Не захотіли по-доброму, буде… або чому на Волині у вчителів премії забрали

27
-4
Не захотіли по-доброму, буде… або чому на Волині у вчителів премії забрали
Ще 1 березня 2017 року Любомльський відділ освіти видав наказ «Про зменшення розміру надбавок педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів Любомльського району». Мотивували рішення тим, що освітньої субвенції на надбавки і премії просто не вистачає.

Згідно з документом, підписаним керівником районного відділу освіти Анастасією Савош, надбавка за престижність праці зменшилась з 20 до 10 відсотків. В середньому йдеться про 500 гривень, які кожен вчитель зі стажем не отримує ось уже кілька місяців поспіль.


ОСВІТЯН ПОПЕРЕДИТИ ЗАБУЛИ

І хоч важливість фінансових питань для освітян применшити важко (ще б пак – професія ніколи не славилась високими заробітками), обурило їх не лише власне зменшення надбавок. Більше невдоволення викликав той факт, що про зміни вчителів попередити забули чи просто не захотіли.

«У відповідь на наше звернення заступник міністра освіти та науки Володимир Ковтунець зазначив, якщо таке зняття надбавок і відбувається, то це повинно робитись за згодою первинної профспілкової організації. А коли цей наказ районного відділу освіти друкувався, нас ніхто навіть не попередив», - наголошує керівник профспілки Головненської загальноосвітньої школи Микола Скопюк.

Обурені освітяни вирішили шукати справедливості. Спочатку – писали листи на обласне управління освіти і профільне Міністерство, а згодом, отримавши, на їх думку, відписки, подали до суду. Перше засідання очікується наприкінці вересня.
Злощасний наказ райвідділу освіти
Злощасний наказ райвідділу освіти
В міністерстві посилаються на непросту економічну ситуацію...
В міністерстві посилаються на непросту економічну ситуацію...

ЧОГО ХОЧУТЬ ВЧИТЕЛІ

У листах на обласне управління освіти та Міністерство освіти члени первинної профспілкової організації Головненської ЗОШ наголошують, що працювати в таких умовах не можуть, а прийнятий відділом освіти наказ погіршує умови оплати праці. Хоча, подібні звернення до чиновників надсилали вчителі щонайменше 24 шкіл цього району.

Освітяни переконані, що документ має ознаки зловживання службовим становищем з боку начальника відділу освіти, яка без погодження з профспілкою, підписала наказ про зменшення надбавок.

«Ми писали начальнику відділу освіти, а вона лише давала відписки, мовляв немає грошей. Профспілкові організації інших шкіл району звертались і до Прем’єр-міністра, а той можливо навіть не читав тих листів і відправляв всіх до Мишковець і Плахотної (Світлана Мишковець – заступник голови Волинської ОДА та Людмила Плахотна – начальник обласного управління освіти, - ред.), а вони відповідали точно так само, як і начальник районного відділу освіти», - розповідає про перипетії освітян Микола Скопюк.

ЩО ВІДПОВІЛО КЕРІВНИЦТВО?

У листі-відповіді начальниця обласного управління освіти Людмила Плахотна посилається на постанову Кабінету Міністрів України, якою визначено, що 20 відсотків - це граничний розмір надбавки педагогічним працівникам, і він може бути і меншим, але найбільше – 20%. Чи буде це 20, а чи 10 чи 5 відсотків, - визначає керівник у межах фонду оплати праці.

Перший заступник Міністра освіти Володимир Ковтунець у листі-відповіді вчителям посилається на ту ж постанову Уряду. Як пише заступник Міністра, це створює «умови для гнучкого стимулювання працівників».

Очільниця обласного управління освіти в коментарі журналістам підтвердила, що про проблему знає і вже давно.

«Розмір надбавок зменшили ще у квітні, а все тому, що у Любомльському районі коштів освітньої субвенції на все не вистачає. Це район, де залишилось найбільше малокомплектних шкіл, а утримання таких закладів та їхніх учнів дуже дороге. Якщо в інших районах відбулась оптимізація – якісь школи були закриті, інші – понижені у ступені або ж перетворені на опорні, то тут усі намагання провести оптимізацію наштовхувались на протест депутатів», - наголошує чиновниця.

З її слів, така проблема виникла у двох районах – Любомльському та Турійському. Однак, якщо в Турійському для виплати усіх зарплат і надбавок не вистачає п’яти мільйонів гривень, то у Любомльському, навіть після «переполовинення» премій, не вистачає десяти мільйонів. В інших же районах освітніх коштів нібито є навіть з надлишком.

«Я знаю, що в Любомльському районі депутати вже починають виносити пропозиції про оптимізацію шкіл. І так дуже часто буває, коли створюються об’єднані громади і люди бачать, що нема звідки взяти гроші на утримання шкіл, в яких фактично відбувається індивідуальне навчання», - зауважує головна освітянка Волині.

На її думку, з часом ця проблема таки вирішиться силами місцевих чиновників та депутатів.
Вчителі шукали правди у профільному міністерстві
Вчителі шукали правди у профільному міністерстві
... і місцевих чиновників. Марно...
... і місцевих чиновників. Марно...

ЩО Ж ПРОСЯТЬ ВЧИТЕЛІ У СУДУ?


Педагоги вирішили йти до кінця у відстоюванні своїх прав, тож звернулись до суду з рядом прохань.

Зокрема, вони просять визнати незаконним та скасувати наказ начальника відділу освіти Любомльської районної державної адміністрації від 1 березня 2017 року року «Про зменшення розміру надбавок педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів Любомльського району».

Також вчителі закликають суд зобов’язати відділ освіти перерахувати зарплату членам первинної профспілкової організації Головненської загальноосвітньої школи без врахування цього наказу і все ж таки виплатити недоотримані 20 відсотків надбавки кожному - за престижність праці.

До речі, освітяни побоюються, що поділ премій навпіл – це ще не кінець.

«Ходять чутки, що з першого вересня надбавки хочуть зменшити ще на 9%, залишивши лише 1%. Це просто обурливо», - зазначає керівник профспілки.

Усі сподівання, кажуть, на справедливий суд. Вдаватись до радикальних акцій протесту вчителі не планують, мовляв несолідно це якось – перекривати дороги. Хоча, хто зна…

Віталія САХНІК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"професія ніколи не славилась високими заробітками" - це зараз звучить не актуально! сьогодні вчителі отримують більше, ніж викладачі університетів! в луцьких школах вчителі зі стажем отримуть по 15 тисяч гр. Запитайте у директорів! Є питання?
Відповісти
Я вчитель вищої категорії з 25-річним стажем. Працюю на 0,5 ставки і отримую 2400 грн. (нарахування - 3000грн) Звідки, на вашу думку, може взятися 15 тисяч?
Відповісти
це члени адміністрації отримують по 15 тис
Відповісти
Де ті луцькі школи з таким зарплатами? Хочу туди!
Відповісти
Знання- то вже не актуально! Школа, детский сад, ато- деревянное пальто!
Відповісти
Молодці вчителі.Впевнений справедливість буде.Анастасія подумала,що на посаді можна робити все,що заманеться.Ні.Ваш золотий час комсомоло-комуністичного періоду пройшов.Стосується обласних цабе також.
Відповісти
Будьте впевнені,що за афери з будівництва басейну в Головному,піар проект з будівництва школи,проект дитсадка це моменти за які прийдеться відповідати!!!
Відповісти
Читала що сама начальниця була директором в тій школі з якої пишуть скарги.ото користується в освітян району авторитетом і повагою.коли в районному бюлдеті бракує коштів чому декілька сесій підряд депутати любомльської районної ради ділять кошти на капітальні і не тільки видатки?адже при браку коштів на зврплату всі лишки треба направляти лише туди!!!! Ходять чутки що всіх осіб які підписали звернення "начальниця"пресує і погрожує звільнити з роботи забрати години позвільняти родичів .ото вже злочин.рівно як і пресувати всіх підлеглих аби вони поліс в pzu купили.і то на всіх на чоловіка маму тата діток.ото теж напевно не можна державному службовцю. А може можна коли в облуон всі неї захищають горою?
Відповісти
Щоб так стояли горою треба добре зустрічати гостей на озерах.При винятковій скупості Савош це робить.Тоді будуть дивитись крізь пальці на скоєння ДТП службовим авто з постраждалими.І ще треба казати Гунчику:я позакриваю школи,поставлю в позу неугодних.Правда принцип "бий своїх,щоб чужі боялись"не спрацював
Відповісти
Сором і ганьба тому хто тримає таких людей на посадах!!!!!!от цікаво а коли суд прийме єдине справедливе рішення і справу профспілка виграє?там відповідачем стоіть савош а.і. і гроші сплачувати має вона особисто!а не відділ освіти!!а коли сплатить райво вона іх має повернутм з власноі кишені. А ще глянути скільки грошей і за що перерахувала рідній сестрі іі родині?щось так на корупцію схоже.чи для них не страшно?
Відповісти
Не вміє з працівниками домовлятися.
Відповісти
Ні Плахотна,ні Савош зовсім не знають законів а лише ними прикриваються. Вони вважають вчителів за ніщо. Савош тільки те і робить що задурює в райно та в школах району директорів.Давить щоб вони діяли проти колективів своїх шкіл і не звертались до суду погрожуючи скороченням годин або звільненням.
Відповісти
Знають.Але свідомо порушують.За ніщо вони мають всіх,хто їм на даний момент не корисний,або на їх думку таким не буде.
Відповісти
Завжди було цікаво-а чому вчителям треба доплачувати за престижність? Ні лікарям, ні викладачам, ні хліборобам, ні буді
вельникам
Відповісти
візьми і попрацюй вчителем хоч би місяць...Тоді не задаватимеш тупих питань.
Відповісти
БудівальниБудівельник вкраде цемент. Лікарю принесе пацієнт. А вчителю - тільки воші і короста ...
Відповісти
Поки існують такі керівники району та області в Україні ще гірше буде. Постанови та закони не виконуються. Правоохоронні органий не працюють. При призначенні Савош на посаду начальника відділу освіти на конкурсі були значні порушення. Фактично призначена пані Мишковець- бездарна людина пенсіонер. Цікаво чи не заставила обласне керівництво вступити в Пзу? Через відкати в школах району робляться ремонти. При цьому гроші у вчителів забираються.
Відповісти
А призначення директором в машів злодія?невже не було гідних?
Відповісти
За що тільки цим вчителям і гроші платять. Вони зараз мають-це точно по 10-15 тисяч.Це залежть від категорії і нагруженості.А,що вони дають учням,які знання? А ніякі. Їм платити зробітну плату потрібно за знання,які вони дають учням.Візьміть будь-який клас - перевірте знання,там вчиться 5 учнів.За 5 учнів їм і заплатіть.По 3 місяці відпустка майже, а в 4 год там уже нікого нема з вчителів школа 24. Який у них робочий день? Вони 8-годинного робочого дня не відбувають.А відкат грошей,які вони без ніякого обліку деруть з батьків.Це також нікого не хвилює.Корупція і барадак у школах,як і кругом у кожній державній установі.А працювит в школу можна потрапити тільки по великому блату.Скільки там можуть сидіти совдепи,які компа не знають,живуть комуністичним минулим.Що ного вони можуть дати дітям а нічого.Гнати їх вж потрібно давно,хай молодь вливає свій розум дітям і креативну думку.
Відповісти
Працюю 11років ,18годин (ставка) ,зарплата 5200 на руки , не пишіть дурниць 10-11тис
Відповісти
Зараз вчитель заінтересований щоб не навчити, а потім здерти за репетиторство з батьків і ніяких податків !! ні порушення закону!! ( не всі звичайно, але більшість)
Відповісти
З дітьми ще займатися дома потрібно. Чомусь моїй дитині дають знання і репетиторів не треба.
Відповісти
хтось розуміє, що таке бюджет? якщо в районному бюджеті нема де взяти (ну нема таких надходжень як в Луцькому районі, де Кромберг,Модерн, Тигрес і т.д.) то як можна наділити всіх надбавками? В принципі можна! За півроку використати весь фонд зарплати, а далі - скоротити половину вчителів і фізрук буде викладати англійську, а фізику - укр.мова.
Відповісти
Ти директора сам не знаєш ,що таке бюджет. Школи фінансуються з державного бюджету. Відмовся від своїх надбавок,а учительських нечіпай. По вашому щомісячно треба платити по100 грн. Тоді на 100 років хватит. Хто вас директором поставив. Чи не Савош?
Відповісти
То вбачаються погрози вчителям у ваших словах!!!!@
Відповісти
Неприємна та савош як сусідка, людина і односельчанка!!!!! Тому і пожинає тепер плоди своєї жадібності!!
Відповісти
Всі хто так або інакше сприяв її призначенню директором про це дуже скоро пожалкували.бо було соромно за недалеконлядність.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні