року, згідно з яким першому ректору відродженої Семінарії протоієрею Петру Влодеку присвоїли почесне звання доктора Honoris Causa.

З 2010 року Петро Афанасійович Влодек був Почесним громадянином Волині.

Саме при ньому оновилось богословське життя семінарій в Києві і в області. Саме завдячуючи старанням ректора отця Петра Влодека в 90-х роках розвивалась Волинська духовна семінарія, даруючи Церкві священиків та регентів-псаломщиків.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
журналістика повинна бути завжди неупередженною, яке захоплення будівель УПЦ Київського Патриархату ?????? Можливо приміщення захопили священники представництва Руської Православної Церкви в Україні ??? Померлому шана та вічна пам'ять, оскільки багато зробив для становлення православ'я в Україні
Відповісти
Прогляньте відеохроніки, перевірте судові рішення і не верзіть дурниць.
Відповісти
Це був справжній християнин, який жив за біблійними канонами в любові і милосерді до оточуючих. Нехай спочиває з миром ...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні