«Я готовий відкривати кабінети навіть в селах, щоб допомагати людям!» - директор Волинської стоматполіклініки Ігор Дворко *

0
15
«Я готовий відкривати кабінети навіть в селах, щоб допомагати людям!» - директор Волинської стоматполіклініки Ігор Дворко *
Облуплені стіни, застаріла апаратура та черги – те, що в першу чергу, колись асоціювалося з державними лікувальними закладами.

Проте, це однозначно не має ніякого відношення до КП «Волинська обласна стоматологічна поліклініка».

Тут – чистота та стерильність, привітний і охайний медперсонал, в приміщенні зроблений євроремонт. В поліклініці немає черг - пацієнти приходять за записом, в реєстратурі їх зустрічає усміхнений реєстратор, речі можна залишити в гардеробі. Лікарі-стоматологи працюють на сучасному обладнанні, при наданні стоматологічної допомоги використовують найкращі сучасні матеріали іноземного виробництва.

«Здоров`я зубів – це здоров`я всього організму. Негаразди з зубами впливають на інші системи організму. У разі ураження пародонта інфекцією там утворюються мільярди надзвичайно шкідливих мікроорганізмів,їхні токсини всмоктуються в кров і є джерелом виникнення різних недуг – серцевих, ендокринних, шлунково-кишкового тракту» - наголошує директор Волинської обласної стоматологічної поліклініки Ігор Любомирович Дворко , пояснюючи важливість стоматології для кожної людини.

Про розвиток КП «Волинська обласна стоматологічна поліклініка», династію стоматологів у своїй сім’ї та власну посмішку розповідає Ігор Любомирович.




ПРОПОНУВАЛИ БУТИ ЛІСОСТЕХНІКОМ ТА ВЕТЕРИНАРОМ, А СТАВ СТОМАТОЛОГОМ

– Чому для себе вибрали шлях стоматолога?

– – Чесно скажу – не знаю. Хочете вірте, хочете – ні. Я з дитинства боявся будь-яких лікарів, тим більше стоматологів. Але склалося, як склалося.

Я займався спортом, грав в волейбол за команду району. Мене запрошували в сільськогосподарський, лісотехнічний, політехнічний та зооветеринарний інститути – все, окрім медичного. Але я чогось захотів саме туди, і тільки на стоматологічний факультет. Подавав документи, до речі, три роки. Тим часом працював в колгоспі, заробляв стаж.

– А потім?

– Врешті поступив до Львівського медінституту.

Відразу після інституту – інтернатура в Нововолинську, а потім був направлений на роботу в Іваничівську ЦРЛ. Згодом створив приватну стоматологічну клініку. А от вже з 1999-го року працюю у Волинській обласній стоматологічній поліклініці.

ПОЧИНАЛИ З ЧОТИРЬОХ ЛІКАРІВ

– З чого починалося КП «Волинська обласна стоматологічна поліклініка»?

– Обласна стоматполіклініка була створена понад 50 років тому. Та її багато разів реорганізовували. Зрештою, у 2011 році ми стали КП «Волинська обласна стоматологічна поліклініка». Тоді і отримали нове приміщення на проспекті Відродження, 51.

– Якою поліклініка є зараз?

– Спочатку повноцінно працювали лише три кабінети, все інше ми доробляли. Лікарі самі, своїми руками – і білили, і фарбували, і штукатурили. І я не був осторонь.

У 2011 році в нас було чотири стоматологічні установки та чотири лікарі, зараз вже – десять установок та двадцять лікарів. Була одна медсестра, бухгалтер, директор і санітарка.

От тільки коли починали, то були лише лікар-стоматолог та лікар-стоматолог-ортопед. З того часу ми підготували велику кількість молодих спеціалістів, які гарно працюють. Це – дитячий лікар-стоматолог, ортодонт, хірург. Сьогодні наша поліклініка налічує 42 працівника, не отримуючи бюджетних коштів на своє функціонуваня.



НЕШКІДЛИВЕ ВІДБІЛЮВАННЯ І ЗАКОРДОННІ МАТЕРІЛИ

– Які послуги надаєте? Буває так, що відправляєте пацієнтів в інші клініки?

– Ми надаємо терапевтичні, хірургічні (сюди ж входить імплантологія), ортопедичні послуги, займаємося дитячою стоматологією.

Щоправда, наразі в нас немає рентген-апарату. Але вже до кінця місяця плануємо відкрити рентген-кабінет і тоді буде повний спектр стоматологічних послуг.

– Які матеріали використовуєте?

– Загалом використовуємо матеріали іноземного виробництва. З українського – лише вата та бинт на жаль.
Використовуємо ті, які зарекомендували себе на ринку. В терапевтичній стоматології це - фотополімери американського, німецького та японського виробництва. Відмовились від композитів хімічного твердіння. Також відмовилися від металевих, титанових штифтів. Використовуємо лише скловолоконні, адже вони естетичні, міцні, та не викликають алергії .

У ортопедичній стоматології ми відмовились від виготовлення металевих штампованих коронок - ними не можна відтворити в повній мірі анатомію зуба, а відповідно немає жувальної ефективності. Ми надаємо перевагу метало-керамічним коронкам, безметалевій кераміці з матеріалу німецьких фірм.

– Знаю, що відбілюєте зуби. Чи не шкідливо це?

– У нас нова система відбілювання. Спеціально розроблена галогенова лампа потужністю 150 Вт пропускає інтенсивне блакитне світло через оптичні лінзи і 12 тис. оптичних волокон, усуваючи при цьому шкідливе ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання, за рахунок чого зуб під час відбілювання не нагрівається. Ця система побудована на основі елементів, які проникають в тканини і змінюють колір дентину. Відповідно, емаль зберігається.

Апарат для відбілювання зубів
Апарат для відбілювання зубів


– Як у вас із дезінфекцією?

– При дезінфекції та стерилізації суворо дотримуємося усіх санітарних норм згідно наказів МОЗ України.

– Як взаємодієте з колективом?

– Колектив у нас молодий. Кожної середи проводимо з ними оперативки, лікарські заняття, на яких лікарі-стоматологи після проходження курсів та семінарів обмінюються досвідом та новинами в стоматології.

До речі, КП «Волинська обласна стоматологічна поліклініка» – база стажування інтернатури. Наразі у нас практикуюються близько 25 інтернів пергошо та другого року навчання. Вже наступного року вони матимуть два окремих кабінети в нашій поліклініці.

До слова, ми ще нікого не звільняли. Якщо виникають якісь суперечливі ситуації, даю можливість виправитися, бо по-всякому буває .

Та ніхто від нас і йти не хоче. Тепер у нас на роботу деякою мірою черга серед лікарів – і з досвідом, і молодих.



ДИТЯЧА СТОМАТОЛОГІЯ

– Діти завжди особливо бояться відвідин стоматолога. Чи є у вас лікарі, які спеціалізуються на роботі з малюками?

– Так, в нас є два дитячих лікаря-стоматолога. Зараз батьки вже розуміють, що лікарі, які мають спеціалізацію з дитячої стоматології можуть надати більш фахову допомогу, ніж звичайний лікар-стоматолог. До дітей треба мати підхід та терпіння. Тому і знайти дитячого лікаря –стоматолога дуже важко. Хоча я вважаю цю професією перспективною.

– Як плануєте розвивати дитячу стоматологію в поліклініці?

– Плануємо практикувати лікування дітей під наркозом. Сьогодні такі послуги є дуже актуальними, передусім для дітей з особливими потребами. Ми з колективом хочемо допомагати таким людям та вже готуємо спеціаліста, який зможе професійно працювати з дітьми під наркозом.

Взагалі, хотів би відкрити ціле дитяче відділення.

Дитячий лікар у процесі роботи
Дитячий лікар у процесі роботи


ЧИ БОЛЯТЬ ЗУБИ У СТОМАТОЛОГА?

– Вам подобається ваша робота?

– Безперечно! В мене ж і діти в цій сфері. Я їх не змушував. Радив обрати професію юриста, економіста чи стоматолога. І син, і дочка обрали останнє.

Син вже працює, дочка в інтернатурі, племінниця в інтернатурі. Невеличка династія виходить . Раніше це було модно, а зараз вже кажуть «корупція».

- То ваш син у вас не працює?

- Лише на півставки! – сміється.

– Інтимне питання. Чи болять зуби в лікаря-стоматолога?

– Останнім часом почали боліти, - сміється.

–Як вирішуєте свої проблеми зі зубами?

–Як? Сідаю в крісло до сина і лікую! Хоча рекомендують, що не варто, щоб свій лікував свого.


Замість портретів політиків, за директором стомаполіклініки
Замість портретів політиків, за директором стомаполіклініки


АТО, КОНКУРЕНЦІЯ ТА МАЙБУТНЄ

– Чи відчуваєте конкуренцію зі сторони приватних стоматологів?

– Я за чесну конкуренцію. Кожен має свою ланку роботи, своїх пацієнтів. Якщо ви робите свою роботу добре – пацієнти підуть саме до вас. Тому конкуренції не боюся, вона лише стимулює працювати краще.

– Чи надаєте якісь пільги?

– Так, учасникам бойових дій на Сході. Минулого року ми безкоштовно пролікували таких клієнтів на суму понад 50 тисяч гривень. Поступово будемо допомагати й надалі. Якщо стоматологам потрібно буде поїхати на територію бойових дій, я – готовий.

– Як плануєте розвивати клініку?

– Цього року плануємо відкрити три додаткових стоматологічних кабінети, наступного ще три – так що перспективу ми маємо.
Також хочемо розвивати мережу. Я готовий відкривати стоматологічні кабінети навіть в селах, якщо до нас звертатимуться сільські голови. Аби тільки не розвалилась галузь.





– Чому пацієнтам варто іти саме до вас ?

– Бо нашу роботу видно відразу. Якщо пацієнт до нас приходить незадоволеним, то через кілька годин прийому він вийде усміхненим та щасливим.

Всі наші лікарі працюють за принципом – ставитися до людей так, як би вони хотіли, щоб люди ставились до них.

В нас немає 15 пацієнтів на одного лікаря в день. Кожного обслуговуємо 1-2 години, тобто максимум 6 пацієнтів в день. Ми не женемося за кількістю прийомів, ми – за якість.

В 2016 році наша поліклініка була акредитована комісією МОЗ України. Будучи акредитованим закладом ми маємо право працювати зі страховими компаніями та видавати лікарняні листки.

На завершення стоматолог додає:

–Я люблю стоматологію, скажу вам чесно. Я мав раніше бізнес, і мав великі можливості в цій сфері. Проте бізнес залишив і повернувся до медицини. Люблю, хочу, стараюся не зупинятися і вносити щось нове.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
15

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні