--> «Агітаційні піраміди»: На Волині працюють нові схеми підкупу виборців | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Агітаційні піраміди»: На Волині працюють нові схеми підкупу виборців

4
7
«Агітаційні піраміди»: На Волині працюють нові схеми підкупу виборців
Не вдалося переконати – спробуємо купити.

Для України, на жаль, такий принцип роботи виборчих штабів не є новиною. Більше того, від виборів і до виборів технології підкупу «вдосконалюються»: вигадують, як охопити більшу кількість людей, як надійніше приховати факт передачі грошей, як уникнути покарання.

Тим не менше, підкуп є кримінальним злочином – як для тих, хто пропонує гроші, так і для виборців, які отримують винагороду за «правильну» галочку у бюлетені. До слова, за це можна потрапити за гратина чотири роки.

У редакцію видання «Волинь24» звернувся мешканець смт Іваничі Олександр К. із проханням роз’яснити, чи можна вважати підкупом пропозицію співпраці із виборчим штабом за обов’язкової умови голосувати за конкретного кандидата. За його словами, напередодні виборів, які заплановані в Іваничівській ОТГ на 29 жовтня, йому запропонували попрацювати агітатором: збудувати власну мережу людей, які будуть голосувати за потрібного кандидата. За кожну таку людину пообіцяли 100 гривень.

Що таке «агітаційні піраміди» і як волинські політологи оцінюють ситуацію із підкупом напередодні чергової хвилі виборів в новостворених ОТГ – у матеріалі «Волинь24».

«ДОБРІ» СПРАВИ І «ТВЕРДА» ГРИВНЯ

Боротьба за владу часто не гребує «чорними» методами і значна частина населення, на жаль, піддається під вплив«халявної» гривні.

Результати багатьох виборчих кампаній підтверджують, що протизаконні технології підкупу щороку вдосконалюються. Усе більшого поширення набувають форми так званого «легального заохочення», до якого формально не має відношення кандидат і яке дуже складно довести у судовому порядку.

На прямі спроби політиків купити голоси, виборці здебільшого реагують негативно. Тому сучасні кандидати йдуть до виборців не з конвертами із грошима та не з пакетами гречки, а будують так звані «агітаційні піраміди».

Яке пояснюють місцеві політтехнологи, схема діє наступним чином. В округ чи територіальну громаду виходять агітатори, які спілкуючись із виборцями розповідають останнім які «добрі» справи роблять їхні однопартійці чи підконтрольні благодійні фонди. Коли під час бесіди агітатор відчуває прихильність виборця, йому пропонують долучитися до агітаційної роботи, а саме – переконати у «правильному» виборі своїх родичів чи знайомих, достатньою кількістю стане 8-10 осіб. Окрім того, за це він отримає певну фінансову винагороду.

Після «включення» даної людини в «мережу», вона стає пропонувати кошти своїм знайомим за того чи іншого кандидата, хоча, у більшості випадків, дізналася про нього безпосередньо за місяць до виборів.

ЩО КАЖЕ КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС?

«Продаж» голосів – кримінально каране діяння.

Вчинення такого злочину підпадає під ст.157 Кримінального кодексу України «Перешкоджання здійсненню виборчого права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача».

Зокрема, за перешкоджання обирати кандидатів на власний розсуд передбачене покарання – позбавлення волі на строк від двох до чотирьох років. При цьому, передбачено, що перешкоджанням вважаються погрози, обман, насильство, а також – підкуп.

До слова, якщо при цьому учасником схем є організована група, або член виборчої комісії чи інша службова особа – покарання буде суворішим: від трьох до п’яти років за гратами.

Якщо надалі доведуть, що через підкуп вплинув на результати виборів – позбавити волі можуть на 7-12 років.

ПРОДАВСЯ КАНДИДАТУ – НЕ НАРІКАЙ НА ДЕПУТАТА: ДУМКИ ПОЛІТОЛОГІВ

29 жовтня на Волині – нова хвиля виборів до створених ОТГ.

Голів ради та депутатів будуть обирати в 19 громадах: Зарічанській та Оваднівській (Володимир-Волинський р-н), Городищенській (Горохівський р-н), Іваничівській (Іваничівський р-н), Жидичинській та Цуманській (Ківерцівський р-н), Боратинській (Луцький р-н), Любешівській (Любешівський р-н), Головненській, Любомльській та Рівненській (Любомльський р-н), Колківській (Маневицький р-н), Велимченській (Ратнівський р-н), Копачівській (Рожищенський р-н), Дубечненській, Сереховичівській та Смідинській (Старовижівський р-н), Луківській та Турійській (Турійський р-н).

Червоним відмічені громади, де 29 жовтня відбудуться вибори
Червоним відмічені громади, де 29 жовтня відбудуться вибори

Яка ситуація із спробами підкупу напередодні цих виборів – у коментарях волинських політологів.

Олександр НОВОСАД:

«Вибори в ОТГ проводятьсярегулярно, але вони – трохи в тіні, порівняно з такими глобальними процесами, як вибори до Верховної Ради в межах України чи вибори депутатів місцевих рад. Але думаю, що підкуп виборців можливий і на такому рівні, адже є люди, які готові приймати «допомогу» від депутатів.

Для багатьох не той хороший депутат, який приймає якісь хороші рішення, а той, який щось дав, побудував. Зазвичай дають від 200 гривень до 1 000. Люди не думають, наскільки це мізерні гроші:якщо розбити цю суму на п’ять років, то виходить від 11 до 54 копійок на день.

Тому потрібно людям прямо задавати це запитання: чи готові вони продатись за 27 копійок вдень?

З одного боку,через те, що на ці вибори (до ОТГ, – ред.) звертають менше уваги, там організувати схеми із підкупу простіше. З іншого – часто на місцевих виборах балотуються люди, яких усі знають, які мають авторитет.

Зрештою, якщо якийськандидат перемагає зі значним відривом, то конкуренти, які мають лише кілька відсотків підтримки, переламати таку ситуацію не зможуть навіть підкупом».

Михайло НАХОД:

«Підкуп можливий на будь-яких виборах. Але саме про цю виборчу кампанію я ще таких фактів не чув.

Я не можу сказати, що ці вибори в тіні, але ці вибори мають менше значення на обласному рівні, політичні партії ведуть кампанію досить розпорошено і засоби масової інформації приділяють їм менше уваги. Очевидно, через це можливості для підкупу трохи збільшуються.

Звичайно, в окремих громадах, де є великий авторитет місцевих кандидатів, підкуп немає суттєвого значення. Відповідно, там його використовувати немає особливого сенсу.

А там де є висока конкуренція і кожен голос має значення, очевидно підкуп може бути більш дієвим і окремі кандидати можуть вдаватись до таких методів. Я чув про такі випадки на попередніх виборах, але підтверджень вони не мали».

Михайло ШЕЛЕП:

«Технології підкупу можуть бути використані, але чи хтось використає такі можливості – покаже час.

По-перше, це вже апробовано на Волині, в тому числі на виборах в об’єднаних громадах. По-друге, досі жоден випадок не був належним чином розслідуваний правоохоронними органами, ніхто не поніс покарання.

Вибори проходять переважно в сільській місцевості, де є як бідні, так і багаті люди. Плюс – це закрите коло осіб, і там гроші часто роздають своїм родичам. У селах всі пов’язані між собою. Відповідно, дізнатись потім, хто і кого підкупив – складно.

Тому передумови і причини для застосування підкупу на виборах в громадах є.

то це може робити? Той, хто має гроші і може їх використовувати наліво й направо. Це можуть бути як організовані фінансово-політичні структури, так і окремі кандидати-олігархи місцевого розливу.

Потрібно пояснювати людям, що продаючи голос, вони свідомо відмовляються від претензій до того, що робитиме влада в громаді протягом каденції. Вони продають не тільки свій голос на виборах, а й свій голос на наступні п’ять років, тобто – своє майбутнє».

Ярослава ЛИПНЮК (для «Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хоч одного посадили за такі речі?
Відповісти
оооо континіум сам себе спалив!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Відповісти
гляньте що роблять у нас лжепатріоти від Івахіва! Давно роздають по 200 гривень на кожних виборах і що той зрадник у в"язниці? ні, літає спокійно на Москву!
Відповісти
А ШЕЛЕП - політолог? Не чув...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні